Utolsó frissítés: 04/03/2019

Költségek és költségtérítés: tervezett külföldi gyógykezelés

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

Ha Ön uniós polgárként előzetes terv alapján gyógykezelést vesz igénybe valamelyik másik EU-országban, a felmerülő költségek fedezésére kétféleképpen kerülhet sor:

1. A költségeket közvetlenül az Ön egészségbiztosítója fedezi:

Ha azonban olyan országban részesül kezelésben, ahol a betegeknek alapesetben előre kell fizetniük a kezelésért, és költségeiket az egészségbiztosító utólag téríti meg, előfordulhat, hogy előzetesen ki kell fizetnie a költségek egy részét. Ilyen helyzetben utólag költségtérítésért folyamodhat az illetékes hatósághoz a kezelés helye szerinti országban. A hatóság közvetlenül és ugyanolyan arányban téríti meg az Ön költségeit, mint az országban biztosítással rendelkező személyek esetében.

A másik lehetőség az, hogy Ön a hazatérése után, saját egészségbiztosítójától kér költségtérítést. Ha abban az országban, ahol biztosítottnak minősül, magasabb a költségtérítés aránya, mint külföldön, ahol kezelték, Ön jogosult arra, hogy egészségbiztosítójától a különbözetnek megfelelő összegű kiegészítő költségtérítésben részesüljön.

2. Ön fizeti a kezelés költségeit, és utólag igényel költségtérítést:

Ebben az esetben is előfordulhat, hogy Önnek előzetes engedélyért kell folyamodnia az egészségbiztosítóhoz akkor, ha kórházi kezelést, speciális szakellátást vagy rendkívül költséges egészségügyi ellátást kíván igénybe venni. Feltétlenül tájékozódjon erről a nemzeti kapcsolattartó pont munkatársainál.

Svájcban előzetes engedély nélkül nincs lehetőség költségtérítésre.

1. konkrét eset

Nem mindig kell előzetes engedély, de nem árt, ha van

Hugo Németországban szeretné kezeltetni a szemén kialakult szürke hályogot. (Hazájában az egészségbiztosító fedezi a kérdéses kezelést.) Németországban azonban a beavatkozás többe kerül, mint Hugo hazájában. A férfi azt szeretné, ha egészségbiztosítója a teljes költséget fedezné, ehhez pedig előzetes engedélyt kell kérnie a hatóságtól. Ha megkapja az engedélyt, kiutazhat Németországba, és alávetheti magát a kezelésnek. Alapesetben a felmerülő összes költség megtérítését az érintett intézmények fogják – közvetlenül, egymás között – elintézni.

Yvonne ugyanezt a szürkehályog-kezelést szeretné igénybe venni, szintén Németországban, mégpedig amilyen hamar csak lehet. Az ő esetében is fedezi a hazájában működő egészségbiztosító a beavatkozás költségeit. Yvonne a hazájában működő nemzeti kapcsolattartó ponthoz fordul, hogy megtudakolja, kell-e előzetes engedélyt kérnie, és azt a választ kapja, hogy nincs szükség erre. Elutazik hát Németországba, ahol elvégzik rajta a beavatkozást. A kezelés költségeit ő maga fizeti ki, hazatérte után pedig részleges költségtérítést igényel az egészségbiztosítótól. Tekintettel arra, hogy nem szerzett be előzetes engedélyt, és a kezelés többe kerül Németországban, Yvonne-nak kell állnia a költségek egy részét. Előzetes engedély hiányában a biztosított csak a hazájában alkalmazott visszatérítési rátának megfelelő arányban részesül költségtérítésben az egészségbiztosítótól.

2. konkrét eset

Lehet, hogy még előzetes engedély birtokában is fizetnie kell valamennyit helyben a kezelésért

Agatának bonyolult műtétre van szüksége, és szeretné, hogy a beavatkozást Finnországban, az állami egészségügyi rendszerbe tartozó kórházak egyikében végezzék el. Ahhoz, hogy az egészségbiztosító akár közvetlenül, akár utólag megtérítse a költségeket, a kérdéses műtétet előzetesen engedélyeztetni kell. Agata ezért előzetes engedélyért folyamodik, amit ha megkap, a műtét költségeit közvetlenül az egészségbiztosító fogja állni.

Bernardnak ugyanerre a műtéti beavatkozásra van szüksége. Ő is Finnországban akarja megoperáltatni magát, de nem állami, hanem magánkórházban. Neki is be kell szereznie előzetes engedélyt, de az ő esetében nincs lehetőség arra, hogy az egészségbiztosító közvetlenül kifizesse a költségeket. Ha megkapja az előzetes engedélyt, Bernardnak ki kell fizetnie a műtét költségeit, majd utólag visszatérítést kell kérvényeznie. A számára megítélt visszatérítés összege nem haladhatja meg azt az összeget, amennyibe a kérdéses műtét a beteg saját hazájában kerülne.

Bármelyik lehetőséget választja is Ön, egészségbiztosítója nem utasíthatja el előzetes engedély iránti kérelmét, ha:

Ha további információkra van szüksége a költségekről és a költségtérítésről, vegye fel a kapcsolatot közvetlenül az Ön által kiválasztott egészségügyi szolgáltatóval, vagy forduljon annak az uniós országnak a nemzeti kapcsolattartó pontjához, ahol kezeltetni szeretné magát.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: