Utolsó frissítés: 08/07/2022

Áfa-visszatérítés: online igénybenyújtás

Áfa-visszatérítés uniós vállalkozásoknak

Mikor nyújthatok be áfa-visszatérítés iránti kérelmet?

Ha az Ön cégének áfát (azaz általános forgalmi adót, a vonatkozó európai uniós jogszabály szerinti hozzáadottérték-adót) kell fizetnie egy olyan EU-országban, ahol nem rendelkezik állandó székhellyel, cége bizonyos esetekben az ország adóhatóságától visszaigényelheti a befizetett áfát.

Figyelmeztetés

Egyes EU-országokban bizonyos típusú áruk/szolgáltatások (pl. éttermi szolgáltatások, egyéb vendéglátás, gépjármű, üzemanyag stb.) áfája nem igényelhető vissza.

Ország kiválasztása

Hol nyújthatok be áfa-visszatérítés iránti kérelmet?

Áfa-visszatérítési igényét online kell benyújtania annak az országnak az adóhatóságához, ahol az Ön cége székhellyel rendelkezik.

Ha Ön jogosult áfa-visszatérítésre, a hatóság a kérelmet a másik ország adóhatóságának továbbítja.

Az áfa-visszatérítési eljárások az Unió tagállamaiban össze vannak hangolva. Készítettünk egy rövid összefoglalót az áfa-visszatérítési eljárásról en , amely dióhéjban ismerteti a tagállami adóhatóságok feladatait.

Az alábbiakban elolvashatja, hogy az uniós vállalkozások en fr Külső honlaphoz vezető link miképpen intézhetik az áfa-visszatérítést az egyes uniós tagállamokban: 

Ország kiválasztása

Nemzeti kapcsolattartó pontok

Az információk helyességét a konkrét esetek kapcsán a nemzeti adóhatóság honlapján tudja ellenőrizni.

Késedelmes kifizetés

Késedelmes visszatérítés esetén Ön kamatot igényelhet.

Ha Ön nehézségekbe ütközik a hatóságok részéről, forduljon segítségnyújtó és tanácsadó szolgálatainkhozKülső honlaphoz vezető link.

Visszatérítés igénylése: áru- és szolgáltatáskódok

Ha Ön visszatérítési kérelmet nyújt be, abban a megfelelő kódokkal kell jelölnie a beszerzett áruk és szolgáltatások jellegét.

Áru- és szolgáltatáskódok

A beszerzett árucikkeket és szolgáltatásokat az alábbi kiadási kódokkal kell jelölni:

  1. Tüzelőanyag (üzemanyag)
  2. Közlekedési eszközök bérbeadása
  3. Közlekedési eszközökkel kapcsolatos kiadások
  4. Autópályadíjak és úthasználati díjak
  5. Utazási költségek, mint pl. taxiköltség, tömegközlekedési díjak
  6. Szállás
  7. Élelmiszer, ital és éttermi szolgáltatások
  8. Belépőjegyek vásárokra és kiállításokra
  9. Luxuskiadások, szórakozási célú kiadások és reprezentációs költségek
  10. Más.

Néhány tagállamban kiegészítő alkódokat en is meg kell adni, melyek az egyes árucikkek/szolgáltatások típusait jelölik.

Online oktatóanyag: áfa-visszatérítés igénylése

Az Adóügyi és Vámuniós Főigazgatóság e-tanulási portálján de en fr ingyenes online tanfolyamra lehet jelentkezni az áfa-visszatérítés igénylésének témájában. A képzés anyagát az Európai Bizottság a tagállami hatóságokkal közösen állította össze.

Áfa-visszatérítés nem uniós vállalkozásoknak

Mikor nyújthatok be áfa-visszatérítés iránti kérelmet?

Ha az Ön vállalkozása nem rendelkezik székhellyel az EU-ban, és áfát számítanak fel cégének egy olyan uniós országban végzett üzleti tevékenysége után, ahol az Ön vállalkozása nem értékesített árukat, illetve nem nyújtott szolgáltatásokat, Ön az áfát visszaigényelheti az adott ország adóhatóságától. Ha az Ön cége pl. Svájcban van bejegyezve, és Ön Belgiumban részt vesz egy konferencián, Ön visszaigényelheti a belgiumi szállodai szobára felszámított áfát.

Hol nyújthatok be áfa-visszatérítés iránti kérelmet?

Igényét annak az uniós országnak a hatóságához kell benyújtania, ahol az áfát felszámították Önnek. Egyes EU-tagállamok csak akkor hagyják jóvá a visszatérítési kérelmet, ha az Ön vállalkozásának székhelye vagy telephelye szerinti ország hasonló visszatérítési jogosultságot biztosít az adott EU-tagállamban letelepedett vállalkozásoknak.

Az alábbiakban elolvashatja, hogy a nem uniós vállalkozások en fr Külső honlaphoz vezető link miképpen intézhetik az áfa-visszatérítést:

Ország kiválasztása

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: