Toegang tot onlinecontent in de EU

Wanneer u in een ander EU-land bent, heeft u net als thuis recht op toegang tot uw betaalde onlineabonnementen. Betaalt u thuis bijvoorbeeld voor een online tv-abonnement, dan kunt u op vakantie in een ander EU-land dezelfde films en tv-series als thuis kijken en downloaden.

Dit geldt voor alle soorten betaalde abonnementen op onlinecontent, zoals e-boeken, games, muziek en sportevenementen.

Heeft u een overeenkomst met een contentprovider die uw toegang tot onlinecontent in een ander EU-land beperkte of u ervoor liet bijbetalen, dan gelden deze beperkingen voortaan niet meer.

Toegang tot gratis onlinecontent in de EU

Ook bij een gratis abonnement kunt u toegang krijgen op onlinecontent als u naar een ander EU-land reist, maar dat hangt van de provider af.

Controle van uw vaste woonplaats

Uw provider mag op maximaal twee manieren controleren waar u woont, te kiezen uit de volgende lijst:

  • uw identiteitskaart of ander, elektronisch identiteitsbewijs
  • uw betalingsgegevens, zoals uw bankrekening of creditcardnummer
  • het installatie-adres van een settopbox, decoder of soortgelijk apparaat
  • een betalingsbewijs voor kijk- en luistergeld, bijvoorbeeld voor de openbare omroep in het land waar u woont
  • uw internet- of telefoniecontract, of een soortgelijke overeenkomst in het land waar u woont
  • uw inschrijving op lokale kiezerslijsten
  • een betalingsbewijs voor plaatselijke belastingen
  • een gas-, water- of elektriciteitsrekening uit uw eigen land

Wanneer dat nodig is, mag uw provider uw vaste woonplaats ook op een van de volgende manieren controleren, maar enkel in combinatie met een van de bovengenoemde methoden:

  • uw officiële facturatie- of postadres
  • een eigen verklaring over uw adres in het land waar u woont
  • uw IP-adres (om te controleren waar u de onlinecontent raadpleegt)

Voorbeeld

Toegang tot een betaald onlineabonnement op reis binnen Europa

Sarah, een Belgische studente, betaalt 10 euro per maand voor een abonnement op een muziekstreamingdienst, zodat ze via haar tablet naar muziek kan luisteren. Toen ze voor drie maanden naar Spanje vertrok in het kader van een Erasmusuitwisseling, kreeg ze geen toegang meer tot de dienst. Het bedrijf argumenteerde dat ze niet meer in België woonde.

Sarah nam contact op met haar provider, waarop het bedrijf haar woonplaats controleerde. Ze zagen dat haar vaste verblijfplaats nog steeds België was en dat ze dus enkel tijdelijk in het buitenland verbleef. Daarom kreeg ze opnieuw toegang tot de muziekstreamingdienst.

Toegang tot dezelfde content, waar u ook bent

De provider mag u in een andere lidstaat niet laten bijbetalen voor toegang tot content waarvoor u al betaald heeft. Ook moeten dezelfde voorwaarden als in uw eigen land gelden, namelijk toegang tot dezelfde content, op dezelfde soorten en hetzelfde aantal toestellen, voor hetzelfde aantal gebruikers en met dezelfde functies.

Uw provider mag de kwaliteit van de content ook niet opzettelijk verlagen terwijl u in een andere lidstaat bent. Maar denk eraan dat de kwaliteit van de content ook afhankelijk is van het netwerk dat u gebruikt (zoals een wifiverbinding of 3G/4G-netwerk)

Bedenk ook dat als u in het buitenland onlinecontent raadpleegt via een 3G/4G-netwerk, u data verbruikt die mogelijk buiten uw bundel valt. Meer informatie over EU-regels voor roaming

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Laatste controle: 08/06/2022
Deze bladzijde delen