Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 12/04/2017

Pakketreizen

Een "pakketreis" is een combinatie van diensten voor een vakantie of reis

 • van meer dan 24 uur, of
 • met minstens één overnachting.

Het pakket moet bovendien vooraf samengesteld zijn, uit minstens twee van de volgende diensten bestaan

 • vervoer
 • accommodatie
 • andere reisonderdelen die een belangrijk deel van het pakket vormen (skipas, excursie, huurauto e.d.)

en verkocht worden voor een totaalprijs (één prijs voor alle reisonderdelen samen).

De regels voor pakketreizen gelden ook wanneer de onderdelen van het pakket apart in rekening worden gebracht.

Vraag uw touroperator of reisbureau of er nationale regels zijn voor trips en reizen van minder dan 24 uur en zonder overnachting.

De EU-regelsEnglish verlenen u bepaalde rechten bij het boeken en tijdens uw vakantie. De belangrijkste zijn:

 • Vóór u boekt moet u duidelijke en nauwkeurige informatie krijgen over alle onderdelen van uw reis (inclusief opties zoals reisverzekering, paspoort, visum en inentingen).
 • Er moet minstens één partij zijn die verantwoordelijk is voor het volledige reispakket, ook als de verschillende reisonderdelen door verschillende bedrijven worden geleverd. Afhankelijk van in welk land u woont, is dit de reisorganisatie (touroperator), het reisbureau (reisagent) of beide. U moet de contactgegevens krijgen van deze partij, zodat u tijdens uw reis een klacht kunt indienen of na thuiskomst schadevergoeding kunt vragen.
 • U heeft recht op hulp als u in moeilijkheden raakt. U moet ook het telefoonnummer van de touroperator of het reisbureau krijgen dat u in geval van nood kunt bellen.
 • U heeft voortaan de garantie dat, mocht de reisorganisator of het reisbureau failliet gaan, u uw geld terugkrijgt of, als u al op reis bent, naar huis wordt teruggebracht. De precieze voorwaarden hangen af van de nationale wetgeving en van het garantiefonds waarbij uw reisorganisator/reisbureau is aangesloten.
 • U kunt uw vakantiepakket ook doorgeven of doorverkopen aan iemand anders als uiteindelijk blijkt dat u niet op reis kunt. Daarvoor mogen wel kosten in rekening worden gebracht.
 • Bepaalde prijsstijgingen (brandstofkosten, belastingen of aan anderen betaalde vergoedingen en wisselkoersen) mogen tot 20 dagen voor vertrek aan u worden doorberekend, andere niet.
 • Als uw reisorganisator/reisbureau uw vakantiepakket (met inbegrip van de prijs) ingrijpend verandert en u de reis annuleert, moet u uw geld kunnen terugkrijgen of een ander pakket kunnen kiezen. Hetzelfde geldt als de organisator uw reis annuleert. In bepaalde gevallen kunt u ook aanspraak maken op schadevergoeding.

Deze regels zijn NIET van toepassing als u uw vakantie zelf heeft samengesteld uit verschillende componenten van reisbureaus of websites die niet met elkaar verbonden zijn.

Als er buiten uw schuld iets misgaat tijdens uw vakantie (bijvoorbeeld wanneer een excursie wordt geannuleerd of het hotel niet aan beschrijving voldoet), moet u zo snel mogelijk contact opnemen met:

 • de reisorganisator of
 • de plaatselijke reisleider van de reisorganisator

Zij moeten onmiddellijk een oplossing voor het probleem zoeken.

Doen zij dit niet, verzamel dan zo veel mogelijk bewijzen (bijvoorbeeld foto's) zodat u na thuiskomst een klacht kunt indienen.

Afhankelijk van het land waar u woont, kan ook het reisbureau waar u uw reis gekocht heeft, het eerste aanspreekpunt zijn. In sommige landen geldt dat u uw klacht binnen een bepaalde termijn moet indienen.

Als uw klacht niet bevredigend wordt afgehandeld, ga dan eens na of het netwerk van Europese consumentencentra (ECC-Net ) u misschien kan helpen. Dit geldt vooral als uw reisorganisator in een ander EU-land is gevestigd.

Een voorbeeld uit de praktijk

Ingrijpende wijziging van een essentieel onderdeel van een pakketreis

Michel boekte een vakantiereis van drie weken in Griekenland via een Griekse touroperator. De reis zou beginnen met een veertiendaagse rondreis en zou eindigen met een week aan het strand. Enkele dagen voor vertrek werd hem verteld dat de veertiendaagse rondreis niet doorging. Het alternatief was een strandvakantie van een week, gevolgd door een tiendaagse rondreis. Dat beviel hem helemaal niet, aangezien de rondreis niet alle bezienswaardigheden omvatte die hem interesseerden, en hij ook niet wou beginnen met een strandvakantie. Michel kreeg de raad om contact op te nemen met het netwerk van Europese consumentencentra, waar hij te horen kreeg dat hij drie mogelijkheden had:

 • akkoord gaan voor een lagere prijs
 • een gelijkwaardig vakantiepakket vragen
 • de hele reis annuleren met volledige terugbetaling en eventueel een schadevergoeding

Gewapend met deze informatie nam Michel opnieuw contact op met de reisorganisator. Hij koos uiteindelijk de eerste optie en kreeg 50% korting op de oorspronkelijk prijs.

Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies