Nazadnje pregledano: 26/03/2020

Plačilo trošarine

Ali ima brexit posledice za vas?

Trošarine so posredni davek na prodajo ali uporabo blaga, denimo alkohol, tobak in energente.

Pravila EU pojasnjujejo, kateri izdelki so predmet trošarine in kako se trošarina zanje uporablja.

Pravo EU določa tudi najnižje trošarinske stopnje, ki se uporabljajo, čeprav vsaka država članica EU (V tem primeru 28 držav članic EU ter Islandija, Norveška in Lihtenštajn.) lahko določi višje. Davek, ki ga je treba plačati, je običajno določen glede na količino, kot je kilogram, hektoliter (hl) ali stopnja alkohola.

Kdaj morate plačati trošarino

Treba je razlikovati med tem, kdaj izdelek postane predmet trošarine in kdaj je trošarino treba plačati. Večina trošarinskih izdelkov postane predmet trošarine, takoj ko jih izdelajo ali uvozijo v EU. To trošarino je mogoče odložiti in je torej ni treba plačati, dokler izdelka ne sprostijo v porabo.

Če se trošarinski izdelki zaradi nepredvidenih razlogov ali naravnih nesreč uničijo ali izgubijo, še preden se sprostijo v porabo, trošarine ni treba plačati.

Kdo in kdaj plača trošarino

To je odvisno od tega, komu prodajate. Trošarino lahko plača:

Praktični primer

Proizvajalec ni vedno odgovoren za plačilo trošarine.

Emilyjino podjetje na Irskem prodaja vino, ki se odpošilja iz Francije. Francoskemu podjetje proizvaja vino in ga hrani v pooblaščenem skladišču, dokler ga ne odpremijo na Irsko v okviru t. i. odloga trošarine. To pomeni, da francoskemu podjetju doma ni treba plačati trošarine. Ko Emilyjino podjetje prejme pošiljko, se vino sprosti v porabo in zato odlog trošarine preneha. Njeno podjetje mora nato plačati trošarino na podlagi irske stopnje.

Trošarinska številka poslovnega partnerja

Trošarinsko številko izda pristojni organ države, v kateri ima podjetje sedež. Številka določa njegove registrirane trgovce, pooblaščene imetnike skladišča in davčna skladišča.

V sistemu SEED za trošarinska dovoljenja je mogoče preveriti veljavnost trošarinske številke.

Če je trošarinska številka podjetja veljavna, sistem SEED prikaže vse trošarinske izdelke, s katerimi sme podjetje poslovati.

Čezmejna prodaja – v kateri državi EU se plača trošarina?

Za določitev države, v kateri morate plačati trošarino, se uporablja več dejavnikov, med drugim, kdaj so bili izdelki proizvedeni ali uvoženi v EU, kdaj so bili sproščeni v porabo in če so bili prepeljani čez mejo.

Ugotovite, kje je treba plačati trošarino.

Prodajam

V tem primeru morate še vedno plačati trošarino v namembni državi. Vendar lahko od organov države, v kateri je bila trošarina prvič sproščena v porabo, zahtevate povračilo.

Da bi bili upravičeni do povračila, morate svojemu organu predložiti:

Pri prevozu blaga lahko trošarino plačate le v namembni državi. Trošarino v tem primeru plača kupec blaga v namembni državi, in sicer po stopnji, ki velja v tej državi. Če uporabite to metodo, morate ohraniti odlog trošarine.

Zavarovanje prevoza

Organom v državi EU, iz katere se odpremi blago, je treba predložiti zavarovanje za tveganje med prevozom, ki velja po vsej EU. To zavarovanje lahko predloži:

Država EU, iz katere je blago odpremljeno, lahko to zahtevo opusti, če se blago prevaža zgolj znotraj njenih meja.

Zavarovanje prav tako ni potrebno pri pošiljanju energentov znotraj meja EU, če se pošiljajo po morju ali fiksnem cevovodu in se zadevne države članice EU o tem dogovorijo.

Uporaba elektronskega trošarinskega dokumenta (e-TD)

Poleg zavarovanja je potreben še elektronski trošarinski dokument (e-TD), ki ga je treba po sistemu gibanja in kontrole trošarinskih izdelkov (EMCS)frdeen poslati svojemu pristojnemu trošarinskemu organu.

Organ bo nato:

Pred prevozom izdelkov morate natisniti dokument e-TD z administrativno referenčno oznako in ga predati prevoznemu podjetju ali pa oznako navesti na komercialnem odpremnem dokumentu, denimo CMR.

Dokument e-TD je mogoče preklicati kadarkoli pred začetkom prevoza. Med prevozom blaga je mogoče po sistemu EMCS spremeniti tudi namembni kraj.

Če sistem EMCS ni na voljo, je mogoče brez plačila trošarine prevažati blago:

Potrditev prejema blaga

Kupec v petih delovnih dneh potrdi prejem blaga v sistemu EMCS, potem ko pristojni organ v namembni državi EU:

Ko prodajalec prejme poročilo o prejemu, lahko zahteva sprostitev svojega zavarovanja.

Pozoren mora biti predvsem na količino blaga, ki je navedena v poročilu o prejemu, saj trošarine ne plača samo za potrjeno količino.

Izgubljeno ali poškodovano blago

Če se blago med prevozom izgubi ali poškoduje, in to potrdijo pristojni organi v državi, kjer je prišlo do poškodbe ali izgube, je mogoče v dokumentaciji ustrezno spremeniti prejeto in potrjeno količino.

Če prodajate trošarinsko blago prek spleta ali na daljavo potrošniku v drugi državi EU, se trošarina plača v državi nakupa (kamor odpremite blago).

Odgovorni ste za plačilo morebitne trošarine. Četudi ste dajatve že plačali v svoji državi, jih morate plačati tudi v namembni državi.

Vračilo trošarine

Od organov države članice EU, v kateri je bila trošarina prvič sproščena za porabo, lahko zahtevate povračilo. Da bi bili upravičeni do povračila, morate svojemu organu predložiti:

Davčni zastopnik

Običajno je treba imenovati davčnega zastopnika v državi članici EU, v kateri prodajate trošarinsko blago. Preden blago odpremite, preverite tudi nacionalne trošarinske postopkefrdeen.

Pred odpremo

Preden odpremite blago, morate:

Tobačni izdelki

Večina držav EU ne dovoljuje čezmejne prodaje tobačnih izdelkov na daljavo potrošnikom. Za države, ki to dovoljujejo,:

Ozemlja, povezana z državami EU

Pravila EU glede trošarin se ne uporabljajo na naslednjih ozemljih:

Država EU Povezano ozemlje
Danska Ferski otoki, Grenlandija
Finska Ålandski otoki
Francija Francoska čezmorska ozemlja, Gvadelup, Francoska Gvajana, Martinik, Réunion, Mayotte, Sveti Martin (francoski del)
Nemčija otok Heligoland, območje Büsingen
Italija Livigno, Campione d'Italia, italijanske vode Luganskega jezera
Nizozemska Nizozemski Antili
Španija Ceuta, Melilla, Kanarski otoki
Združeno kraljestvo Kanalski otoki

Ponekod veljajo za plačilo trošarine pravila druge države.

Sorodne teme

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Lokalna pomoč za podjetja

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Daj to stran v skupno rabo: