Ultima verificare: 20/02/2019

Plăți electronice și în numerar

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Începând cu data de 30 martie 2019, legislația UE va înceta să se aplice Regatului Unit, cu excepția cazului în care un acord de retragere ratificat stabilește o altă dată sau Consiliul European și Regatul Unit decid în mod unanim să prelungească perioada de negociere de doi ani. Informații suplimentare despre consecințele juridice pentru întreprinderi:

Tranzacții electronice

Datorită normelor UE privind plățile în euro, dumneavoastră și clienții dumneavoastră puteți efectua și recepționa plăți transfrontaliere cu ușurință. Normele vizează plățile transfrontaliere în euro efectuate pe teritoriul UE și prevăd că băncile nu vă pot percepe dumneavoastră sau clienților dumneavoastră taxe mai mari decât cele pe care le aplică tranzacțiilor naționale echivalente. Chiar și băncile care au sediul în țările UE din afara zonei euro trebuie să aplice această regulă.

Este interzisă aplicarea de taxe suplimentare pentru folosirea cardurilor

Nu aveți voie să îi taxați suplimentar pe clienți pe motiv că utilizează cardul de credit sau de debit. Această interdicție este valabilă pentru toate tranzacțiile efectuate pe teritoriul UE (în magazine sau on-line). 

Caz real

O companie care comercializează și distribuie bilete le percepe clienților săi suma de 6 EUR pentru că folosesc cardul de credit când cumpără bilete on-line. Un client nemulțumit se adresează centrului local al consumatorilor. Acesta îi confirmă că taxa suplimentară este ilegală și apoi contactează compania, cerându-i să elimine imediat această taxă din instrumentul de plată on-line.

Nediscriminarea în materie de plăți

Puteți alege metodele de plată preferate, însă, în cazul în care clienții dumneavoastră doresc să plătească pe cale electronică (de ex., prin debitare directă sau cu cardul) într-o monedă pe care o acceptați, va trebui să acceptați plata indiferent de locul din UE în care sunt stabiliți clienții sau furnizorii de servicii de plată.

Caz real

Un client stabilit în Belgia cumpără o pereche de pantofi de pe un site german, plătind cu un card VISA finlandez. Compania din Germania trebuie să accepte plata, deoarece cardurile EURO VISA se numără printre mijloacele de plată menționate pe site-ul său.

Normele privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului

Indiferent dacă acționați ca proprietar de întreprindere sau ca persoană fizică, atunci când intrați într-o relație de afaceri sau desfășurați tranzacții ocazionale cu clienți, trebuie să aplicați anumite măsuri menite să prevină spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Aceste măsuri se aplică pentru o singură operațiune sau pentru mai multe operațiuni care par să fie interconectate, dacă:

În aceste situații, trebuie să aplicați măsuri de precauție cu privire la clienți. Acestea includ identificarea și verificarea clientului și a beneficiarului real – adică persoana care deține controlul asupra clienților dumneavoastră sau în numele căreia s-a derulat tranzacția. Dacă bănuiți eventuale activități suspicioase, trebuie să le raportați unității de informații financiareen din statul dumneavoastră membru.

Teme conexe

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Asistență locală pentru întreprinderi - Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Partajați această pagină: