Senest tjekket: 11/02/2022

Forsikringsprodukter

Forsikringsselskaber må sælge deres produkter i hele EU – enten ved at etablere sig i andre lande eller ved at tilbyde deres tjenesteydelser direkte over grænserne, f.eks. gennem et website eller en mægler.

Du kan derfor se dig omkring på det europæiske marked og finde de bedste tilbud på forsikringsprodukter (f.eks. livsforsikring, familieforsikring og bilforsikring).

Advarsel

Dette vedrører kun privatforsikring og arbejdsmarkedspensionsfonde og ikke dine rettigheder i forbindelse med social sikring og lovpligtig pension som følge af din beskæftigelse.

Forsikringsprodukter kan enten sælges direkte af forsikringsselskaber (ofte gennem websites), af forsikringsformidlere (mæglere og agenter) eller af virksomheder som luftfartsselskaber, rejsebureauer, optikere eller sælgere af elektronisk udstyr. Forhandlerne af forsikringsprodukter skal give dig visse grundlæggende oplysninger om sig selv og forsikringsproduktet, før du underskriver en kontrakt.

Vigtige oplysninger, så du kan forstå, hvad du køber

Før du køber et forsikringsprodukt, skal du have et standardiseret dokument med oplysninger om forsikringsproduktet. Dette dokument hjælper dig med at forstå, hvad du køber, og gør det muligt at sammenligne tilbud for lignende forsikringsprodukter fra andre forsikringsselskaber.

Advarsel

Disse regler gælder ikke for livsforsikringsprodukter.

Det dokument, du modtager, skal være kort (ikke over 2 A4-sider), tydeligt skrevet og forklare følgende:

Før du underskriver en kontrakt, skal den person eller det selskab, der sælger forsikringsproduktet, også fortælle, om de optræder som agent eller mægler og om deres forbindelser med det forsikringsselskab, produktet kommer fra. De skal f.eks. fortælle, om de modtager provision fra forsikringsselskabet for at sælge produktet.

Køb af varer eller tjenesteydelser sammen med et forsikringsprodukt

Hvis du får tilbudt et skadesforsikringsprodukt sammen med et andet produkt eller en tjenesteydelse – f.eks. en bilforsikring sammen med din nye bil, eller tabs- eller skadesforsikring med en ny laptop – har du altid ret til at købe produktet eller tjenesteydelsen uden forsikringspolicen.

Eksempel

Du kan ikke forpligtes til at tegne forsikring med forhandleren

Carole fra Frankrig fik sine briller ødelagt for nylig, så hun gik til den lokale optiker for at få et nyt par. Da hun havde udvalgt sine nye briller, foreslog optikeren, at hun skulle tegne en forsikring for det tilfældes skyld, at brillerne skulle gå i stykker igen. Han forklarede om dækningen og prisen og gav hende en brochure med oplysningerne, så hun kunne tænke over det derhjemme, mens hun ventede på, at hendes briller blev klar.

Derhjemme tjekkede Carole lignende forsikringspolicer fra andre selskaber online og fandt en, der tilbød samme dækning til en lavere pris. Da hun en uge senere hentede de nye briller, valgte hun ikke at købe den forsikringspolice, optikeren havde tilbudt. I stedet tegnede hun en billigere forsikring, som hun havde fundet online.

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: