A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 21/02/2018

Egészségügyi ellátás ideiglenes kinntartózkodás során

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

 • Kérdések és válaszok az EU és az Egyesült Királyság 2017. december 8-i közös jelentése alapjánEnglish
 • Uniós kiadványok a brexit témakörébenEnglish
 • Az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatója és útmutatása a brexittel kapcsolatbanEnglish

Ha Ön valamelyik EU-tagország állampolgáraként egy másik uniós országban, ideiglenes (üdülési, üzleti vagy tanulmányi célú) ott-tartózkodása során váratlanul megbetegszik, jogosult minden olyan orvosi ellátásra, amely nem várhat addig, míg hazatér saját országába. Ön ugyanolyan egészségügyi ellátásra jogosult, mint az adott ország egészségbiztosítási rendszerében biztosított személyek.

Ha külföldre utazik, mindig vigye magával európai egészségbiztosítási kártyáját. A kártya bizonyítékul szolgál arra, hogy Ön biztosítva van az EU egyik országában.

Akkor sem tagadhatják meg Öntől a kezelést, ha nincs európai egészségbiztosítási kártyája, vagy ha azt nem tudja használni (például mertmagánfinanszírozású egészségügyi ellátást vesz igénybe). Ebben az esetben azonban lehet, hogy Önnek helyben fizetnie kell az ellátásért, költségtérítést pedig hazaérkezése után igényelhet.

Az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása

Egyes országokban az európai egészségbiztosítási kártyát az országos egészségbiztosítási kártyával együtt bocsátják ki. Más országokban a dokumentumot külön kell igényelni.

A kártya kiállításáért nem kell fizetni. Ha Ön külföldre készül, ne feledje kiutazása előtt kiváltani a helyi egészségpénztárnál ingyenesen igényelhető dokumentumot.

Felhívjuk figyelmét, hogy léteznek csalók által működtetett honlapok, amelyek az európai egészségügyi kártyát díj ellenében hirdetik. Ne rendelje meg a kártyát ilyen honlapon, hanem forduljon közvetlenül az állami egészségbiztosítóhoz.

Feltétlenül tudakozódjon az illetékes egészségbiztosítási pénztárnál arról, hogy az Ön egészségbiztosítása milyen mértékben terjed ki családtagjaira.

További információk arról, hogyan működik az európai egészségbiztosítási kártya az egyes tagállamokban:

Ország kiválasztása:

Figyelem: az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a külső webhelyek tartalmáért.

Az európai egészségbiztosítási kártya használatára vonatkozó korlátozások

 • Az Európai Unión kívüli országok állampolgárai Dániában nem használhatják gyógykezelésükhöz európai egészségbiztosítási kártyájukat;
 • a horvát állampolgárok Svájcban nem használhatják gyógykezelésükhöz európai egészségbiztosítási kártyájukat;
 • a kártya hatálya mentésre és hazaszállításra nem terjed ki – amennyiben Ön gondoskodni szeretne arról, hogy ingyen hazaszállítsák, ha külföldi útja során súlyosan megbetegszik vagy komoly balesetet szenved az EU valamelyik tagországában, külön biztosítást kell kötnie;
 • a kártya nem használható akkor, ha Ön magánbetegként részesül gyógykezelésben, vagy ha tervezett gyógykezelés végett utazik egy másik uniós országba.

Konkrét eset

Kössön kiegészítő biztosítást az utazási kockázatokra

A svéd állampolgárságú Sven síelni ment Franciaországba. A megérkezése utáni második napon síelés közben megsérült a térde, és a francia mentőszolgálatnak kellett lehoznia őt a hegyoldalról. Hazaérkezése után Sven megkapta a számlát a mentési művelet jelentős összeget kitevő költségeivel. A teljes összeget neki kellett fizetnie, mivel az európai egészségbiztosítási kártya a keresési és mentési műveletek költségeit nem fedezi.

Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz