Verktyg

Språkval

EU-flaggan

Sökväg

Meny

Uppdaterat : 26/01/2018

Utstationerade arbetstagare

Storbritanniens beslut att aktivera artikel 50 i EU-fördraget: Mer information

Storbritannien är fortfarande fullvärdig EU-medlem och alla rättigheter och skyldigheter som följer av medlemskapet fortsätter att gälla.

 • Frågor och svar om EU:s och Storbritanniens gemensamma rapport (8 december 2017)English
 • EU-publikationer om BrexitEnglish
 • Brittiska regeringens information och råd om BrexitEnglish

Din arbetsgivare kan skicka ut dig på ett kort uppdrag i ett annat EU-land i högst två år. Du räknas då som "utstationerad arbetstagare" och har särskilda rättigheter och arbetsvillkor.

Arbetsvillkor

När du sänds ut till ett annat EU-land omfattas du av värdlandets arbetsvillkor. Det gäller

 • minimilön – din lön får inte vara lägre än landets minimilön eller lön som fastställs i bindande kollektivavtal, om de gäller i värdlandet
 • längsta arbetstid och kortaste vilotid
 • arbetsmiljö
 • villkor för bemanningsföretag
 • arbetsvillkor för gravida och ungdomar
 • likabehandling av kvinnor och män och andra regler mot diskriminering.

Din arbetsgivare kan också betala dina kostnader för resa, kost och logi i det land där du är utstationerad, om det föreskrivs i ditt hemlands lagstiftning. Förmånerna betalas i så fall utöver din normala lön.

Nationella webbplatser om utstationering

Alla länder har en webbplats där du kan ta reda på villkoren för utstationerade arbetstagare och få kontaktuppgifter till myndigheterna.

Välj land:

Andra rättigheter

Det här gäller också när du är utsänd till ett annat EU-land:

 • Du behöver inget arbetstillstånd – såvida du inte utstationeras från Kroatien till Österrike. Då gäller fortfarande begränsningar i vissa branscher.
 • Du behöver inte få dina yrkeskvalifikationer erkända, men för vissa yrken kan du behöva skicka in en skriftlig redogörelse (läs mer om erkännande av yrkeskvalifikationer).
 • När du går i pension behöver du inte hålla reda på de olika försäkringskassorna – värdlandets försäkringskassa kommer inte att vara inblandad.

Inkomstskatt

Om du är utstationerad mindre än sex månader är du inte skyldig att betala inkomstskatt i värdlandet.

Det finns däremot inga EU-regler för vilket land som ska beskatta din inkomst när du är utstationerad. Det bestäms i nationella lagar eller skatteavtal mellan länderna (läs mer om inkomstskatt).

Din socialförsäkring utomlands

Som utstationerad arbetstagare omfattas du av ditt hemlands försäkringskassa i högst två år. Ta reda på vilka formaliteter som krävs.

Om du är utsänd längre än två år måste du byta till försäkringskassan i det land där du arbetar. I vissa fall kan du förlänga hemlandets socialförsäkring så att den gäller i mer än två år.

Förhandsanmälan

Din arbetsgivare kan behöva göra en förhandsanmälan för att informera värdlandets myndigheter om utstationeringen, uppdragets längd och kontaktuppgifter.

Se till att din arbetsgivare tar hand om detta så att du slipper böter i det andra landet.

Mer information kan du få från kontaktkontoret för utstationerade arbetstagare eller kontaktpunkten för tjänsteleverantörer i det land du ska till.

Offentliga samråd
  Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
  Få hjälp och råd