Nazadnje pregledano: 11/02/2022

Zavarovalni produkti

Zavarovalnice lahko svoje produkte prodajajo kjer koli v EU – ustanavljajo lahko svoja podjetja ali neposredno zagotavljajo čezmejne storitve, npr. na spletu ali prek posrednikov.

Zavarovalne proizvode (npr. življenjsko zavarovanje, stanovanjsko zavarovanje, avtomobilsko zavarovanje) lahko izbirate med ponudbami na celotnem evropskem trgu.

Opozorilo

Vendar to velja samo za zasebne zavarovalne in pokojninske sklade, ne pa tudi za vaše pravice iz obveznega socialnega in pokojninskega zavarovanja, ki izhajajo iz vaše delovne dobe.

Zavarovanja lahko prodajajo zavarovalnice neposredno (pogosto prek spleta) ali pa jih prodajajo zavarovalni posredniki (posredniki, zastopniki) ali različna podjetja, kot so letalski prevozniki, potovalne agencije, optiki ali prodajalci elektronskih naprav. Prodajalec vam mora pred podpisom pogodbe dati bistvene informacije o sebi in zavarovanju, ki ga nameravate skleniti.

Kaj morate vedeti pred nakupom zavarovalnega produkta

Preden sklenete pogodbo o nakupu zavarovanja, vam mora prodajalec predložiti standardizirani dokument z informacijami, t. i. dokument z informacijami o zavarovalnem produktu. Ta dokument vam bo omogočil, da lažje razumete, kaj kupujete, in primerjate različne ponudbe za podobne produkte drugih zavarovalnic.

Opozorilo

Ta pravila ne veljajo za produkte življenjskega zavarovanja.

Dokument mora biti kratek (največ dve strani velikosti A4) in jasen. Vsebovati mora naslednje podatke:

Oseba ali podjetje, ki prodaja zavarovalni produkt, vam mora pred podpisom pogodbe tudi povedati, ali deluje kot zavarovalniški zastopnik oz. posrednik in kakšne so njegove povezave z zavarovalnico, ki ponuja zavarovanje. Razložiti vam mora denimo, ali od zavarovalnice prejema provizijo za prodajo njenih produktov.

Nakup blaga ali storitev skupaj z zavarovanjem

Kadar vam produkt neživljenjskega zavarovanja ponudijo skupaj z drugim izdelkom ali storitvijo – ob nakupu novega avtomobila vam denimo ponudijo avtomobilsko zavarovanje ali zavarovanje prenosnega računalnika –, imate pravico, da izdelek ali storitev kupite brez zavarovanja.

Praktični primer

Pri nakupu izdelka pri trgovcu vam ni treba skleniti še zavarovanja

Carole iz Francije je razbila očala, zato je šla po nova k optiku v svojem kraju. Ko je izbrala nova očala, ji je optik predlagal dodatno zavarovanje za primer, če se ji ponovno poškodujejo. Pojasnil ji je pogoje in stroške ter ji dal brošuro z informacijami, da bi lahko doma med čakanjam na nova očala premislila o ponudbi.

Carole je na spletu preverila podobna zavarovanja drugih zavarovalnic in našla cenejšo ponudbo z enakimi pogoji. Ko je naslednji teden pri optiku dobila nova očala, ni sprejela njegove zavarovalne ponudbe. Namesto tega se je odločila za cenejše zavarovanje, ki ga je našla na spletu.

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: