Utolsó frissítés: 08/09/2022

Általános forgalmi adó (áfa)

Áfafizetés a vásárlás helye szerinti országban

Ha Ön magánemberként vásárol valamilyen terméket az Európai Unióban, csak egyszer, a vásárlás helye szerinti országban kell általános forgalmi adót (az uniós jogban: hozzáadottérték-adót, röviden: héát) fizetnie.

A másik uniós tagországban vett termékeket szabadon behozhatja abba az országba, ahol él, anélkül, hogy azt a határon be kellene mutatnia, vagy vámáru-nyilatkozatot kellene kitöltenie. Az egyedüli feltétel az, hogy a kérdéses termékeket kizárólag saját maga és családja számára – személyes használatra, illetve fogyasztásra –, ne viszonteladásra szerezze be.

Áfa-visszatérítés

Ha Ön látogatóként tartózkodik az Európai Unióban, áfa-visszatérítésre jogosult azok után az áruk után, amelyeket az EU-ban vásárolt. A visszatérítés feltétele, hogy a termékeket és az áfa-visszatérítéshez szükséges dokumentumokat távozáskor – a vásárlástól számított három hónapon belül – bemutassa a vámnál. A visszatérítéshez szükséges dokumentumokat rendszerint a terméket értékesítő fél állítja ki, de mivel a rendszer önkéntes alapon működik, nem minden kereskedő vesz benne részt. Egyes országokban a vásárolt áruk értékének el kell érnie egy bizonyos minimumértéket de en fr ahhoz, hogy áfa-visszatérítést lehessen kérni utánuk.

Online vásárlás egy másik uniós országból

Külön szabályok vonatkozhatnak azokra az esetekre, amikor Ön egy másik EU-tagállamból vásárol árucikket, és kiszállíttatja azt a lakóhelyére. Ha a kérdéses cég meghatározott összeghatáron felül értékesít árucikkeket abba az országba, ahová az Ön által vett terméket ki kell szállítani, akkor nem számíthatja fel az áfát a vásárlás helye szerinti országban,

hanem abban az országban kell felszámítania, ahová a terméket ki kell szállítania – vagyis a rendeltetési hely szerinti országban alkalmazandó áfát kell a termékre kivetnie. A más uniós országbeli cégek értékesítési tevékenységére az áfa tekintetében meghatározott összeghatár en 100 ezer euró vagy 35 ezer euró, az adott ország döntése szerint. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az EU más országaiba értékesítő online kiskereskedők többségének a rendeltetési hely szerinti országban alkalmazandó áfát kell felszámítania.

Konkrét eset

Előfordulhat, hogy Önnek több áfát kell fizetnie

Katrin Hollandiában él. Egy ruhát szeretett volna megrendelni Írországból a kislányának. Amikor a rendelés során a fizetéskor megadta a címét, észrevette, hogy ruha ára hirtelen felment. Kiderült, hogy a cég 9 %-os áfát számított fel a hollandiai adókulcsnak megfelelően, és nem az Írországban alkalmazott 0%-ot.

Hollandiában 100 ezer euró az értékhatár, ami felett a külföldi cégeknek a holland áfát kell alkalmazniuk. Vagyis ha egy külföldi vállalat az előző pénzügyi évben 100 ezer eurót meghaladó összegben értékesített árucikkeket Hollandia területén, akkor a Hollandiába kiszállítandó árucikkekre a holland áfát kell felszámítania. Az a cég, amelytől Katrin ruhát rendelt, gyakran szállít Hollandiába, ezért a cégnek a holland adókulcsnak megfelelő áfát kell a ruhadarabra felszámítania, annak ellenére, hogy Írországból értékesíti a terméket.

Figyelmeztetés

Ez a szabály nem vonatkozik a használt cikkekre, a műalkotásokra, a gyűjteménydarabokra és a régiségekre.

Jövedéki adó

Ha Ön dohányterméket vagy alkoholtartalmú italt vásárol az interneten egy másik országból, a termék ára magában foglalja a jövedéki adót, függetlenül attól, hogy milyen mennyiségben, és hogy magának vagy ajándékba vásárolja.

A kereskedő felelőssége, hogy befizesse a jövedéki adót a termék után a rendeltetési uniós országban (tehát a vevő lakhelye szerinti országban).

Ezért Önnek számolnia kell azzal, hogy a kereskedő a jövedéki adó összegét áthárítja vevőire. Ha az Ön által megvásárolni kívánt termék ára túlságosan alacsonynak tűnik, vásárlás előtt kérdezzen rá az eladónál, hogy fizetnek-e jövedéki adót a kérdéses termék után. Ha a kereskedő nem fizette meg a jövedéki adót, a vámhatóságok elkobozhatják Öntől az árut, vagy Önnek kell megfizetnie utána a jövedéki adót. Tanácsos minden esetben meggyőződni arról, hogy a kereskedő eleget fog tenni jövedékiadó-kötelezettségének a rendeltetési országban.

Figyelmeztetés

Ha Ön nem uniós országból vásárol árut az interneten, a vásárolt termék után áfát, vámot és jövedéki adót kell fizetnie.

Kivétel: távközlési, elektronikus és műsorszolgáltatások

A távközlési, az elektronikus és a műsorszolgáltatásokra abban az országban számolják fel az áfát, ahol Ön él (vagyis a letelepedés helye szerinti, illetve az állandó lakóhely vagy a szokásos tartózkodási hely szerinti országban), nem pedig abban az országban, ahonnan Ön a szolgáltatást megvásárolja. Ezek a szabályok az Európai Unión belül és kívül megvásárolt szolgáltatásokra egyaránt vonatkoznak.

Konkrét eset

A digitális tartalomra a lakóhely szerinti áfát kell felszámítani

Senta Svédországban él. Gyakran vásárol elektronikus könyveket egy finn online könyvkereskedő cégtől. A finn cégnek a svéd adószabályok szerint kell az áfát felszámítania a Sentának leszállított elektronikus könyvek után.

Kivételek más, online vásárolt szolgáltatások esetében

Ha Ön online vásárol szolgáltatást egy, az EU területén székhellyel rendelkező kereskedőtől, Önnek a kereskedő székhelye szerinti országban alkalmazott áfát kell megfizetnie. Ez a szabály vonatkozik arra az esetre is, ha Ön nem a kereskedő székhelye szerinti EU-országban él.

Konkrét eset

Az általános forgalmi adó megfizetése a kereskedő székhelye szerinti országban

João tanácsadó céget vezet Lisszabonban. Egyik ügyfele egy Koppenhágában élő magánszemély. Mivel João vállalkozása Portugáliában van bejegyezve, dán ügyfelének a portugál áfát kell felszámítania.

E szabály alól azonban sok kivétel van. A leggyakoribb kivételek a következők:

Figyelem: ez a felsorolás nem kimerítő jellegű.

Kivétel: a gépjárművek

Ha Ön egy másik EU-tagállamban új gépkocsit vásárol, az autó után az áfát ott kell befizetnie, ahová a járművet importálja és ahol az autót regisztráltatja, azaz a lakhelye szerinti országban. Ez az áfaszabály más közlekedési eszközökre, köztük a nagymotorokra, a hajókra és a repülőgépekre is vonatkozik.

Ha rákattint a linkre, további információkat olvashat arról, milyen szabályok szerint kell áfát fizetni, ha másik EU-tagországban vásárol gépkocsit.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: