Laatste controle: 29/04/2019

Domeinnamen

Besluit VK artikel 50 EU-Verdrag: Meer informatie

Met ingang van 30 maart 2019 is alle EU-wetgeving niet langer van toepassing op het Verenigd Koninkrijk, tenzij bij een geratificeerde uittredingsovereenkomst een andere datum is vastgesteld, of de Europese Raad en het Verenigd Koninkrijk unaniem besluiten om de onderhandelingsperiode van twee jaar te verlengen. Meer informatie over de juridische gevolgen voor bedrijven:

Heeft u een bedrijf en wilt u het voor uw klanten makkelijker maken om informatie over uw bedrijf te vinden, dan kunt u een website maken.

Elke website heeft een uniek IP-adres, een reeks cijfers zoals 136.173.60.59 of 91.194.202.11.

Maar u wilt vast ook een gebruiksvriendelijkere, leesbare en makkelijk te onthouden domeinnaam hebben, zoals europarl.europa.eu of consilium.europa.eu.

Zo'n domeinnaam wordt gekoppeld aan het IP-adres. Typt iemand in de browser europarl.europa.eu in, dan wordt hij of zij doorgeleid naar het IP-adres 136.173.60.59.

Met de registratie van een domeinnaam verwerft u het recht om die domeinnaam te gebruiken. Dat betekent niet dat u daarmee ook de intellectuele eigendom op die naam verwerft. Maar als een domeinnaam op een handelsmerk lijkt, dan kan er wel sprake zijn van inbreuk op intellectuele eigendomsrechten.

Hoe registreert u een domeinnaam?

U kunt de door u gewenste domeinnaam registreren bij een erkende registrar, voor zover die naam nog beschikbaar is en de registrar ook domeinnamen voor het door u gewenste topleveldomein registreert. U kunt kiezen uit diverse topleveldomeinen ("extensies" of "achtervoegsels"), die specifiek zijn voor een bepaald land, of voor een bepaalde sector of activiteit (generieke extensies).

De voorwaarden zijn afhankelijk van het soort extensie dat u kiest. Nadat u uw domeinnaam en topleveldomein heeft gekozen, moet u de registratiekosten betalen. De kosten zijn afhankelijk van:

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Neem contact op met een steunorganisatie voor ondernemers bij u in de buurt.

Lokale steun voor ondernemers - Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

Deze bladzijde delen: