Laatste controle: 12/08/2022

Bezorging en afhandeling van onlinebestellingen

Bezorgingsdiensten

Als bedrijf moet u kiezen hoe u uw producten laat bezorgen. U denkt daarbij natuurlijk aan de omvang van uw bedrijf, de kenmerken van uw product, of u ook in het buitenland moet leveren, wat uw businessmodel is en wat uw klanten willen en nodig hebben.

Het is goed om u wat in te lezen over de nationale en Europese regels over consumentenrechten en de regels voor bepaalde categorieën producten als u in andere EU-landen levert.

Wie online iets bestelt, wil graag kunnen kiezen hoe de bestelling wordt geleverd. Belangrijke factoren daarbij zijn:

Waarschuwing

 Bedenk dat klanten in andere landen misschien andere ideeën hebben over een goede bezorging of aanvaardbare levertermijn. Om te weten wat klanten in uw land of een ander land verwachten, kunt u met de plaatselijke organisatie voor e-commerce contact opnemen en .

 U kunt uw klanten verschillende bezorgopties bieden. Vermeld duidelijk wat elke optie kost. Zorg ook dat de klant duidelijk ziet of die bezorgkosten al dan niet bij de prijs inbegrepen zijn.

 Informeer uw klanten duidelijk over de leveringsvoorwaarden (met inbegrip van de retourprocedure en de kosten daarvan) vóórdat ze hun bestelling plaatsen. Doet u dat niet, dan draagt u de kosten van het retourneren.

De meest geschikte bezorgdienst kiest u op basis van het gewicht, de omvang, het volume (los en in totaal) en de bestemming van uw zendingen:

Gespecialiseerde dienstverleners bieden betere prijzen, meer service, meer kwaliteit en meer betrouwbaarheid:

Lees meer over pakketdiensten in de EU, en bekijk onze tool om een goede service en prijs voor uw buitenlandse zendingen te kiezen.

Denk aan de service

U moet uw product binnen 30 dagen bij de klant kunnen bezorgen, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven. Voor eventuele vertragingen en beschadigde zendingen tijdens het vervoer bent u verantwoordelijk. Lees wat uw klanten mogen verwachten.

Bezorgen volgens de regels

Er gelden diverse EU-regels, afhankelijk van het type goederen en diensten dat u aanbiedt:

Denk aan de rechten van uw klant 

U moet niet alleen op tijd leveren, u bent ook aansprakelijk als uw producten de klant beschadigd of helemaal niet bereiken.

Bovendien moet u alle klachten van klanten beantwoorden, ook als ze over de bezorging gaan.

Gewoonlijk kunt u bij klachten over de bezorging wel samen met de bezorgdienst (zelfs als die met onderaannemers werkt) tot een goede oplossing voor de klant komen.

Kunt u geen oplossing bieden, dan is het een goed idee om geschillen buiten de rechter te beslechten, of via een andere Europese procedure.

Heeft u een universeledienstverlener gebruikt, dan kunt u ook de bevoegde nationale ombudsdienst of geschillencommissie en om hulp en advies vragen.

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Deze bladzijde delen: