Tarkistettu viimeksi: 21/02/2019

Erasmus nuorille yrittäjille

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

EU:n lainsäädännön soveltaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lakkaa kokonaisuudessaan 30.3.2019, jollei ratifioidussa erosopimuksessa vahvisteta muuta päivämäärää tai jolleivät EU:n neuvosto ja Yhdistynyt kuningaskunta yksimielisesti päätä pidentää kahden vuoden neuvotteluaikaa. Lisätietoa yrityksiin kohdistuvista oikeudellisista vaikutuksista:

Hakukelpoisuus

Jos suunnittelet yrityksen perustamista tai olet vastikään aloittanut yritystoiminnan, voit hakea Erasmus nuorille yrittäjille -vaihto-ohjelmaan.

Ohjelmassa nuoret yrittäjät voivat vierailla kokeneiden yrittäjien yrityksessä jossakin toisessa EU-maassa. EU rahoittaa osan vierailun kustannuksista. Kyseessä on kuitenkin vaihto-ohjelma, ei palkkatyö.

Hakukelpoisuuden edellytyksenä ovat riittävän hyvin esitetyt perustelut ja todellinen aikomus perustaa yritys. Yrittäjäksi aikovalla on oltava valmis liikeidea ja realistinen liiketoimintasuunnitelma. Hänen on myös voitava maksaa itse ne ulkomaanoleskelun kustannukset, joita ohjelman tuki ei kata.

Vaihto-ohjelmaan voivat hakea myös yritystoiminnan jo aloittaneet henkilöt. Edellytyksenä on, että uusi yritys on perustettu enintään 3 vuotta aiemmin.

Hakijan on oltava yli 18-vuotias, ja hänen on oltava asunut jossakin EU-maassa tai COSME-ohjelmaan kuuluvassa maassa vähintään viimeisten 180 päivän ajan.

Vierailun kesto

Vierailu toisessa EU-maassa toimivassa yrityksessä voi kestää 1–6 kuukautta. On suositeltavaa, että vierailu on yhtäjaksoinen, mutta sen voi myös jakaa useaan jaksoon, kunhan ohjelma suoritetaan 12 kuukauden kuluessa sen aloittamisesta.

Yhteyspisteet

Kussakin ohjelman maassa on paikallinen yhteyspiste (välittäjäorganisaatio), joka opastaa hakumenettelyssä ja vastaa avustusten maksamisesta. Jos hakijan omassa maassa ei ole yhteyspistettä, voi yhteyttä ottaa jonkin muun maan yhteyspisteeseen.

EU:n rahoitustuki

Ulkomaanvaihdon matka- ja oleskelukustannuksiin voi saada rahoitustukea. Määrä vaihtelee maittain.

Tuki maittain

Kohdemaa Määrä kuukaudessa kohdemaassa oleskelun aikana (euroa)
Tanska 1 100
Irlanti, Yhdistynyt kuningaskunta 1 000
Suomi, Ruotsi 950
Islanti, Italia, Itävalta, Ranska 900
Alankomaat, Belgia, Espanja, Luxemburg, Saksa 830
Kreikka, Kypros, Portugali 780
Turkki 750
Kroatia, Malta, Slovenia 720
Unkari, Viro 670
Armenia, Tšekki, Latvia, Puola, Slovakia 610
Bulgaria, Pohjois-Makedonia, Liettua, Montenegro, Romania, Serbia 560
Albania, Moldova 530
EU:n syrjäisimmät alueet, merentakaiset maat ja alueet sekä yrittäjät, joilla on erityistarpeita 1 100

Hakumenettely

Hakemuksen tueksi tarvittavat asiakirjat:

Lisätietoa: Ohjeita nuorille yrittäjille – rekisteröityminenpdfen

Tietoa isäntäyrityksille

Menestyneet ja kokeneet yrittäjät, erityisesti pk-yrittäjät, voivat osallistua ohjelmaan uuden yrittäjän isäntäyrityksenä. Vastaanottavat yritykset voivat saada ohjelmasta monenlaista hyötyä:

Isäntäyritysten haku ohjelmaan

Edellytykset isäntäyritykseksi ryhtymiselle:

Lisätietoa: Ohjeita isäntäyrityksillepdfen

Muita vastaavia aiheita

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Paikalliset yritystukipalvelut - Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Jaa tämä sivu: