Utolsó frissítés : 03/09/2018

Tervezett külföldi gyógykezelés megszervezése

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

  • Kérdések és válaszok az EU és az Egyesült Királyság 2017. december 8-i közös jelentése alapjánen
  • Uniós kiadványok a brexit témakörében
  • Az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatója és útmutatása a brexittel kapcsolatbanen

Önnek uniós polgárként jogában áll megszerveznie, hogy valamelyik másik EU-tagállamban gyógykezelésben részesüljön, azaz szakorvossal konzultáljon, sebészeti beavatkozáson essen át vagy szakellátást vegyen igénybe. A kérdéses gyógykezeléshez ugyanolyan feltételekkel és ugyanolyan áron jogosult hozzájutni, mint az adott ország lakosai.

Egyes országok azonban korlátozhatják bizonyos típusú egészségügyi ellátások (pl. kórházi kezelések, illetve speciális és költséges szakellátások) külföldi igénybevételét. Ha külföldön szeretne gyógykezelésben részesülni, Önnek először is előzetes engedélyért kell folyamodnia az egészségbiztosítójához.

A hazájában hatályos szabályoktól és a szükséges kezelés típusától függ, hogy részesülhet-e részleges vagy teljes költségtérítésben. További információkért látogasson el a tervezett gyógykezelés költségeiről és a költségtérítés feltételeiről szóló oldalunkra.

A külföldi gyógykezelés megszervezése

1. Nézzen utána, mire terjed ki az egészségbiztosítása

Mielőtt külföldre utazik gyógykezelés céljából, feltétlenül:

2. Nézzen utána, hol fogja igénybe venni a kezelést

Olyan egészségügyi szolgáltatót (kórházat, egészségügyi intézményt stb.) kell találnia, mely biztosítja az Ön számára szükséges kezelést egy másik uniós országban. Ennek érdekében a következőket teheti:

Fontos tudnia, hogy más uniós országok egészségügyi rendszerei nem feltétlenül működnek ugyanúgy, mint hazájának egészségügyi rendszere.

Konkrét eset

Tájékozódjon alaposan a nemzeti kapcsolattartó pontnál és az egészségbiztosítónál, mielőtt nekifog a kezelés megszervezésének

Aurélie Franciaországban él. Műtétre van szüksége, és talál is megfelelő szakklinikát Luxemburgban, ahol a szülei élnek. Azt is kideríti, hogy a szülei otthona közelében működő állami kórházban dolgozik olyan specialista, aki el tudja végezni a beavatkozást. Azt viszont nem tudja, hogyan szervezze meg a luxemburgi műtétet.

Aurélie ezért felhívja a franciaországi nemzeti kapcsolattartó pontot és a helyi egészségbiztosítót, hogy tájékozódjon a kérdésről. Minden szükséges információt megkap tőlük ahhoz, hogy előzetes engedélyért folyamodjon, és ki is tölti ennek megfelelően a szükséges formanyomtatványt. Ha megkapja az előzetes engedélyt, közvetlenül a luxemburgi kórházhoz fordulhat, hogy megszervezze a beavatkozást.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: