Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Επικαιροποίηση : 24/05/2017

Συχνές ερωτήσεις - ΦΠΑ

 • Πρέπει να καταβάλλω ΦΠΑ για προϊόντα που αγοράζω σε άλλη χώρα της ΕΕ;

  ΝΑΙ. Αφορολόγητες αγορές, π.χ. στα αεροδρόμια, επιτρέπονται μόνο για κατοίκους χωρών εκτός ΕΕ που ταξιδεύουν με προορισμό εκτός ΕΕ. Οι κάτοικοι της ΕΕ οφείλουν να καταβάλλουν ΦΠΑ ακόμη και όταν πραγματοποιούν αγορές σε άλλη χώρα της ΕΕ.

  Μερικές φορές ενδεχομένως να δικαιούστε απαλλαγή από την καταβολή του ΦΠΑ όταν αγοράζετε αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της ΕΕ.

 • Είμαι Αμερικανός πολίτης και σχεδιάζω να ταξιδέψω στην ΕΕ εντός του έτους. Αν πραγματοποιήσω αγορές κατά την παραμονή μου στην ΕΕ, θα μπορέσω να ζητήσω επιστροφή του ΦΠΑ για τα συγκεκριμένα είδη προτού επιστρέψω στις ΗΠΑ;

  ΝΑΙ. Υπό τον όρο ότι θα παρουσιάσετε τα προϊόντα στο τελωνείο αναχώρησής σας από την ΕΕ, μαζί με τα έγγραφα επιστροφής του ΦΠΑ, εντός 3 μηνών από την ημερομηνία της αγοράς.

 • Ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ζητήσω επιστροφή του ΦΠΑ στην Ιρλανδία προτού εξέλθω από την ΕΕ;

  ΝΑΙ. Οφείλετε να αποδείξετε ότι διαμένετε μόνιμα εκτός ΕΕ και να εξαγάγετε από την ΕΕ τα προϊόντα εντός τριών μηνών από την αγορά τους. Σε ορισμένες χώρες ισχύει επίσης ελάχιστη αξία των αγορών που μπορούν να τύχουν επιστροφής ΦΠΑ, όχι όμως στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

 • Σχεδιάζω να ταξιδέψω από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη εντός του έτους. Γνωρίζω ότι μπορώ να αγοράσω αφορολόγητα προϊόντα στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών στο αεροδρόμιο. Υπάρχει όριο στα προϊόντα που μπορώ να αγοράσω;

  OXI. Όταν εξέρχεστε από την ΕΕ, δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά την ποσότητα ή την αξία των αφορολόγητων προϊόντων που μπορείτε να αγοράσετε.

  Ωστόσο, ενδεχομένως να ισχύουν όρια για προϊόντα που μπορείτε να εισαγάγετε στη χώρα προορισμού (στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ΗΠΑ). Θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Δείτε τις βασικές πληροφορίες για το θέμα αυτό
ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας
Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές