A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 28/09/2017

Hozzáadottérték-adó (héa)

Hozzáadottértékadó-fizetés a vásárlás helye szerinti országban

Ha Ön magánemberként vásárol valamilyen terméket az Európai Unióban, csak egyszer, a vásárlás helye szerinti országban kell hozzáadottérték-adót (Magyarországon: általános forgalmi adót, áfát) fizetnie.

A másik uniós tagországban vett termékeket szabadon behozhatja abba az országba, ahol él, anélkül, hogy azt a határon be kellene mutatnia, vagy vámáru-nyilatkozatot kellene kitöltenie. Az egyedüli feltétel az, hogy a kérdéses termékeket kizárólag saját maga és családja számára – személyes használatra, illetve fogyasztásra –, ne viszonteladásra szerezze be.

Héa-visszatérítés

Ha Ön látogatóként tartózkodik az Európai Unióban, azoknak az áruknak az esetében igényelheti vissza a héát (hozzáadottérték-adót, Magyarországon az áfát), amelyeket az EU-ban vásárol meg. A visszatérítés feltétele, hogy távozáskor a termékeket - a vásárlástól számított három hónapon belül és a héa-visszatérítéssel kapcsolatos dokumentumokkal együtt - bemutassa a vámnál. Ezeket a dokumentumokat rendszerint a terméket értékesítő fél állítja ki, de mivel a rendszer önkéntes alapon működik, nem minden kereskedő vesz benne részt. Egyes országok a visszatérítést feltételhez kötik: a vásárolt áruk értékének el kell érnie az adott tagállam által meghatározott minimumértéketfrançaisDeutschEnglish.

Online vásárlás egy másik uniós országból

Külön szabályok vonatkozhatnak azokra az esetekre, amikor Ön egy másik EU-tagállamból vásárol árucikket úgy, hogy azt a saját lakóhelyére szállíttatja ki. Ha a kérdéses cég meghatározott összeghatáron felül értékesít árucikkeket abba az országba, ahová az Ön által vett terméket ki kell szállítani, akkor nem számíthat fel hozzáadottérték-adót a vásárlás helye szerinti országban.

Ehelyett abban az országban kell a héát felszámítania, ahová a terméket ki kell szállítania, vagyis a rendeltetési hely szerinti országban alkalmazandó héát kell a termékre kivetnie. A határokon átívelő értékesítésekre vonatkozóan az egyes uniós országok által meghatározott felső értékhatárpdfEnglish éves összegben kifejezve 35 000 és 100 000 euró között mozog. Ez azt jelenti, hogy az EU más országaiba értékesítő legnagyobb online kiskereskedőknek meg kell terhelniük a vevőt a rendeltetési hely szerinti országban alkalmazandó hozzáadottérték-adóval.

Konkrét eset

Előfordulhat, hogy Önnek több hozzáadottérték-adót kell fizetnie

Lucie Belgiumban él. Egy nagy online áruháztól könyvet szeretett volna rendelni az Egyesült Királyságból. Amikor a rendelés során a fizetéskor megadta a címét, a képernyőn kijelzett végösszeg nagyobb lett, mint az az ár, amelyen a könyvet az áruház vételre kínálta. Kiderült, hogy az egyesült királyságbeli cég 6%-os hozzáadottérték-adót számított fel a könyvre a belgiumi adókulcsnak megfelelően, és nem 0%-ot, ami az Egyesült Királyságban alkalmazott héamérték.

Belgium a rendeltetési hely szerinti szabály alkalmazásához szükséges értékhatárt 35 000 euróban határozta meg. Ez azt jelenti, hogy ha egy külföldi cég az előző pénzügyi évben 35 000 eurót meghaladó összegben értékesített árucikkeket Belgium területére, akkor a kérdéses cégnek a rendeltetési hely szerinti ország adókulcsa szerint kell hozzáadottérték-adót felszámítania. Az a cég, amelytől Lucie könyvet rendelt, ebbe a kategóriába tartozik, mivel gyakran szállít Belgiumba. Ezért a cégnek a Belgiumban hatályos mértékű hozzáadottérték-adót kell a könyvre felszámítania, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságból értékesíti a terméket.

Kivétel: távközlési, elektronikus és műsorszolgáltatások

Hozzáadottérték-adót abban az országban vetnek ki a távközlési, az elektronikus és a műsorszolgáltatásokra, ahol Ön él (vagyis a letelepedés helye szerinti, illetve az állandó lakóhely vagy a szokásos tartózkodási hely szerinti országban), nem pedig abban az országban, ahonnan Ön a szolgáltatást megvásárolja. Ezek a szabályok az Európai Unión belüli és kívüli szolgáltatók által az EU területén nyújtott szolgáltatásokra egyaránt vonatkoznak.

Konkrét eset

A digitális tartalomra a lakóhely szerinti héát (áfát) kell felszámítani

Senta Svédországban él. Gyakran vásárol elektronikus könyveket egy finn online könyvkereskedő cégtől. A finn cégnek a svédországi adószabályok szerint kell hozzáadottérték-adót felszámítania a Sentának leszállított elektronikus könyvek után.

Kivétel: a gépjárművek

Ha Ön egy másik EU-tagállamban új gépkocsit vásárol, az autó után a hozzáadottérték-adót ott kell befizetnie, ahová a járművet importálja és ahol az autót regisztráltatja, azaz a lakhelye szerinti országban. Ez a szabály más közlekedési eszközökre, köztük a nagymotorokra, a hajókra és a repülőgépekre is vonatkozik.

A héaszabályozás értelmében új autónak az a gépjármű minősül, amelyik 6000 km-nél kevesebbet futott, vagy amelyet 6 hónapnál rövidebb ideje vettek először nyilvántartásba. Azok az autók számítanak használt gépjárműnek, amelyek 6 hónapnál régebbiek, és 6000 km-nél többet futottak.

Ha rákattint a linkre, további információkat olvashat arról, milyen szabályok szerint kell hozzáadottérték-adót fizetni másik EU-tagországban vásárolt gépkocsi után.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz