Tarkistettu viimeksi: 07/04/2020

Vanhempainvastuu

Brexitin vaikutukset

Vanhemmilla on vastuu lastensa kasvatuksesta, koulutuksesta ja omaisuudesta. Heillä on myös oikeus edustaa lapsiaan oikeudessa.

Kaikissa EU-maissa lapsen äidillä sekä äidin kanssa naimisissa olevalla isällä on automaattisesti vastuu lapsistaan. Useimmissa tapauksissa vastuu on yhteinen.

Sen sijaan isän velvollisuudet ja oikeudet silloin, kun hän ei ole naimisissa lastensa äidin kanssa, vaihtelevat eri maissa.

Lisätietoa vanhempainvastuusta maittain

Valitse maa:

 • Romaniaroroen
 • Slovakiasksken
 • Sloveniasislen
 • Espanjaesesen
 • Ruotsisesven
 • Yhdistynyt kuningaskunta*uk
 • Yhdistynyt kuningaskunta – Englantigb-engen
 • Yhdistynyt kuningaskunta – Pohjois-Irlantigb-niren
 • Yhdistynyt kuningaskunta – Skotlantigb-scten
 • Yhdistynyt kuningaskunta – Walesgb-wlsen

  Huoltajuus ja tapaamisoikeus

  Jokaisessa EU-maassa on omat huoltajuutta ja tapaamisoikeutta koskevat säännöt. Kansallisessa lainsäädännössä määritellään:

  Kaikissa EU-maissa kuitenkin tunnustetaan, että lapsilla on oikeus henkilökohtaiseen suhteeseen ja suoraan yhteyteen molempiin vanhempiinsa silloinkin, kun vanhemmat asuvat eri maissa.

  Asumus- tai avioerotapauksessa on tärkeää päättää, asuvatko lapset vain toisen vanhemman luona vai vuorotellen molempien luona. Voit yrittää päästä yhteiseen sopimukseen asiasta entisen puolisosi kanssa.

  Lasten huoltajuutta ja tapaamisoikeutta koskeva tuomioistuinkäsittely

  Jos ette pääse yhteisymmärrykseen lapsen huoltajuudesta tai tapaamisoikeudesta, on asia todennäköisesti vietävä oikeuteen.

  Tilanteissa, joissa on mukana useampia maita (esimerkiksi silloin, jos vanhemmat eivät asu samassa maassa), vanhempainvastuuta koskevat asiat käsitellään sen EU-maan tuomioistuimessa, jossa lapsi asuu vakituisesti.

  Voit sopia puolisosi kanssa, että avioerostanne päättävä tuomioistuin tekee päätökset myös eroon liittyvissä vanhempainvastuuta koskevissa asioissa.

  Tuomioistuin tekee lapsen etuun perustuvan päätöksen hänen huoltajuudestaan, asuinpaikastaan ja tapaamisjärjestelyistä.

  Tunnustaminen ja täytäntöönpano

  Jonkin EU-maan tuomioistuimen päätös vanhempainvastuuta koskevassa asiassa tunnustetaanilman eri menettelyä kaikissa EU-maissa.

  Päätökset pannaan täytäntöön vakiomenettelyllä.

  Lue lisää jossakin EU-maassa tehtyjen vanhempainvastuuta koskevien päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta toisissa EU-maissa .

  Saat tapaukseesi soveltuvia lisätietoja ja neuvoja oman maasi viranomaisilta. Hae avioliittoa ja lasten huoltoa koskevista asioista vastaavia viranomaisia.

  Poikkeus – Tanska

  Vanhempainvastuuta koskevia EU-sääntöjä (mm. tuomioistuinten toimivallasta sekä päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta) ei sovelleta Tanskassa.

  Usein kysyttyä

  EU-lainsäädäntö

  Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

  Tarvitsetko apua?

  Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

  Jaa tämä sivu: