Nazadnje pregledano: 15/04/2019

Potne listine za družinske člane, ki niso državljani EU

Odločitev Združenega kraljestva, da uveljavi člen 50 Pogodbe o Evropski uniji: Več informacij

Združeno kraljestvo je še vedno polnopravna članica EU, pravice in obveznosti se še naprej v celoti uporabljajo za Združeno kraljestvo in v njem:

Ali družinski člani potrebujejo vizum?

Družinski člani, ki niso državljani EU, lahko državljane EU spremljajo v drugo državo EU ali se jim tam pridružijo.

S seboj morajo imeti veljaven potni list in, odvisno od države, iz katere prihajajo, morda tudi vstopni vizum.

Pravočasno se obrnite na diplomatsko-konzularno predstavništvo države, v katero potujete, kjer vam bodo povedali, katere dokumente morajo družinski člani, ki niso državljani EU, pokazati ob prehodu meje.

Oprostitev vizumske obveznosti

Zakonci, (stari) starši ali vnuki/otroci, ki niso državljani EU, ne potrebujejo vizuma države, v katero potujejo, če:

ali

Države v schengenskem območju brez notranjih meja:

Države zunaj schengenskega območja:

Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica.

Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Irska, Romunija, Združeno kraljestvo.

Samo z dovoljenjem za prebivanje, ki ga izda država zunaj schengenskega območja, družinski člani, ki niso državljani EU, ne morejo potovati v državo schengenskega območja, temveč potrebujejo vizum.

Praktični primer

Nacionalno dovoljenje za prebivanje ni dovolj za potovanje v državo zunaj schengenskega območja

Nigerijka Joyce živi na Nizozemskem z možem Luukom, ki je nizozemski državljan. Ker je družinska članica nizozemskega državljana, so Joyce izdali nizozemsko dovoljenje za prebivanje na Nizozemskem. Zdaj se želi pridružiti možu, ki odhaja na službeno pot v Dublin. Ker Irska ni del schengenskega območja, mora Joyce pred potovanjem v Dublin zaprositi za vstopni vizum.

Praktični primer

Imetniki dovoljenja za prebivanje za družinskega člana državljana EU ne potrebujejo vizuma, če potujejo z državljanom EU

Kitajka Ying je poročena z nemškim državljanom, s katerim živita na Finskem, in ima dovoljenje za prebivanje za družinskega člana državljana EU. Ying želi z možem jeseni odpotovati na počitnice v Romunijo. Ker ima veljaven potni list in dovoljenje za prebivanje za družinskega člana državljana EU, za potovanje v Romunijo v spremstvu moža ne potrebuje vstopnega vizuma.

Če imate dovoljenje za prebivanje za družinskega člana državljana EU in v drugo državo EU/EGP potujete sami in ne v spremstvu zakonca-državljana EU, morate zaprositi za vizum za vstop v to državo.

Upravne organe v državi EU lahko zaprosite, da vašega registriranega partnerja in razširjeno družino – sorojence, bratrance, tete, strice itd. – uradno priznajo za družinske člane državljana EU. Države EU jih niso dolžne priznati za družinske člane, vendar morajo vašo prošnjo vsaj obravnavati.

Vloga za vizum

Če družinski člani, ki niso državljani EU, potrebujejo vstopni vizum, morajo vnaprej vložiti vlogo za izdajo vizuma na diplomatsko-konzularnem predstavništvu države, v katero želijo potovati. Če bodo potovali z vami ali se vam pridružili v drugi državi EU, bo vizum izdan hitro in brezplačno:

Od posamezne države je odvisno, katere dokumente morajo družinski člani priložiti vlogi za izdajo vizuma. Zato pred odhodom pri diplomatsko-konzularnem predstavništvu države, v katero ste namenjeni, preverite, kakšne so zahteve.

Vizum, ki ga izda država schengenskega območja, velja za vse države tega območja.

Če prebivate zunaj EU in vas v matično državo EU spremljajo oz.potujejo z vami družinski člani, ki niso državljani EU, se čezmejna pravila EU ne uporabljajo nujno in pristojni organi lahko zahtevajo plačilo vizumske takse.

Praktični primer

Poročni list zadostuje za pridobitev vizuma

Thomas je irski državljan in živi v Belorusiji z ženo Delio, ki je državljanka Belorusije. Ko sta želela obiskati Thomasovo mamo, ki zdaj živi v Španiji, sta zaprosila za vstopni vizum za Delio.

Delia je vlogi za vizum priložila poročni list, vendar so španski organi zahtevali tudi dokazilo o hotelski nastanitvi v Španiji ter potrdilo o zdravstvenem zavarovanju.

Delia jih je opozorila, da po zakonodaji EU ta dodatna dokazila niso potrebna. Španski organi so se za napako opravičili in ji takoj izdali vstopni vizum.

Prihod na mejo brez vstopnega vizuma

Vedno je bolje, če se družinski člani, ki niso državljani EU, pravočasno pozanimajo, ali imajo vse potrebne dokumente, preden se odpravijo na pot.

Če pa že prispejo na mejo brez vstopnega vizuma, jim morajo mejni organi omogočiti, da na drug način dokažejo, da so vaši družinski člani. Če to dokažejo, jim morajo vizum izdati takoj.

V nasprotnem primeru se lahko obrnete na našo službo za pomoč .

Zavrnitev vstopa v državo

Država EU lahko v zelo redkih primerih vam ali vašim družinskim članom zavrne vstop zaradi zagotovitve javnega reda, javne varnosti ali javnega zdravja.

V takem primeru morajo organi dokazati, da vi (ali vaši družinski člani) predstavljate resnično, takojšnjo in dovolj resno grožnjo.

Upravičeni ste do odločbe v pisni obliki, v kateri so navedeni vsi razlogi za zavrnitev vstopa ter določeni načini in roki za pritožbo.

Več o postopkih za vstop v EUen

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: