Nazadnje pregledano: 28/04/2022

Obmejni delavci

Če delate v eni državi EU, prebivate pa v drugi in se vsak dan ali vsaj enkrat tedensko vanjo vračate, ste po zakonodaji EU obmejni delavec (oziroma čezmejni delovni migrant).

Preverite:

Glejte tudi:

Pravica do prebivanja v drugi državi EU

Registracija avtomobila za obmejne delavce

Zakonodaja katere države se uporablja?

V vsakdanjem življenju morate upoštevati zakonodajo obeh držav.

Zakonodaja države, v kateri delate, se uporablja za:

Zakonodaja države, v kateri prebivate, se uporablja za:

Praktični primer

Poskrbite, da ne boste na slabšem, če ste delali v drugi državi

Evelien prebiva na Nizozemskem, vendar se je 10 let vozila na delo v Nemčijo. V tem času je prispevala sredstva v zasebno nemško pokojninsko zavarovanje in od nemških oblasti dobila dodatek za prostovoljno pokojninsko zavarovanje.

Ko se je upokojila, so nemški organi zahtevali, da povrne vse dodatke za prostovoljno pokojninsko zavarovanje, ki so jih izplačali v zadnjih 10 letih. To so utemeljili s tem, da je prenehala plačevati davke v Nemčiji. Vendar je Evelien takoj, ko je prenehala delati v Nemčiji, začela plačevati davke na Nizozemskem.

Evelien je vložila pritožbo na nemškem sodišču, ki je odločilo, da je kot obmejna delavka upravičena do dodatka, ki se šteje za dodatno socialno ugodnost. Dodatka ji ni bilo treba vrniti.

Če vam zavrnejo dodatne socialne ugodnosti, ki so jih deležni delavci v državi, v kateri delate, se obrnite na evropskega zaposlitvenega svetovalcaOdpri na zunanji povezavi ali naše informativne in svetovalne službe.

Praktični primer

Ugodnosti, do katerih ste upravičeni v državi, v kateri delate

Rosita živi z možem in tremi otroci v Italiji, vendar dela v Franciji. Zaprosila je za cenejšo železniško vozovnico za velike družine, vendar so ji vlogo zavrnili, ker niti ona niti otroci ne živijo v Franciji.

Rosita bi morala vztrajati in po potrebi poiskati pomoč pri različnih svetovalnih službah EU. Vsi delavci EU z velikimi družinami (v mnogih državah s tremi ali več otroki) so v državi, v kateri delajo, upravičeni do cenejših železniških vozovnic od prvega dne zaposlitve, če so take znižane vozovnice na voljo državljanom te države.

Bančni račun za izplačilo plače

Vaš delodajalec bo morebiti zahteval, da za izplačilo plače odprete bančni račun v državi, v kateri ste zaposleni.

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: