A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 24/05/2017

Gyakran feltett kérdések - Hozzáadottérték-adó (héa)

 • Kell-e hozzáadottérték-adót fizetnem azok után a termékek után, amelyeket másik európai uniós országban vásárolok meg?

  IGEN – Vámmentes („duty-free") vásárlásra – pl. a repülőtereken – csak azoknak az utazóknak nyílik lehetőségük, akik nem EU-ország lakosai, és akiknek az úti célja az Európai Unió területén kívül fekszik. Az uniós országok lakosainak hozzáadottérték-adót (héát, Magyarországon általános forgalmi adót, áfát) kell fizetniük még akkor is, amikor másik EU-országban vásárolnak termékeket.

  Egyes esetekben azonban Ön mentesülhet a hozzáadottérték-adó megfizetése alól akkor, ha gépkocsit vásárol egy másik európai uniós országban.

 • Amerikai állampolgár vagyok. Azt tervezem, hogy az idén elutazom az Európai Unióba. Ha az EU-ban árucikkeket vásárolok, visszaigényelhetem-e majd az utánuk kifizetett hozzáadottérték-adót, mielőtt visszatérek az Egyesült Államokba?

  IGEN – Feltéve, hogy elutazáskor a szóban forgó árucikket – a héa-visszatérítéshez szükséges dokumentumokkal együtt – bemutatja a vámhatóságoknak, és hogy erre a vásárlástól számított 3 hónapon belül sor kerül.

 • Kell-e külön feltételeknek megfelelnem ahhoz, hogy héa-visszatérítést igényelhessek Írországban, mielőtt elutazom az EU-ból?

  IGEN – Bizonyítania kell, hogy nem uniós ország lakosa, és az árucikket, amely után héa-visszatérítést kér, a vásárlástól számított 3 hónapon belül ki kell vinnie az EU területéről. Egyes országok minimumértéket határoztak meg arra vonatkozóan, milyen összeg feletti vásárlás esetén lehet visszaigényelni a hozzáadottérték-adót. Írországban azonban nincs ilyen előírás.

 • Azt tervezem, hogy az idei év folyamán Londonból New Yorkba utazom. A repülőtéri „duty-free" üzletekben vámmentesen vásárolhatok árukat, de vajon van-e valamilyen korlátozás az ott vett termékek mennyiségére nézve?

  NINCS – Nincs korlátozva, hogy az EU-ból való kiutazáskor milyen mennyiségben vagy értékben lehet vámmentes árukat vásárolni.

  A célországban (a jelen példában az Amerikai Egyesült Államokban) viszont érvényben lehetnek olyan szabályok, amelyek korlátozzák, hogy beutazáskor milyen mennyiségben, illetve értékben vihet be árucikkeket az országba. Ezzel kapcsolatban tudakozódjon az amerikai hatóságoknál.

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Hozzáadottérték-adó (héa)
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz