Ultima verificare: 21/06/2022

Plăți electronice și în numerar

Tranzacții electronice

Datorită normelor UE privind plățile, dumneavoastră și clienții dumneavoastră puteți efectua și recepționa plăți transfrontaliere cu ușurință. Aceasta înseamnă că băncile trebuie să vă perceapă pentru plățile în euro efectuate în UE aceeași taxă ca și pentru tranzacțiile naționale echivalente.

Băncile cu sediul în țările UE din afara zonei euro (Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.) trebuie să aplice și ele această regulă. Prin urmare, nu vă pot percepe, pentru plățile în euro efectuate către/într-o țară din UE, o taxă mai mare decât cea aplicată plăților efectuate în moneda națională.

Este interzisă aplicarea de taxe suplimentare pentru folosirea cardurilor

Nu aveți voie să îi taxați suplimentar pe clienți pe motiv că utilizează cardul de credit sau de debit. Această interdicție este valabilă pentru toate tranzacțiile efectuate pe teritoriul UE (în magazine sau online).

Conversia monetară dinamică

Le oferiți clienților posibilitatea de a plăti cu cardul în moneda proprie, mai degrabă decât în moneda țării sau a site-ului dumneavoastră?

Trebuie să îi informați, în momentul efectuării achiziției, cu privire la comisioanele percepute de serviciul dumneavoastră de conversie valutară. Ar trebui să exprimați aceste comisioane ca adaosuri procentuale la ultimele rate de referință pentru cursul de schimb valutar în euro en emise de Banca Centrală Europeană.

Exemplu: Oaspeții hotelului dumneavoastră pot alege să își plătească sejurul cu cardul, în moneda lor proprie. Dumneavoastră va trebui să transformați suma utilizând cursul BCE. De asemenea, va trebui să le comunicați oaspeților adaosul perceput pe lângă suma respectivă.

Caz real

Înaintarea unei plângeri cu privire la suprataxele pentru folosirea cardurilor

O companie care comercializează și distribuie bilete le percepe clienților săi suma de 6 EUR pentru că folosesc cardul de credit când cumpără bilete online. Un client nemulțumit se adresează centrului local al consumatorilor. Acesta îi confirmă că taxa suplimentară este ilegală și apoi contactează compania, cerându-i să elimine imediat această taxă din instrumentul de plată online.

Nediscriminarea în materie de plăți

Puteți alege metodele de plată preferate, însă, în cazul în care clienții dumneavoastră doresc să plătească pe cale electronică (de ex., prin debitare directă sau cu cardul) într-o monedă pe care o acceptați, va trebui să primiți plata indiferent de locul din UE în care sunt stabiliți clienții sau furnizorii lor de servicii de plată.

Caz real

Acceptarea plăților cu carduri de debit sau de credit în euro

Un client stabilit în Belgia cumpără o pereche de pantofi de pe un site german, plătind cu un card de credit finlandez. Compania din Germania trebuie să accepte plata, deoarece cardurile de credit în euro se numără printre mijloacele de plată menționate pe site-ul său.

Autentificarea multi-factor a consumatorilor

Până în decembrie 2020, trebuie să vă asigurați că firma dumneavoastră online poate efectua o autentificare sigură a clienților, de exemplu o autentificare cu doi sau mai mulți factori. Aceasta înseamnă că, pentru fiecare plată online de peste 30 EUR, clienții vor trebui să utilizeze o combinație de cel puțin două elemente de autentificare, precum:

Consultați-vă furnizorul de servicii de plată pentru a afla cum puteți îndeplini această obligație.

Normele privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului

Indiferent dacă acționați ca proprietar de întreprindere sau ca persoană fizică, atunci când intrați într-o relație de afaceri sau desfășurați tranzacții ocazionale cu clienți, trebuie să aplicați anumite măsuri menite să prevină spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Aceste măsuri se aplică pentru o singură operațiune sau pentru mai multe operațiuni care par să fie interconectate, dacă:

În aceste situații, trebuie să aplicați măsuri de precauție cu privire la clienți. Acestea includ identificarea și verificarea clientului și a beneficiarului real – adică persoana care deține controlul asupra clienților dumneavoastră sau în numele căreia s-a derulat tranzacția. Dacă bănuiți existența unor eventuale activități dubioase, trebuie să le raportați unității de informații financiare en din statul dumneavoastră membru.

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Partajați această pagină: