Utolsó frissítés: 09/03/2020

Költségek és költségtérítés: tervezett külföldi gyógykezelés

Önt is érinti a brexit?

Ha Ön uniós polgárként előzetes terv alapján gyógykezelést vesz igénybe valamelyik másik EU-országban, a felmerülő költségek fedezésére kétféleképpen kerülhet sor:

1. A költségeket közvetlenül az Ön egészségbiztosítója fedezi:

Ha azonban olyan országban részesül kezelésben, ahol a betegeknek alapesetben előre kell fizetniük a kezelésért, és költségeiket az egészségbiztosító utólag téríti meg, előfordulhat, hogy előzetesen ki kell fizetnie a költségek egy részét. Ilyen helyzetben utólag költségtérítésért folyamodhat az illetékes hatósághoz a kezelés helye szerinti országban. A hatóság közvetlenül és ugyanolyan arányban téríti meg az Ön költségeit, mint az országban biztosítással rendelkező személyek esetében.

A másik lehetőség az, hogy Ön a hazatérése után, saját egészségbiztosítójától kér költségtérítést. Ha abban az országban, ahol biztosítottnak minősül, magasabb a költségtérítés aránya, mint külföldön, ahol kezelték, Ön a különbözetnek megfelelő összegű kiegészítő költségtérítésre jogosult. Erre irányuló kérelmét az egészségbiztosítójához kell benyújtania.

2. Ön fizeti a kezelés költségeit, és utólag igényel költségtérítést:

Ebben az esetben is előfordulhat, hogy Önnek előzetes engedélyért kell folyamodnia az egészségbiztosítóhoz akkor, ha kórházi kezelést, speciális szakellátást vagy rendkívül költséges egészségügyi ellátást kíván igénybe venni. Feltétlenül tájékozódjon erről a nemzeti kapcsolattartó pont munkatársainál.

Svájcban előzetes engedély nélkül nincs lehetőség költségtérítésre.

1. konkrét eset

Nem mindig kell előzetes engedély, de nem árt, ha van

Hugo Németországban szeretné kezeltetni a szemén kialakult szürke hályogot. (Hazájában az egészségbiztosító fedezi a kérdéses kezelést.) Németországban azonban a beavatkozás többe kerül, mint Hugo hazájában. A férfi azt szeretné, ha egészségbiztosítója a teljes költséget fedezné, ehhez pedig előzetes engedélyt kell kérnie a hatóságtól. Ha megkapja az engedélyt, kiutazhat Németországba, és alávetheti magát a kezelésnek. Alapesetben a felmerülő összes költség megtérítését az érintett intézmények fogják – közvetlenül, egymás között – elintézni. Ha Hugónak fizetnie kell a kezelésért, a biztosítója fogja megtéríteni neki a kezelés költségét.

Yvonne ugyanezt a szürkehályog-kezelést szeretné igénybe venni, szintén Németországban, mégpedig amilyen hamar csak lehet. Az ő esetében is fedezi a hazájában működő egészségbiztosító a beavatkozás költségeit. Yvonne a hazájában működő nemzeti kapcsolattartó ponthoz fordul, hogy megtudakolja, kell-e előzetes engedélyt kérnie, és azt a választ kapja, hogy nincs szükség erre. Elutazik hát Németországba, ahol elvégzik rajta a beavatkozást. A kezelés költségeit ő maga fizeti ki, hazatérte után pedig részleges költségtérítést igényel az egészségbiztosítótól. Tekintettel arra, hogy nem szerzett be előzetes engedélyt, és a kezelés többe kerül Németországban, Yvonne-nak kell állnia a költségek egy részét. Előzetes engedély hiányában a biztosított csak a hazájában alkalmazott visszatérítési rátának megfelelő arányban részesül költségtérítésben az egészségbiztosítótól.

2. konkrét eset

Lehet, hogy még előzetes engedély birtokában is fizetnie kell valamennyit helyben a kezelésért

Agatának bonyolult műtétre van szüksége, és szeretné, hogy a beavatkozást Finnországban, az állami egészségügyi rendszerbe tartozó kórházak egyikében végezzék el. Ahhoz, hogy az egészségbiztosító akár közvetlenül, akár utólag megtérítse a költségeket, a kérdéses műtétet előzetesen engedélyeztetni kell. Agata ezért előzetes engedélyért folyamodik, amit ha megkap, a műtét költségeit közvetlenül az egészségbiztosító fogja állni.

Bernardnak ugyanerre a műtéti beavatkozásra van szüksége. Ő is Finnországban akarja megoperáltatni magát, de nem állami, hanem magánkórházban. Neki is be kell szereznie előzetes engedélyt, de az ő esetében nincs lehetőség arra, hogy az egészségbiztosító közvetlenül kifizesse a költségeket. Ha megkapja az előzetes engedélyt, Bernardnak ki kell fizetnie a műtét költségeit, majd utólag visszatérítést kell kérvényeznie. A számára megítélt visszatérítés összege nem haladhatja meg azt az összeget, amennyibe a kérdéses műtét a beteg saját hazájában kerülne.

Bármelyik lehetőséget választja is Ön, egészségbiztosítója nem utasíthatja el előzetes engedély iránti kérelmét, ha:

Ha további információkra van szüksége a költségekről és a költségtérítésről, vegye fel a kapcsolatot közvetlenül az Ön által kiválasztott egészségügyi szolgáltatóval, vagy forduljon annak az uniós országnak a nemzeti kapcsolattartó pontjához, ahol kezeltetni szeretné magát.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Oldal megosztása: