Laatste controle: 04/07/2022

Geografische aanduidingen

Als uw product uit een bepaalde streek afkomstig is en goede reputatie heeft op grond van de kwaliteit of een ander kenmerk dat met de herkomst van het product te maken heeft, kunt u het beschermen met een geografische aanduiding.

Geografische aanduidingen zijn mogelijk bij:

Uw rechten bij een beschermde geografische aanduiding

De geografische aanduiding beschermt uw product tegen misbruik van de geregistreerde naam of namaak van uw product, en biedt uw klanten de garantie dat zij een product kopen dat echt uit een bepaalde streek afkomstig is. Dankzij de regels bezitten u en alle producenten uit de betrokken streek de collectieve rechten op het product, zolang u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Kwaliteitsregelingen

De EU-kwaliteitsregelingen beschermen productnamen waarbij de kwaliteit of kenmerken van het product eigen zijn aan de geografische herkomst en ervan. Het gaat om:

Meer informatie over EU-kwaliteitsregelingen en .

Lijst van productnamen en waarvoor een beschermde oorsprongsbenaming, beschermde geografische aanduiding of een geografische aanduiding is aangevraagd of geregistreerd.

Beschermde geografische aanduiding aanvragen

De naam van uw product registreren en op grond van een EU-kwaliteitsregeling.

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Europese IER-helpdesk

Gratis advies en opleiding over beheer van intellectuele eigendom voor door de EU gecofinancierde projecten of transnationale zakelijke overeenkomsten.

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Deze bladzijde delen: