Ultima verificare: 01/07/2020

TVA – norme și cote

Sunteți afectat de Brexit?

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este o taxă de consum care se aplică aproape tuturor bunurilor și serviciilor cumpărate și vândute pentru utilizare sau consum în UE (În acest caz, cele 27 de state membre ale UE + Regatul Unit (până la sfârșitul perioadei de tranziție)).

La nivelul UE, există norme standard referitoare la TVA, dar aplicarea lor poate fi diferită de la o țară la alta. În majoritatea cazurilor, trebuie să plătiți TVA pentru toate bunurile și serviciile în toate etapele lanțului de aprovizionare, inclusiv vânzarea către consumatorul final. Aceasta înseamnă că se percepe TVA de la începutul până la sfârșitul unui proces de producție, de exemplu pentru cumpărarea de componente, transport, asamblare, aprovizionare, ambalare, asigurare, expediere către consumatorul final.

Când se percepe TVA?

Pentru întreprinderile cu sediul în UE, se percepe TVA la majoritatea vânzărilor și achizițiilor de bunuri în UE. În aceste cazuri, TVA-ul este perceput și datorat în țara din UE în care sunt consumate bunurile de către consumatorul final. În mod similar, în cazul serviciilor, TVA-ul se percepe în momentul în care serviciile respective sunt prestate în fiecare țară din UE.

Nu se percepe TVA pentru exporturile de bunuri către țări din afara UE. În aceste cazuri, TVA-ul este perceput și datorat în țara de import și nu este nevoie să declarați TVA ca exportator. Totuși, când exportați bunuri, va trebui să furnizați documente care să dovedească faptul că bunurile au fost transportate în afara UE. În acest sens, ați putea înainta către autoritățile fiscale copia unei facturi, un document de transport, o declarație vamală de import etc.

Va trebui să furnizați această dovadă pentru a putea beneficia de recuperarea integrală a TVA-ului deductibil plătit în tranzacțiile anterioare care au condus la export. Dacă furnizați documentație insuficientă nu veți avea dreptul la recuperarea TVA-ului când exportați bunuri.

Normele în materie de TVA la nivel național

Normele în materie de TVA se pot aplica în mod diferit în fiecare țară din UE. Aflați mai multe despre normele din țara în care își desfășoară activitatea întreprinderea dumneavoastră.

Selectați țara

 • Norvegianoro
 • Poloniaplro
 • Portugalia*pt
 • Româniaroen
 • Slovaciasksken
 • Sloveniasislen
 • Spaniaesesen
 • Suediaseen
 • Regatul Unituken

Depuneți online o declarație de TVA

Dacă întreprinderea dumneavoastră este înregistrată în UE, puteți depune online declarația de TVA (în majoritatea regiunilor) în următoarele țări din UE:

Selectați țara

 • Germaniadedeen
 • Grecia*gr
 • Ungaria*hu
 • Irlandaieen
 • Italiaiten
 • Letonia*lv
 • Lituanialten
 • Luxemburg*lu
 • Maltamten
 • Țările de Josnlen
 • Polonia*pl
 • Portugalia*pt
 • Româniaroen
 • Slovaciasken
 • Slovenia*si
 • Spaniaesesen
 • Suediaseen
 • Regatul Unituken

Deși TVA-ul se percepe peste tot în UE, fiecare țară membră își stabilește propriile cote. Puteți consulta cotele în tabelul de mai jos, dar vă recomandăm, totuși, să contactați biroul național competent în materie de TVA pentru a afla care sunt cotele actuale.

Cotele de TVA

În țările UE se aplică diferite cote de TVA. Acestea depind de produsul sau serviciul implicat în tranzacție. Există, de asemenea, cote speciale stabilite în funcție de cotele de TVA aplicate în țările UE înainte de aderarea la UE.

Cotele de TVA aplicate în țările UE

Deși TVA-ul se percepe peste tot în UE, fiecare țară își stabilește propriile cote. În tabelul de mai jos găsiți cotele aplicate în prezent. Consultați autoritatea competentă din țara dumneavoastră pentru a afla care sunt cotele de TVA actuale.

Cotele de TVA aplicate în țările UE

Lista cotelor de TVA aplicate în țările UE (actualizată de două ori pe an, în ianuarie și iulie)
Țara UE Codul țării Cota standard Cota redusă Cota foarte redusă Cota de tip „parking"
Austria AT 20 10 / 13 - 13
Belgia BE 21 6 / 12 - 12
Bulgaria BG 20 9 - -
Cipru CY 19 5 / 9 - -
Cehia CZ 21 10 / 15 - -
Germania DE 16 5 - -
Danemarca DK 25 - - -
Estonia EE 20 9 - -
Grecia EL 24 6 / 13 - -
Spania ES 21 10 4 -
Finlanda FI 24 10 / 14 - -
Franța FR 20 5,5 / 10 2,1 -
Croația HR 25 5 / 13 - -
Ungaria HU 27 5 / 18 - -
Irlanda IE 23 9 / 13,5 4,8 13,5
Italia IT 22 5 / 10 4 -
Lituania LT 21 5 / 9 - -
Luxemburg LU 17 8 3 14
Letonia LV 21 12 / 5 - -
Malta MT 18 5 / 7 - -
Țările de Jos NL 21 9 - -
Polonia PL 23 5 / 8 - -
Portugalia PT 23 6 / 13 - 13
România RO 19 5 / 9 - -
Suedia SE 25 6 / 12 - -
Slovenia SI 22 9,5 - -
Slovacia SK 20 10 - -
Regatul Unit UK 20 5 - -

Cota standard

Fiecare țară din UE are o cotă standard care se aplică furnizării celor mai multe bunuri și servicii. Aceasta nu poate fi mai mică de 15 %.

Cota redusă

Una sau două cote reduse se pot aplica furnizării anumitor bunuri și servicii (pe baza listei din Anexa III la Directiva TVA), dar, în majoritatea cazurilor, cotele reduse nu pot viza serviciile furnizate pe cale electronică. Cotele reduse menționate aici nu pot fi mai mici de 5 %.

Cotele speciale

Unele țări din UE au permisiunea să aplice cote speciale de TVA pentru furnizarea anumitor bunuri și servicii. Aceste cote speciale vizează țările din UE care le aplicau la 1 ianuarie 1991.

Inițial, aceste cote au fost concepute ca măsuri tranzitorii pentru o trecere mai ușoară la normele UE în materie de TVA, în momentul intrării în vigoare a pieței unice, la 1 ianuarie 1993, urmând să fie eliminate treptat.

Există 3 tipuri de cote speciale:

Cota foarte redusă

Cotele foarte reduse (mai mici de 5 %) se aplică în cazul comercializării unui număr limitat de produse și servicii, în anumite țări din UE.

Cota zero

Cota zero se aplică anumitor vânzări efectuate în unele țări din UE. Când se aplică o cotă zero, consumatorul nu trebuie să plătească TVA, dar firma dumneavoastră are totuși dreptul de a deduce TVA-ul pe care l-a plătit la achizițiile legate direct de vânzarea respectivă.

Cota de tip „parking" (sau cota intermediară)

Cotele de tip „parking" sunt aplicate de anumite țări din UE pentru unele furnizări de bunuri și servicii care nu figurează în Anexa III la Directiva TVA. Aceste țări sunt autorizate să continue aplicarea cotelor reduse în locul cotei standard, atâta timp cât cotele reduse nu sunt mai mici de 12 %.

Teme conexe

Legislația UE

Consultări publice

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Asistență locală pentru întreprinderi

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Partajați această pagină: