Værktøjer

Sprogvælger

EU-flaget

Sti

Menu

Senest tjekket : 04/05/2018

Pakkerejser

Der er tale om pakkerejser, når du køber en kombination af tjenester til en ferie eller rejse, som

 • varer mere end 24 timer eller
 • omfatter en overnatning.

Pakken skal være fastlagt på forhånd og indeholde mindst 2 af følgende tjenester:

 • transport
 • logi
 • andre tjenester, som udgør en betydelig del af pakken (f.eks. et liftkort, sightseeing-ture)

og skal være solgt til en samlet pris (dvs. prisen skal omfatte alle tjenester).

Reglerne om pakkerejser gælder også, når de forskellige dele af pakken faktureres særskilt.

Tjek hos din rejsearrangør eller dit rejsebureau, om der gælder nationale regler for rejser og ferier, som varer mindre end 24 timer eller ikke omfatter en overnatning.

Ifølge EU-reglerne har du både rettigheder, når du bestiller og på selve ferien. De vigtigste er:

 • Du har krav på klare og præcise oplysninger om alle aspekter af ferien, inden du underskriver aftalen (herunder informationer om frivillig rejseforsikring, pas, visum og sundhedsformaliteter).
 • Mindst én part har ansvaret for pakken som helhed, selv når forskellige virksomheder står for de enkelte tjenester. Afhængigt af dit land kan det være den, der organiserer rejsen (rejsearrangøren), sælger den (rejseagenten/rejsebureauet) eller dem begge. Du skal have oplyst denne parts kontaktoplysninger, så det er muligt for dig at klage under din ferie eller søge erstatning, når du kommer hjem.
 • Du har ret til at få hjælp, hvis du oplever problemer. Du skal derfor have udleveret et kontaktnummer til rejsearrangøren eller rejsebureauet, som kan anvendes i nødstilfælde.
 • Hvis rejsearrangøren/sælgeren går konkurs, har du sikkerhed for at få pengene tilbage og for hjemtransport, hvis du allerede har påbegyndt din ferie. De praktiske detaljer afhænger af nationale regler og det organ, som arrangøren/sælgeren har valgt til at sikre denne beskyttelse.
 • Du kan overføre din pakke til en anden, hvis du ikke er i stand til at tage på den ferie, du har bestilt. Du kan dog være nødt til at betale de ekstra omkostninger, som opstår i forbindelse med denne overførsel.
 • Prisen i din kontrakt må kun hæves under visse specifikke betingelser (f.eks. øgede transportomkostninger, skatter/afgifter, som opkræves af tredjeparter, eller ændrede valutakurser) og senest 20 dage inden rejsens start.
 • Hvis rejsearrangøren/sælgeren ændrer indholdet af pakken betydeligt (herunder prisen), og du derefter aflyser ferien, kan du få dine penge tilbage eller vælge en anden pakke. Det samme gælder, hvis rejsearrangøren aflyser. I visse tilfælde har du også ret til erstatning.

Disse regler gælder IKKE, hvis du selv sammensætter din ferie ved at købe de forskellige dele fra sælgere eller på websites, der ikke har nogen forbindelse til hinanden.

Hvis noget går galt på din ferie, og det ikke er din skyld (hvis f.eks. en udflugt aflyses, eller hotellet ikke er som beskrevet i brochuren), skal du kontakte en af følgende så hurtigt som muligt:

 • rejsearrangøren eller, så vidt muligt,
 • dennes lokale repræsentant.

De skal øjeblikkeligt forsøge at løse problemet.

Hvis problemet ikke bliver løst, skal du indsamle så meget dokumentation som muligt (f.eks. fotos) og derefter klage, når du kommer hjem.

Afhængigt af dit land kan rejsebureauet, som solgte dig pakken, også være dit første kontaktpunkt. I nogle lande er der frister for at indgive klager over din ferie.

Hvis dette ikke virker, kan du undersøge, om dit europæiske forbrugercenter (ECC-NethrvatskiLatviešuMaltiLietuviųsuomičeštinaromânăΕλληνικάespañolDeutschSlovenščinaEestiitalianoSlovenčinaportuguêsmagyarpolskisvenskaNederlandsбългарскиEnglish ) kan hjælpe. Det er især nyttigt, hvis rejsearrangøren hører hjemme i et andet EU-land.

Sagseksempel

Væsentlig ændring af et centralt element i en pakkerejse

Michel fra Belgien bestilte en 3-ugers pakkeferie i Grækenland gennem en græsk rejsearrangør. Rejsen skulle begynde med 14 dages guidet tur og afsluttes med en uge på et badested. Få dage før hans planlagte afrejse fik Michel at vide, at den guidede tur på 14 dage ikke blev til noget. Han fik i stedet tilbudt en rejse med en uges ophold på badestedet til at starte med efterfulgt af en guidet tur på 10 dage. Det var han utilfreds med, da den kortere tur ikke omfattede alle de seværdigheder, der interesserede ham mest, og han ikke havde lyst til at begynde ferien på stranden. Michel blev opfordret til at kontakte sit europæiske forbrugercenter, som kunne oplyse, at han havde 3 muligheder:

 • Han kunne acceptere tilbuddet, hvis rejsearrangøren også tilbød ham et passende nedslag i prisen.
 • Han kunne bede rejsearrangøren om at tilbyde en tilsvarende pakke.
 • Han kunne aflyse hele rejsen, få fuld erstatning og muligvis kræve yderligere kompensation.

Michel vendte tilbage til rejsearrangøren med disse oplysninger som ammunition. Han valgte til sidst den første løsning – og fik rejsen til 50 % af den oprindelige pris.

EU-lovgivning
Offentlige høringer
  Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
  Få hjælp og rådgivning