Senast kontrollerat: 26/08/2022

Patent

Dina rättigheter

Med ett patent får du ensamrätt (I det här fallet de 27 EU-länderna) över din uppfinning under en viss tid, vanligen 20 år. Det innebär att ingen annan får tillverka, använda, bjuda ut till försäljning, sälja eller importera en produkt eller process som bygger på din patenterade uppfinning. Du kan ge någon annan tillfälligt tillstånd att använda uppfinningen genom ett patentlicensavtal och du kan också sälja ditt patent. Ett patent som har gått ut kan inte förnyas.

Vad skyddar patentet?

Ett patent skyddar dina tekniska uppfinningar, dvs. nya produkter eller tjänster som har s.k. uppfinningshöjd och som kan användas industriellt.

Om du vill ta reda på om en liknande uppfinning redan är patenterad kan du söka i Europeiska patentverkets de en fr vanliga frågor de en fr och databasen Espacenet de en fr .

Så söker du patent

Välj land

Se också

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

EU:s helpdesk för immateriella rättigheter

Gratis rådgivning och utbildning om immateriella rättigheter i samband med EU-finansierade projekt eller internationella affärsavtal.

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Dela denna sida