Utolsó frissítés: 13/02/2023

Vasúti munkavállalók

Napi pihenőidő

Önnek garantálnia kell, hogy alkalmazottai 24 órás időszakonként megszakítás nélkül minimum 12 óra pihenőidőt tartsanak a lakóhelyükön. Ez azonban 7 napos időszakonként egy alkalommal minimum 9 órára csökkenthető. Ebben az esetben a csökkentett pihenőidő és a 12 óra közötti különbségnek megfelelő óraszámot a következő lakóhelyi napi pihenőidőhöz kell hozzáadni.

A lakóhelyen kívüli pihenőidő hossza 24 órás időszakonként megszakítás nélkül minimum 8 óra, és a lakóhelyen kívüli napi pihenőidőt lakóhelyi napi pihenőidőnek kell követnie.

Vasúti járművezetők vezetési ideje és szünetei

A vasúti járművezetők vezetési ideje 2 napi pihenőidő között nappali műszak esetében nem haladhatja meg a 9 órát, éjjeli műszak esetében pedig a 8 órát. A maximális vezetési időt kéthetes időszakonként 80 órára kell korlátozni.

Önnek a következő munkaközi szüneteket kell biztosítania vasúti járművezetőinek a munkaidejük függvényében:

Ha van második járművezető is, a munkaszünet tekintetében rá vonatkozó szabályokat a nemzeti jog határozza meg.

A kísérőszemélyzetnek járó szünetek

A kísérőszemélyzet számára legalább 30 perces szünetet kell biztosítani, ha a munkaidő 6 óránál hosszabb.

Heti pihenőidő

Munkáltatóként Önnek gondoskodnia kell arról, hogy utazó alkalmazottai hétnapos időszakonként minimum 24 óra időtartamú megszakítás nélküli heti pihenőidőt, plusz 12 órás napi pihenőidőt tartsanak. Az utazó munkavállalóknak évente 104 huszonnégy órás pihenőidő jár, beleértve az 52 huszonnégy órás heti pihenőidőt, amely magában foglal:

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: