Vállalkozói tevékenység Európában
Utolsó frissítés: 03/01/2023

Egészségügyi ellátás ideiglenes kinntartózkodás során

Ha Ön uniós ország állampolgára, és váratlanul megbetegszik, amikor ideiglenesen – üdülési, üzleti vagy tanulmányi célból – egy másik uniós országban tartózkodik, jogosult minden olyan orvosi ellátást igénybe venni, amely nem várhat addig, míg hazatér a saját országába. Önt ugyanolyan jogok illetik meg az egészségügyi ellátás tekintetében, mint azokat, akik az adott országban vannak biztosítva.

Ha külföldre utazik, mindig vigye magával európai egészségbiztosítási kártyáját. A kártya igazolja, hogy Ön biztosítva van az EU valamelyik tagországában.

Akkor sem tagadhatják meg Öntől a kezelést, ha nincs európai egészségbiztosítási kártyája, vagy ha nem tudja a kártyát használni (például mert magánegészségügyi ellátást vesz igénybe). Ebben az esetben azonban előfordulhat, hogy Önnek előre fizetnie kell az ellátásért, hazatérése után pedig költségei megtérítését kell kérelmeznie.

Az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása

Egyes országokban az európai egészségbiztosítási kártyát az országos egészségbiztosítási kártyával együtt bocsátják ki. Más országokban a dokumentumot külön kell igényelni.

Az európai egészségbiztosítási kártya kiállításáért nem kell fizetni. A kártyát az egészségbiztosítótól lehet kiváltani a külföldre történő kiutazás előtt.

Figyelmeztetés

Felhívjuk figyelmét, hogy léteznek olyan, csalók által működtetett honlapok, amelyek pénzt kérnek azért, hogy az európai egészségügyi kártyát a megrendelőnek beszerezzék. Ne rendelje meg a kártyát ilyen honlapon, hanem forduljon közvetlenül en az egészségbiztosítójához.

Feltétlenül érdeklődje meg az egészségbiztosítójától, hogy az egészségbiztosítása milyen mértékben terjed ki családtagjaira.

További információk arról, hogyan működik az európai egészségbiztosítási kártya az egyes európai országokban:

Ország kiválasztása

Figyelem: az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a külső webhelyek tartalmáért.

Az európai egészségbiztosítási kártya használatára vonatkozó korlátozások

Konkrét eset

Kössön kiegészítő biztosítást az utazási kockázatokra!

A svéd állampolgárságú Sven síelni ment Franciaországba. A megérkezése utáni második napon megsérült a térde lesiklás közben, és a francia mentőszolgálatnak kellett lehoznia őt a hegyoldalról. Hazatérte után Sven borsos számlát kapott a mentési művelet költségeiről. A teljes összeget neki kellett kifizetnie, mivel az európai egészségbiztosítási kártya nem fedezi a keresési és mentési műveletek költségeit.

Kapcsolódó weboldalak

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: