Življenje in potovanje
Nazadnje pregledano: 14/04/2020

Identifikacijska številka za DDV (sistem VIES)

Ali ima brexit posledice za vas?

V sistemu VIES lahko preverite, ali je podjetje registrirano za čezmejno trgovanje v EU.

Preveri

Kaj je VIES

VIES (sistem izmenjave podatkov o zavezancih za DDV) je spletni iskalnik (ni podatkovna zbirka) Evropske komisije. Pri iskanju v sistemu VIES se podatki prenesejo iz nacionalnih podatkovnih zbirk DDV.

Sistem VIES prikaže zadetke iskanja na dva načina: identifikacijska številka DDV obstaja ( veljavna) ali ne obstaja ( neveljavna).

Veljavna številka

Če je identifikacijska številka DDV veljavna, bodo podatki o DDV prikazani v sistemu VIES.

Neveljavna številka

Če je rezultat iskanja neveljavni status, to pomeni, da identifikacijska številka DDV, ki jo želite preveriti, ni registrirana v ustrezni nacionalni podatkovni zbirki. To je zaradi naslednjih razlogov:

Te spremembe v nacionalnih podatkovnih zbirkah niso vedno prikazane, zato jih ni tudi v sistemu VIES. V nujnih primerih se lahko obrneteen na lokalno davčno upravo.

VIES je na voljo v 23 jezikih Evropske unije.

In če obstoječa številka ni potrjena?

Če stranka trdi, da je zavezanec za DDV, vendar sistem VIES tega ne potrdi, lahko veljavnost statusa preveri na davčni upravi v svoji državi. Davčna uprava lahko zahteva, da se naknadno prijavi v register za čezmejno poslovanje. Postopek se od države do države razlikuje.

Dodatne poizvedbe

Če v sistemu VIES ne najdete informacij, lahko za informacije zaprosite pristojni nacionalni organ. V tem primeru lahko ugotovite:

Podjetja se lahko na državne organefrdeen obrnejo na različne načine. Nekatere države EU imajo spletne sisteme, na druge pa se je treba obrniti po telefonu, pošti ali telefaksu.

Spletni sistemi za preverjanje registracij za DDV

(Zadnjič posodobljeno decembra 2018)

Država članica EU Ali je na voljo nacionalni spletni sistem za preverjanje registracij za DDV
Avstrija -
Belgija Ne
Bolgarija Ne
Hrvaška Ne
Ciper Ne
Češka Daen

Danska

Dada
Estonija Da
Finska Ne
Francija Ne
Nemčija Dade
Grčija -
Madžarska -
Irska Ne
Italija Ne
Latvija -
Litva Dalten
Luksemburg Ne
Malta Ne
Nizozemska Ne
Poljska Ne
Portugalska Ne
Romunija Daro
Slovaška Da
Slovenija -
Španija Daesen
Švedska Ne
Združeno kraljestvo Ne

Zaradi varstva podatkov nacionalni organi ne bodo posredovali imena in naslova, povezanega s številko za DDV. Potrdili bodo samo, ali sta določeno ime in naslov povezana z določeno številko DDV ali ne.

Podatki niso na voljo

Včasih sistema zaradi varnostnega kopiranja nacionalnih podatkovnih zbirk ni mogoče uporabljati. Komisija si z državami članicami prizadeva, da bi bi bil čas nedosegljivosti njihovih podatkovnih zbirk čim krajši. Če v zvezi s tem dobite sporočilo o napaki, počakajte nekaj trenutkov in znova poskusite ali poskusite pozneje isti dan.

Morebitne netočnosti

Evropska komisija ne sprejema odgovornosti za točnost informacij v spletnem sistemu VIES. To je zato, ker so informacije pridobljene iz nacionalnih podatkovnih zbirk, nad katerimi Komisija nima nadzora. Evropska komisija ne more preveriti, popraviti, spremeniti ali izbrisati nacionalnih podatkov o zavezancih za DDV.

Dodatne informacije

Priporočljivo je, da zaradi davčnega nadzora shranite dokazilo o preverjanju veljavnosti davčnega statusa svojih strank.

Več informacij o sistemu VIES je na voljo na strani s pogostimi vprašanji.

Izjava o omejitvi odgovornosti glede preverjanja veljavnosti identifikacijskih številk za DDV v okviru sistema VIES.

Sorodne teme

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Nasveti glede pravic, ki jih imate v EU, in reševanje težav z organi javne uprave

Lokalna pomoč za podjetja

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Daj to stran v skupno rabo: