Plata accizelor

Accizele sunt taxe indirecte aplicabile vânzării sau utilizării unor produse precum alcoolul, tutunul și produsele energetice.

Normele UE explică ce produse sunt supuse accizelor și cum trebuie aplicate acestea.

Legislația UE indică, de asemenea, cotele minime ale accizelor care urmează să fie aplicate, deși fiecare țară din UE poate fixa cote mai mari dacă dorește să facă acest lucru. Taxa care urmează să fie plătită se bazează de obicei pe cantitate (kilogram, hectolitru) sau pe gradele de alcool.

De ce trebuie să plătiți accize?

Există o diferență importantă între momentul în care un produs devine accizabil și momentul în care trebuie plătite accizele respective. Majoritatea produselor devin accizabile de îndată ce sunt fabricate sau importate în UE. Plata accizelor poate fi însă suspendată, adică nu trebuie efectuată înainte ca produsul să fie introdus pe piață în vederea consumului.

Dacă produsele accizabile se pierd sau sunt distruse din motive imprevizibile sau din cauza unor dezastre naturale, înainte de a fi introduse pe piață în vederea consumului, nu se plătesc accize.

Cine trebuie să plătească accize?

Depinde cui îi vindeți produsul. Accizele trebuie plătite de:

  • persoana sau întreprinderea care are rolul de „ antrepozitar autorizat" al spațiului în care sunt fabricate, procesate, depozitate, livrate sau recepționate produsele accizabile
  • altă persoană – expeditorul, destinatarul, transportatorul, o terță parte care furnizează o garanție de deplasare – care a scos produsele de sub regimul suspensiv de accize
  • persoana care importă produsele, dacă acestea sunt importate fără a fi plasate sub regimul suspensiv de accize

Exemplu

Producătorul nu este întotdeauna responsabil de plata accizelor

Compania lui Emily vinde în Irlanda vin expediat din Franța. Întreprinderea franceză care produce vinul îl păstrează într-un antrepozit autorizat până când îl expediază în Irlanda în baza așa-numitului regim suspensiv de accize. Prin urmare, întreprinderea franceză nu trebuie să plătească accize în țara sa. Când compania lui Emily primește marfa, vinul este disponibil pentru consum, ceea ce duce la ridicarea regimului suspensiv de accize. Compania lui Emily trebuie să plătească accizele în funcție de cota aplicabilă în Irlanda.

Verificați codul de acciză al partenerului de afaceri

Codul de acciză este eliberat de autoritatea competentă din țara în care este stabilită întreprinderea și identifică operatorii înregistrați, antrepozitarii autorizați și antrepozitele fiscale.

Pentru a verifica dacă partenerul de afaceri deține un cod de acciză valid, puteți folosi SEED, sistemul de verificare a autorizațiilor pentru accize.

Dacă partenerul dumneavoastră are un cod valid, sistemul va afișa lista produselor pe care acesta este autorizat să le comercializeze.

Vânzări transfrontaliere: în ce țară din UE se plătesc accizele?

Pentru a stabili țara în care urmează să plătiți accizele, se ține cont de mai mulți factori: când au fost fabricate sau importate în UE produsele, când au fost puse în consum și dacă au fost transportate dintr-o țară în alta.

Aflați unde trebuie să plătiți accizele.

Vând către

În acest caz, va trebui să plătiți accize în țara de destinație. Totuși, puteți solicita o rambursare de la autoritățile din țara în care se efectuează prima punere în consum.

Pentru a putea beneficia de rambursare, trebuie să îi furnizați autorității din țara dumneavoastră:

  • date privind transportul (inclusiv țara de destinație)
  • dovezi că ați achitat accizele în țara de destinație

Este posibil să transportați produsele și să plătiți accize doar în țara de destinație. În acest caz, accizele vor fi plătite de către cumpărătorul din țara de destinație, în funcție de cota din țara respectivă. Dacă utilizați această metodă, trebuie să mențineți regimul suspensiv de accize.

Garanția pe durata transportului

O garanție valabilă la nivelul UE care să acopere riscurile pe durata transportului trebuie furnizată autorităților din țara UE din care sunt expediate produsele. Această garanție poate fi furnizată de către:

  • vânzător
  • antrepozitar
  • expeditorul înregistrat
  • societatea de transport
  • cumpărător

Țara din care sunt expediate produsele poate să nu formuleze această cerință dacă produsele respective sunt doar transportate pe teritoriul său.

În mod similar, nu este necesară o garanție pentru deplasările de produse energetice pe teritoriul UE, dacă transportul se efectuează pe cale maritimă sau prin conducte fixe și dacă există un acord între statele membre în cauză.

Utilizarea documentului administrativ electronic (e-DA)

În afară de garanție, trebuie să transmiteți și un document administrativ electronic (e-DA) autorității naționale competente, folosind Sistemul de control al mișcărilor cu produse accizabile (EMCS) de en fr .

Ulterior, autoritatea:

  • verifică validitatea datelor incluse în e-DA ( numărul autorizației pentru accize al vânzătorului și cumpărătorului) și îi dă vânzătorului un cod de referință
  • transmite e-DA autorității competente din țara UE în care este stabilit cumpărătorul, iar aceasta, la rândul ei, i-l transmite cumpărătorului.

Înainte de transportul oricăror produse, trebuie să tipăriți e-DA cu codul său de referință și să îl transmiteți companiei de transport sau să indicați codul de referință pe un document de transport comercial (de exemplu, CMR).

Documentul administrativ electronic poate fi anulat în orice moment înainte de transportul produselor. De asemenea, sistemul EMCS permite modificarea destinației pe durata transportului.

Dacă sistemul nu este disponibil, puteți totuși să transportați produsele fără a plăti accize, dacă:

  • acestea sunt însoțite de un document tipărit care conține aceleași informații ca și e-DA
  • notificați autoritatea responsabilă din țara de expediere în acest sens. Unele țări insistă ca vânzătorul să obțină o autorizație înainte de efectuarea transportului.

Confirmarea primirii produselor

Cumpărătorul are la dispoziție 5 zile lucrătoare pentru a confirma primirea produselor în sistemul EMCS. După aceea, autoritatea responsabilă din țara UE de destinație:

  • verifică valabilitatea confirmării
  • completează un raport de primire pe care îl transmite autorității competente din țara de expediere. Aceasta i-l transmite, la rândul său, vânzătorului.

După primirea acestui raport, puteți solicita deblocarea garanției.

Atenție la cantitatea indicată în raportul de primire, deoarece numai pentru această cantitate confirmată beneficiați de scutire de la plata accizelor!

Produse pierdute sau deteriorate

Dacă o parte din produse s-au pierdut sau deteriorat pe durata transportului, iar acest lucru este confirmat de autoritățile din țara în care a avut loc sau s-a constatat pierderea/deteriorarea, puteți modifica în documentație cantitatea primită și confirmată.

Dacă vindeți produse accizabile online sau la distanță unui consumator din altă țară din UE, accizele se plătesc în țara de achiziție (în care trimiteți produsele).

Dumneavoastră răspundeți de plata accizelor. Deci, chiar dacă ați plătit deja accize în propria țară, va trebui să plătiți și în țara de destinație.

Rambursarea accizelor

Puteți solicita o rambursare din partea autorităților din țara UE în care s-a efectuat prima punere în consum a produselor. Pentru a putea beneficia de rambursare, trebuie să îi furnizați autorității din țara dumneavoastră:

  • date privind transportul (inclusiv țara de destinație)
  • dovezi că ați achitat accizele în țara de destinație

Reprezentant fiscal

În mod normal, trebuie să desemnați un reprezentant fiscal în țara în care vindeți produse accizabile. De asemenea, ar trebui să verificați procedurile naționale referitoare la accize de en fr înainte de a expedia produse către consumatori.

Înainte de expedierea produselor

Înainte de a expedia produsele, trebuie:

  • să informați autoritatea din țara de destinație
  • să oferiți o garanție că accizele vor fi achitate

Produse din tutun

Majoritatea țărilor din UE nu permit vânzarea transfrontalieră la distanță, către consumatori, a produselor din tutun. În țările în care este permis acest lucru, trebuie:

  • să utilizați timbre fiscale sau alte mărci fiscale din țara de destinație pentru a dovedi că ați plătit accize acolo
  • să furnizați avertismente privind riscurile pentru sănătate în limba/limbile țării de destinație.
  • să vă înregistrați atât în țara cumpărătorului, cât și în propria țară din UE

Teritorii asociate cu țări din UE

Normele UE privind accizele nu se aplică în următoarele teritorii:

Țara din UE Teritoriu asociat
Danemarca Insulele Feroe, Groenlanda
Finlanda Insulele Åland
Franța Teritoriile franceze de peste mări: Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin
Germania Insula Heligoland, teritoriul Büsingen
Italia Livigno, Campione d'Italia, Apele italiene ale lacului Lugano
Țările de Jos Antilele Neerlandeze
Spania Ceuta, Melilla, Insulele Canare

În unele cazuri, accizele se bazează pe cele aflate în vigoare în altă țară:

  • Întreprinderile din Monaco plătesc accizele aplicabile în Franța.
  • Akrotiri și Dhekelia, baze militare suverane ale Regatului Unit, trebuie să plătească accizele aplicabile în Cipru.
  • Insula Man plătește accizele din Regatul Unit.

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Ultima verificare: 27/11/2023
Partajați această pagină