Bo och resa
Senast kontrollerat: 20/10/2022

Kontroll av momsregistreringsnummer (Vies)

Med EU:s sökverktyg Vies kan du kontrollera om ett företag är registrerat för handel över gränserna inom EU.

Kom igång

Vad är Vies?

Vies (system för utbyte av information om mervärdesskatt) är ett sökverktyg (inte en databas) som ägs av EU-kommissionen. När du söker i Vies hämtas uppgifterna från nationella momsdatabaser.

Det finns två möjliga sökresultat: EU-momsinformation finns ( giltigt nummer) eller inte ( ogiltigt nummer).

Giltigt nummer

Om numret finns visas EU-momsinformationen.

Ogiltigt nummer

Om numret inte kan hittas betyder det att det angivna momsregistreringsnumret inte är registrerat i den nationella databasen i fråga. Det kan bero på något av följande:

Det kan dröja innan ändringarna syns i systemet. I brådskande fall bör du kontakta din lokala skattemyndighet en .

Vies finns på EU:s 23 officiella språk.

Vad händer om jag inte kan verifiera ett befintligt nummer?

Om köparen påstår sig vara momsregistrerad, men detta inte kan styrkas med hjälp av Vies, ska du be köparen att begära ett intyg från sin skattemyndighet. Eventuellt krävs en ytterligare momsregistrering för transaktioner mellan EU-länderna. De nationella reglerna varierar.

Mer information

Om du inte hittar informationen du söker i Vies kan du vända dig till de nationella myndigheterna i ditt land. De ska kunna bekräfta om momsregistreringsnumret är

Hur du kontaktar de nationella myndigheterna varierar från land till land. I några EU-länder har myndigheterna webbplatser, i andra länder måste du ringa, mejla eller faxa.

Välj land

Av dataskyddsskäl får de nationella myndigheterna inte lämna ut de namn och adresser som är kopplade till momsregistreringsnummer. De kan bara bekräfta att numret är kopplat till ett namn och en adress

Systemet inte tillgängligt

Ibland ligger systemet nere eftersom de nationella databaserna håller på att säkerhetskopieras. Kommissionen och medlemsländerna försöker att begränsa de här avbrotten till ett minimum. Om du får ett felmeddelande om detta kan du vänta en stund och sedan försöka igen.

Eventuella felaktigheter

EU-kommissionen påtar sig inget ansvar för att informationen i Vies är korrekt, eftersom uppgifterna hämtas från nationella databaser som ligger utanför kommissionens kontroll. Vi kan varken kontrollera, korrigera, komplettera eller ta bort nationella momsuppgifter.

Mer information

Vid en eventuell skattekontroll bör du kunna visa att du har kontrollerat köparens momsregistreringsnummer.

Frågor och svar om ViesLänk öppnas på ny sida

Ansvarsfriskrivning en Länk öppnas på ny sida för validering av momsregistreringsnummer via Vies

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Dela denna sida