Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 18/04/2017

Potne listine za družinske člane, ki niso državljani EU

Odločitev Združenega kraljestva, da uveljavi člen 50 Pogodbe o Evropski uniji: Več informacij

Združeno kraljestvo je še vedno polnopravna članica EU, pravice in obveznosti se še naprej v celoti uporabljajo za Združeno kraljestvo in v njem:

 • Vprašanja in odgovori na podlagi Skupnega poročila Evropske unije in Združenega kraljestva z dne 8. decembra 2017English
 • Publikacije EU o brexituEnglish
 • Informacije in smernice vlade Združenega kraljestva glede brexitaEnglish

Ali potrebujejo vizum?

Državljane EU lahko spremljajo ali se jim v drugi državi EU pridružijo družinski člani, ki niso državljani EU.

S seboj morajo imeti veljaven potni list in, odvisno od države, iz katere prihajajo, morda tudi vstopni vizum.

Pravočasno se obrnite na diplomatsko-konzularno predstavništvo države, v katero potujete, kjer vam bodo povedali, katere dokumente morajo družinski člani, ki niso državljani EU, pokazati ob prehodu meje.

V primeru težav se vedno lahko obrnete na našo službo za pomoč.

Oprostitev vizumske obveznosti

Vaš zakonski partner, (stari) starši ali vnuki/otroci, ki niso državljani EU, ne potrebujejo vizuma države, v katero potujejo, če:

 • imajo dovoljenje za prebivanje ali vizum države schengenskega območja (glej spodnji seznam) in je država, v katero potujejo, tudi članica schengenskega območja.

Schengensko območje

Avstrija

Madžarska

Norveška

Belgija

Islandija

Poljska

Češka

Italija

Portugalska

Danska

Latvija

Slovaška

Estonija

Lihtenštajn

Slovenija

Finska

Litva

Španija

Francija

Luksemburg

Švedska

Nemčija

Malta

Švica

Grčija

Nizozemska

 

Samo z dovoljenjem za prebivanje, ki ga izda država zunaj schengenskega območja, družinski člani, ki niso državljani EU, ne morejo potovati v državo schengenskega območja, temveč potrebujejo vizum.

Praktični primer

Dovoljenje za prebivanje ni dovolj za potovanje v državo zunaj schengenskega območja

Nigerijka Joyce živi na Nizozemskem z možem Luukom, ki je nizozemski državljan. Ker je družinska članica nizozemskega državljana, je Joyce dobila dovoljenje za prebivanje na Nizozemskem. Zdaj se želi pridružiti možu, ki odhaja na službeno pot v London. Ker Združeno kraljestvo ni del schengenskega območja, mora Joyce pred potovanjem v London zaprositi za dovoljenje za vstop družinskega člana državljana EGP (vstopni vizum).

 • imajo dovoljenje za prebivanje družinskega člana državljana EU, ki ga je v skladu s predpisi EU izdala država članica EU (razen države, katere državljan ste), in potujejo z vami oz. k vam v drugo državo EU. Na dovoljenju za prebivanje mora biti jasno navedeno, da je imetnik dovoljenja družinski član državljana EU.

Praktični primer

Imetniki dovoljenja za prebivanje družinskega člana državljana EU ne potrebujejo vizuma, če potujejo z državljanom EU

Kitajka Ying je poročena z nemškim državljanom, s katerim živita na Finskem. Ima finsko dovoljenje za prebivanje družinskega člana državljana EU. Ying želi z možem oditi na jesenske počitnice v Romunijo. Ker ima veljaven potni list in dovoljenje za prebivanje družinskega člana državljana EU, za potovanje v Romunijo v spremstvu moža ne potrebuje vstopnega vizuma.

Praktični primer

Zakonec potrebuje vizum, če potuje sam

Južnoafričan Brian živi v Franciji z ženo Slovakinjo. V Franciji so mu izdali dovoljenje za prebivanje družinskega člana državljana EU. Brianova žena ima veliko dela, zato se je odločil, da bo sam obiskal prijatelje na Cipru. Ker bo potoval sam, potrebuje vstopni vizum za Ciper.

Partner, ki z vami živi v registrirani partnerski skupnosti, in širši družinski člani - sestre, brati, bratranci, sestrične, tete, strici in drugi - lahko zaprosijo pristojni organ države EU, da jih uradno prizna kot družinske člane državljana EU. Države EU niso obvezane, da jih priznajo kot družinske člane, vendar morajo vašo prošnjo vsaj obravnavati.

Vloga za vizum

Če družinski člani, ki niso državljani EU, potrebujejo vstopni vizum, morajo pravočasno vložiti vlogo za izdajo vizuma na diplomatsko-konzularnem predstavništvu države, v katero želijo potovati. Če bodo potovali z vami ali se vam pridružili v drugi državi EU, bo vizum izdan hitro in brezplačno:

 • Države schengenskega območja vizum izdajo v 15 dneh razen v izjemnih primerih, v katerih morajo pristojni organi tudi ustrezno utemeljiti svojo odločitev.
 • Vse druge države (Bolgarija, Ciper, Hrvaška, Irska, Romunija, Združeno kraljestvo) morajo vizum izdati v najkrajšem možnem roku.

Katere dokumente morajo družinski člani priložiti vlogi za izdajo vizuma, je odvisno od posamezne države. Zato pred odhodom pri diplomatsko-konzularnem predstavništvu države, v katero ste namenjeni, preverite, kakšne so zahteve.

Vizum, ki ga izda država schengenskega območja, velja za vse države tega območja.

Če prebivate zunaj EU in vas v matično državo EU spremljajo oz.potujejo z vami družinski člani, ki niso državljani EU, ni nujno, da se uporabljajo čezmejna pravila EU. Pristojni organi lahko tudi zahtevajo plačilo vizumske takse.

Praktični primer

Poročni list zadostuje za pridobitev vizuma

Thomas je irski državljan in živi v Belorusiji z ženo Delio, ki je državljanka Belorusije. Ko sta želela obiskati Thomasovo mamo, ki zdaj živi v Španiji, sta zaprosila za vstopni vizum za Delio.

Delia je vlogi za vizum priložila poročni list, vendar so španski organi zahtevali tudi dokazilo o hotelski nastanitvi v Španiji ter potrdilo o zdravstvenem zavarovanju.

Delia jih je opozorila, da po zakonodaji EU ta dodatna dokazila niso potrebna. Španski organi so se za napako opravičili in ji takoj izdali vstopni vizum.

Prihod na mejo brez vstopnega vizuma

Vedno je bolje, če se družinski člani, ki niso državljani EU, pravočasno pozanimajo, ali imajo vse potrebne dokumente, preden se odpravijo na pot.

Če pa že prispejo na mejo brez vstopnega vizuma, jim morajo mejni organi omogočiti, da na kakršen koli način dokažejo, da so vaši družinski člani. Če to dokažejo, jim morajo vizum izdati takoj.

V nasprotnem primeru se lahko obrnete na našo službo za pomoč.

Zavrnitev vstopa v državo

Država EU lahko v zelo redkih primerih vam ali vašim družinskim članom zavrne vstop iz razloga javnega reda, javne varnosti ali javnega zdravja.

V takem primeru morajo organi dokazati, da vi (ali vaši družinski člani) predstavljate resnično, sedanjo in dovolj resno grožnjo.

Pravico imate, da odločbo, ki navaja vse razloge za zavrnitev vstopa ter določa načine in roke za pritožbo, prejmete v pisni obliki.

Več o postopkih za vstop v EUEnglish

Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje