Utolsó frissítés: 02/07/2020

Határ menti ingázók

Koronavírus-járvány – a határ menti ingázókra vonatkozó határátlépési korlátozások

Ha Ön másik uniós országban dolgozik, mint ahol él és ahova naponta vagy legalább hetente egyszer visszatér, Ön határ menti ingázónak (más néven határ menti munkavállalónak) minősül az uniós jog értelmében.

Határ menti ingázóként feltétlenül érdemes utánanéznie, hogy:

További információk:

A más EU-tagországokban való tartózkodás joga

Gépkocsi-regisztráció a határ menti ingázók esetében

Melyik ország jogszabályai irányadóak?

A mindennapi életben mindkét ország jogszabályai vonatkoznak Önre.

A munkavégzés helye szerinti ország joga szabályozza:

A lakóhely szerinti ország joga szabályozza:

Konkrét eset

Gondoskodjon arról, hogy ne származzon hátránya a külföldi munkavégzésből

Evelien holland állampolgár, aki 10 éven át Németországban dolgozott határ menti ingázóként. Ezalatt belépett az egyik német magánnyugdíjpénztárba, és nyugdíj-előtakarékossági pótlékot kapott a német hatóságoktól.

Amikor nyugdíjba ment, a német hatóságok felszólították, hogy fizesse vissza az előző 10 évben részére folyósított nyugdíj-előtakarékossági pótlék teljes összegét. Ezt azzal indokolták, hogy Evelien már nem adózik Németországban. Eveliennek azonban attól a pillanattól kezdve, amikor már nem dolgozott Németországban, adót kellett fizetnie a lakóhelye szerinti országban, Hollandiában.

A hölgy bíróság elé vitte az ügyet Németországban. A bíróság kimondta, hogy határ menti ingázóként Evelien valóban jogosult volt a pótlékra, amely kiegészítő ellátásnak minősül, így azt nem kell visszafizetnie.

Ha Öntől megtagadják azoknak a kiegészítő ellátásoknak valamelyikét, amelyekben az országban élő munkavállalók részesülnek, azt tanácsoljuk, forduljon az európai munkaügyi tanácsadók valamelyikéhez vagy az uniós tájékoztatási és segítségnyújtási szolgálatok munkatársaihoz.

Konkrét eset

A munkavégzés helye szerinti országban járó ellátások

Rosita Olaszországban él férjével és három gyerekével, de Franciaországban dolgozik. Amikor nagycsaládosoknak járó vasúti kedvezményt próbált igénybe venni, azt arra hivatkozva tagadták meg tőle, hogy ő és gyermekei nem Franciaországban élnek.

Rositának érdemes kiállnia a jogokért, melyek megilletik. Ha szükséges, segítséget kérhet a különböző uniós segítségnyújtó szolgálatoktól. A nagycsaládos (azaz a legtöbb ország szabályai szerint a legalább 3 gyermeket nevelő) uniós munkavállalók ugyanis a munkavégzés első napjától kezdve jogosultak az állampolgároknak járó vasúti kedvezményekre abban az országban, ahol dolgoznak.

Fizetés utalása bankszámlára

Elképzelhető, hogy munkáltatója elvárja Öntől, hogy bankszámlát nyisson a munkavégzés helye szerinti országban, mert erre akarja utalni a fizetését.

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Oldal megosztása: