Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 26/01/2018

Lähetetyt työntekijät

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Yhdistynyt kuningaskunta on edelleen EU:n täysivaltainen jäsen, ja jäsenyydestä johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia sovelletaan edelleen täysimääräisesti.

 • EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan yhteinen raportti 8.12.2017 – kysymyksiä ja vastauksiaEnglish
 • Brexit-aiheisia EU:n julkaisujaEnglish
 • Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen brexit-tiedotteet ja –ohjeetEnglish

Työnantajasi voi lähettää sinut toiseen EU-maahan lyhyelle työkomennukselle. Tänä aikana sinulla on lähetetyn työntekijän asema, jota koskevat erityiset oikeudet ja työehdot.

Työehdot

Kun työskentelet toisessa EU-maassa lähetettynä työntekijänä, sinuun sovelletaan kohdemaan työehtoja seuraavilla osa-alueilla:

 • vähimmäispalkka: palkkasi ei saa olla paikallista vähimmäispalkkaa pienempi tai toimialasi sitovan työehtosopimuksen mukaista palkkaa pienempi, jos niistä on säädetty kohdemaassa
 • enimmäistyöaika ja vähimmäislepoajat
 • työterveys ja työturvallisuus
 • henkilöstövuokrausyritysten kautta palkattuja työntekijöitä koskevat ehdot
 • raskaana olevia naisia ja nuoria työntekijöitä koskevat työehdot
 • miesten ja naisten yhdenvertainen kohtelu ja muut syrjinnän torjuntaa koskevat säännöt

Työnantajasi voi maksaa myös toisessa EU-maassa aiheutuvat matkustus- ja asumiskustannukset, jos tästä säädetään kotimaasi lainsäädännössä. Nämä korvaukset on maksettava palkan lisäksi.

Lähetettyjä työntekijöitä käsittelevät kansalliset sivustot

Lisätietoja lähetettyjä työntekijöitä koskevista oikeuksista ja työehdoista saat kohdemaasi verkkosivustolta, jolta löytyvät myös paikallisten viranomaisten yhteystiedot.

Valitse maa:

Muut oikeudet

Jos sinut on lähetetty työkomennukselle toiseen EU-maahan,

 • et tarvitse työlupaa. Poikkeuksen muodostavat Kroatiasta Itävaltaan lähetetyt työntekijät, joihin sovelletaan edelleen tiettyjä rajoituksia joillakin aloilla.
 • sinun ei tarvitse hakea ammattipätevyytesi tunnustamista. Joidenkin ammattien osalta sinulta saatetaan kuitenkin vaatia kirjallinen ilmoitus. Lisätietoja ammattipätevyyden tunnustamisesta
 • eläkkeelle jäädessäsi hoidat eläkettä koskevat järjestelyt kotimaasi eläkelaitosten kanssa. Kohdemaidesi eläkelaitokset jäävät näiden järjestelyjen ulkopuolelle.

Tulovero

Jos olet lähetettynä työntekijänä alle 6 kuukautta, et yleensä maksa tuloveroa kohdemaassasi.

Koko EU:ta koskevaa lainsäädäntöä siitä, mihin maahan veroa maksetaan ulkomaankomennuksen aikana, ei kuitenkaan ole. Tästä on vain kansallista lainsäädäntöä sekä maiden välisiä verotussopimuksia. Lisätietoja tuloverosta

Sosiaaliturvaetuudet ulkomaankomennuksella

Lähetettynä työntekijänä voit pysyä kotimaasi sosiaaliturvajärjestelmän piirissä korkeintaan 2 vuoden ajan. Lisätietoja sosiaaliturvaan liittyvistä muodollisuuksista.

Jos työskentelet ulkomailla yli 2 vuotta, sinun on siirryttävä kohdemaasi sosiaaliturvajärjestelmän piiriin. Joissakin erityistapauksissa voit pysyä kotimaasi sosiaaliturvajärjestelmän piirissä yli 2 vuotta kestävän ulkomailla oleskelun ajan.

Etukäteisilmoitus

Työnantajasi on mahdollisesti annettava kohdemaasi viranomaisille etukäteisilmoitus, joka sisältää muun muassa yhteystiedot sekä työskentelypaikkaa ja ulkomaankomennuksen kestoa koskevat tiedot.

Varmista, että työnantajasi tekee ilmoituksen, jotta vältyt mahdollisilta seuraamuksilta.

Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä lähetettyjen työntekijöiden yhteyspisteeseen tai keskitettyyn asiointipisteeseen kohdemaassasi.

Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa