Ultima verificare: 04/02/2019

Căsătoria

Căsătoria civilă este recunoscută în toate țările din UE.

În cazul diverselor tipuri de parteneriat - uniune civilă, parteneriat înregistrat sau concubinaj - se aplică norme diferite de cele care reglementează căsătoria.

În materie de căsătorie, normele naționale și aspectele practice diferă de la o țară la alta, mai ales în ceea ce privește:

Aflați mai multe despre normele naționale privind căsătoria și alte regimuri matrimoniale.

Căsătoriile transfrontaliere în UE

Cazul dumneavoastră implică mai multe țări din UE - de exemplu, pentru că vă căsătoriți cu o persoană de altă naționalitate sau pentru că intenționați să vă mutați în străinătate după căsătorie?

Ce trebuie să faceți înainte de nuntă

Aflați care este țara a cărei legislație reglementează căsătoria și regimul proprietății matrimoniale în cazul dumneavoastră. Acest lucru va avea consecințe importante asupra drepturilor și obligațiilor care vă revin ca soț/ soție.

Dacă nu vă căsătoriți în țara în care locuiți, ci în altă țară din UE, contactați autoritățile din ambele țări pentru a afla ce formalități trebuie să îndepliniți astfel încât căsătoria să fie recunoscută în ambele țări. Ar putea fi vorba, printre altele, de cerințele de înregistrare sau publicare.

Ce trebuie să faceți după nuntă

Căsătoriile încheiate într-un stat membru al UE sunt recunoscute în toate celelalte țări. Fac excepție căsătoriile între parteneri de același sex.

Dacă vă căsătoriți într-o țară din UE care nu este țara dumneavoastră de origine, se recomandă să vă înregistrați căsătoria la oficiul consular al țării de origine.

Dacă mergeți să lucrați în altă țară din UE, soțul/soția are dreptul să vă însoțească. Verificați normele în materie de reședință pentru:

Caz real

Căsătoria între parteneri de același sex - cazuri în care legislațiile naționale diferă

Emma (din Belgia) și Carine (din Franța) s-au căsătorit în Belgia și s-au mutat în Italia, unde Emma și-a găsit un loc de muncă. Autoritățile nu le-au privit ca pe un cuplu căsătorit, întrucât Italia nu recunoaște căsătoria între persoane de același sex.

Însă, pentru că încheierea de parteneriate înregistrate între persoane de același sex este totuși permisă în Italia, Emma și Carine au aceleași drepturi ca și partenerii înregistrați în baza legislației italiene.

Întrebări şi răspunsuri

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: