Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 24/05/2017

Întrebări şi răspunsuri - TVA

 • Trebuie să plătesc TVA la produsele pe care le cumpăr în altă țară a UE?

  DA. Cumpărături fără taxe (duty-free), de exemplu în aeroporturi, pot face doar rezidenții din afara UE care călătoresc către o destinație care nu face parte din Uniune. Persoanele care au reședința în UE trebuie să plătească TVA, chiar și atunci când fac cumpărături în altă țară a Uniunii.

  Totuși, uneori, puteți fi exceptați de la plata TVA-ului, de exemplu când achiziționați o mașină în altă țară europeană.

 • Sunt cetățean american și intenționez să călătoresc în UE la sfârșitul acestui an. În cazul în care cumpăr produse din UE, voi putea solicita rambursarea TVA-ului înainte de a mă întoarce în SUA?

  DA, cu condiția ca la ieșirea de pe teritoriul UE să prezentați produsele la vamă însoțite de documentele referitoare la rambursarea TVA-ului, dar nu mai târziu de 3 luni de la data cumpărării.

 • Există condiții specifice care trebuie îndeplinite pentru a solicita o rambursare de TVA în Irlanda înainte de a părăsi UE?

  DA. Trebuie să dovediți că sunteți rezident în afara UE și să exportați mărfurile provenind din UE în termen de 3 luni de la achiziționarea acestora. În unele țări, pentru a beneficia de rambursarea TVA-ului, valoarea cumpărăturilor trebuie să depășească un anumit prag minim. Nu este cazul Irlandei.

 • Voi călători de la Londra la New York în cursul acestui an și am dreptul să cumpăr produse în regim duty-free din aeroport. Există o cantitate maximă pentru aceste produse?

  NU. Nu există o limită pentru cantitatea sau valoarea produselor pe care le cumpărați în regim duty-free la ieșirea de pe teritoriul UE.

  Totuși, pot exista limite pentru produsele pe care le puteți introduce în țara de destinație (în acest caz, SUA). Pentru a fi sigur, contactați autoritățile din SUA.

Principalele informații pe această temă
TVA (taxa pe valoarea adăugată)
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere