Tarkistettu viimeksi: 18/12/2020

Rajat ylittävät alv-asiat

Brexitin vaikutukset

EU:hun sijoittautuneella yrityksellä on erilaisia alv-velvoitteita riippuen siitä, mistä se ostaa tavaroita tai palveluita ja mihin se myy niitä. Myös liiketoiminnan kohde (tavarat tai palvelut) vaikuttaa alv-velvoitteisiin.

Jos yritys esimerkiksi myy tuotteen toiseen EU-maahan sijoittautuneelle alv-velvolliseksi rekisteröityneelle yritykselle, se ei laskuta myynnistä arvonlisäveroa. Jos yritys myy saman tuotteen EU:ssa asuvalle kuluttajalle, se voi joutua laskuttamaan arvonlisäveron kyseisen maan alv-kannan mukaisesti.

Tutustu alv-sääntöihin seuraavassa olevien vaihtoehtojen avulla.

Haluan lisätietoa rajat ylittävästä liiketoiminnasta ja alv:stä

Tavaroiden myynti toiseen EU-maahan sijoittautuneelle yritykselle

Jos yritys myy tavaroita toiselle yritykselle ja tavarat lähetetään toiseen EU-maahan, yritys ei laskuta niistä arvonlisäveroa, jos asiakasyrityksellä on voimassa oleva alv-numero EU:ssa.

Myyjäyritys saa vähentää omassa verotuksessaan arvonlisäveron, jonka se on itse maksanut tavaroiden myyntiin liittyvistä kustannuksista (kyseistä myyntiä varten ostetut tavarat ja palvelut).

Jos asiakasyrityksellä ei ole voimassa olevaa alv-numeroa, myyjän on yleensä laskutettava tavaroista arvonlisävero sijoittautumismaansa arvonlisäverokannan mukaisesti.

Tärkeää

Perussääntöihin on useita merkittäviä poikkeuksiafrdeen.

Tavaroiden myynti toisessa EU-maassa asuville kuluttajille

Jos yritys myy ja lähettää tavaroita toisessa EU-maassa asuville kuluttajille, sen on yleensä rekisteröidyttävä kyseisessä maassa ja laskutettava tavaroista arvonlisävero maan alv-kannan mukaisesti, paitsi jos sen verovuoden aikana tapahtuneen myynnin kokonaisarvo kyseiseen EU-maahan on maan asettamaa raja-arvoa alhaisempi.

Arvonlisäveron raja-arvot – myynti EU-maihin

(Taulukon viimeisin päivitys: huhtikuu 2018)

Jäsenvaltio Etämyyntiä koskeva erityisjärjestelmä
  Kansallinen valuutta Euroina*
Itävalta

35 000 euroa

 
Belgia 35 000 euroa  
Bulgaria 70 000 leviä (BGN) 35 791 euroa
Kypros 35 000 euroa  
Tšekki 1 140 000 Tšekin korunaa (CZK) 44 873 euroa
Saksa 100 000 euroa  
Tanska 280 000 Tanskan kruunua (DKK) 37 595 euroa
Viro 35 000 euroa  
Kreikka 35 000 euroa  
Espanja 35 000 euroa  
Suomi 35 000 euroa  
Ranska 35 000 euroa  
Kroatia 270 000 kunaa (HRK) 36 291 euroa
Unkari   35 000 euroa
Irlanti 35 000 euroa  
Italia 35 000 euroa  
Liettua 35 000 euroa  
Luxemburg 100 000 euroa  
Latvia 35 000 euroa  
Malta 35 000 euroa  
Alankomaat 100 000 euroa  
Puola 160 000 zlotya (PLN) 37 859 euroa
Portugali 35 000 euroa  
Romania 118 000 leuta (RON) 25 305 euroa
Ruotsi 320 000 Ruotsin kruunua (SEK) 31 390 euroa
Slovakia 35 000 euroa  
Slovenia 35 000 euroa  
*Euron vaihtokurssit perustuvat Euroopan keskuspankin 23.3.2018 julkaisemaan euron valuuttaviitekurssiin (lukuun ottamatta Romaniaa, jonka Romanian leuna (RON) ilmaistut erityisjärjestelmien soveltamisen kynnysarvot perustuvat euromääräisiin arvoihin liittymispäivän 1.1.2007 vaihtokurssin mukaisesti).

Tärkeää

Perussääntöihin on useita merkittäviä poikkeuksiafrdeen.

Lisäksi jos yritys myy valmisteveron alaisia tuotteita tai uusia kulkuneuvoja (autoja, veneitä tai ilma-aluksia), myyntiin sovelletaan erityissääntöjä.

Palvelujen myynti toiseen EU-maahan sijoittautuneelle yritykselle

Jos yritys myy palveluita toiseen EU-maahan sijoittautuneelle yritykselle, sen ei yleensä tarvitse laskuttaa asiakkaalta arvonlisäveroa. Yritysasiakkaat maksavat vastaanottamistaan palveluista arvonlisäveroa sijoittautumismaansa alv-kannan mukaisesti (soveltaen käännettyä verovelvollisuusmenettelyä).

Myyjäyritys saa vähentää omassa verotuksessaan arvonlisäveron, jonka se on itse maksanut palveluiden myyntiin liittyvistä kustannuksista (kyseistä myyntiä varten ostetut tavarat ja palvelut).

Tärkeää

Perussääntöihin on useita merkittäviä poikkeuksiafrdeen.

Palvelujen myynti toisessa EU-maassa asuville kuluttajille

Yrityksen on yleensä laskutettava kuluttajalta arvonlisävero oman maansa alv-kannan mukaisesti, lukuun ottamatta televiestintä-, lähetys- ja sähköisiä palveluja, joita verotetaan aina asiakkaan sijoittautumismaassa (maa, jossa yksityishenkilön kotipaikka tai vakinainen asuinpaikka sijaitsee tai jonne henkilö, joka ei ole verovelvollinen, on sijoittautunut).

Tärkeää

Perussääntöihin on useita merkittäviä poikkeuksiafrdeen.

Tavaroiden ostaminen toisesta EU-maasta

Jos yritys ostaa ja vastaanottaa liiketoimintaansa varten tavaroita toisesta EU-maasta, sen on tilitettävä hankinnasta alv sijoittautumismaansa alv-kannan mukaisesti samaan tapaan kuin jos se olisi myynyt tavarat itse.

Yritys voi yleensä vähentää maksamansa arvonlisäveron määrän myöhemmin tekemässään alv-ilmoituksessa.

Tärkeää

Perussääntöihin on useita merkittäviä poikkeuksiafrdeen.

Palvelujen ostaminen toisesta EU-maasta

Jos yritys ostaa ja vastaanottaa liiketoimintaansa varten palveluita toisesta EU-maasta (Tässä tapauksessa EU:n 28 jäsenmaata.), sen on tilitettävä tarjotuista palveluista alv sijoittautumismaansa alv-kannan mukaisesti samaan tapaan kuin jos se olisi itse myynyt kyseiset palvelut (tällöin sovelletaan käännettyä verovelvollisuusmenettelyä).

Yritys voi yleensä vähentää maksamansa arvonlisäveron määrän myöhemmin tekemässään alv-ilmoituksessa.

Tärkeää

Perussääntöihin on useita merkittäviä poikkeuksiafrdeen.

Alv-sääntöjä on sovellettava koko EU:ssa. Poikkeuksena ovat jäsenmaille kuuluvat tai niihin liittyvät erityisalueet, joissa sääntöjä ei sovelleta. Näitä ovat seuraavat:

Erityisalueet

 • Ahvenanmaa
 • Ranskan merentakaiset departementitfr
 • Büsingenin alue
 • Helgolandin saari
 • Athosvuori
 • Campione d'Italia
 • Luganonjärven Italialle kuuluvat vesialueet
 • Livigno
 • Kanariansaaret
 • Ceuta
 • Melilla

EU:n alv-sääntöjä sovelletaan EU:n ulkopuolella seuraavissa paikoissa:

 • Monaco

Tavaroiden myynti EU:n ulkopuolelle sijoittautuneille asiakkaille

Jos yritys myy tavaroita EU:n ulkopuolelle sijoittautuneille asiakkaille, se ei laskuta tavaroista arvonlisäveroa, vaikka se saakin vähentää omassa verotuksessaan arvonlisäveron, jonka se on itse maksanut tavaroiden myyntiin liittyvistä kustannuksista (kyseistä myyntiä varten ostetut tavarat ja palvelut).

Palvelujen myynti EU:n ulkopuolelle sijoittautuneille asiakkaille

Jos yritys tarjoaa palveluita EU:n ulkopuolelle sijoittautuneille asiakkaille, se ei yleensä laskuta palveluista arvonlisäveroa. Jos palvelua kuitenkin käytetään toisessa EU-maassa, kyseinen maa voi päättää kantaa arvonlisäveroa.

Myyjäyritys saa vähentää omassa verotuksessaan arvonlisäveron, jonka se on itse maksanut palveluiden myyntiin liittyvistä kustannuksista (kyseistä myyntiä varten ostetut tavarat ja palvelut).

Tavaroiden ostaminen EU:n ulkopuolelta

Jos yritys ostaa liiketoimintaansa varten tavaroita EU:n ulkopuolelle sijoittautuneelta toimittajalta, sen on yleensä maksettava tavaroista arvonlisäveroa tuontipaikassadefren. Linkki johtaa toiselle sivustolle

Yritys voi yleensä vähentää maksamansa arvonlisäveron määrän myöhemmin tekemässään alv-ilmoituksessa, jos sillä on ollut verollista myyntiä.

Palvelujen ostaminen EU:n ulkopuolelta

Jos yritys vastaanottaa liiketoimintaansa varten palveluita EU:n ulkopuolelle sijoittautuneelta palveluntarjoajalta, sen on yleensä maksettava palveluista arvonlisäveroa oman maansa alv-kannan mukaisesti samaan tapaan kuin jos se olisi itse tarjonnut palveluita (tällöin sovelletaan nk. käännettyä verovelvollisuusmenettelyä).

Yritys voi yleensä vähentää maksamansa arvonlisäveron määrän myöhemmin tekemässään alv-ilmoituksessa.

Muita vastaavia aiheita

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Paikalliset yritystukipalvelut

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen , esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Lisää neuvontapalveluja

Jaa tämä sivu: