Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 02/01/2023

Auton rekisteröintimenettely ja -asiakirjat

Riippumatta siitä, missä asut EU:ssa, sinun on rekisteröitävä autosi maassa, jossa vakinainen asuinpaikkasi sijaitsee.

Ajoneuvojen rekisteröinnistä ei ole olemassa EU:n laajuista lainsäädäntöä. Seuraavat tiedot kuvaavat yleisellä tasolla monissa EU-maissa noudatettavia käytäntöjä.

Tarkista säännöt, joita sovelletaan kotimaassasi ja maassa, johon aiot muuttaa:

Valitse maa

Sinun on toimitettava useita asiakirjoja, jotta voit rekisteröidä autosi.

Katsastustodistus

Auton omistaja on velvollinen pitämään autonsa ajokuntoisena ja käyttämään sitä katsastuksessa 4 vuoden kuluttua ensimmäisestä rekisteröinnistä ja lisäksi sen jälkeen joka toinen vuosi.

Jos muutat toiseen EU-maahan ja haluat rekisteröidä autosi siellä, sinun täytyy todistaa viranomaisille, että autosi on läpäissyt katsastuksen aiemmassa asuinmaassasi.

Tärkeää

Katsastusvälit voivat vaihdella merkittävästi EU-maittain.

Katsastustodistus on pidettävä mukana autossa, ja sen kuuluu sisältää katsastuksen tulokset, auton tunnistetiedot sekä seuraavan katsastuksen ajankohta. Katsastustodistuksen on oltava voimassa, vaikka auton omistaja vaihtuisi.

Rekisteröintitodistus

Kun rekisteröit autosi EU-maassa, viranomaiset myöntävät sinulle rekisteröintitodistuksen. Rekisteröintitodistuksessa on joko yksi tai kaksi osaa. Osien lukumäärä määritetään maan kansallisissa säännöissä. EU-maiden tunnustama rekisteröintitodistus on pidettävä mukana, kun matkustat tai muutat toiseen EU-maahan. Jos sinun on rekisteröitävä autosi toisessa EU-maassa, sinun on toimitettava alkuperäinen rekisteröintitodistus uuden maasi rekisteröintiviranomaisille. Jos todistus koostuu kahdesta osasta, molemmat osat on toimitettava. Joissakin EU-maissa voidaan vaatia lisäasiakirjoja ennen kuin auton voi rekisteröidä uudessa asuinmaassa. Tarkat vaatimukset on syytä tarkistaa etukäteen.

Sinulla on oltava auton rekisteröintitodistus mukanasi, kun matkustat tai muutat ulkomaille autolla. Tällöin osa I riittää, jos todistuksessa on kaksi osaa.

Todistus omistajuudesta

Voit joutua todistamaan, että olet ajoneuvon laillinen omistaja. Ostotositteena käytettävästä laskusta on selvästi käytävä ilmi automyyjän alv-numero.

Todistus arvonlisäveron maksamisesta

Kansallisilla viranomaisilla on oikeus tarkastaa ajoneuvon rekisteröinnin yhteydessä, onko ajoneuvosta maksettu asianmukainen arvonlisävero. Verotus määräytyy sen mukaan, onko auto uusi vai käytetty ja onko se ostettu ammattimaiselta elinkeinonharjoittajalta autoliikkeestä vai yksityishenkilöltä.

Arvonlisäverotuksessa uudella autolla tarkoitetaan autoa, jolla on ajettu enintään 6 000 kilometriä TAI jonka käyttöönotosta on kulunut enintään 6 kuukautta. Muista tarkistaa, mihin maahan toisesta EU-maasta ostetun auton arvonlisävero maksetaan.

Todistus liikennevakuutuksesta

Kun rekisteröit auton, sinun on esitettävä todistus siitä, että autolle on otettu liikennevakuutus. Viranomaisten pitäisi hyväksyä mistä tahansa vakuutusyhtiöstä otettu liikennevakuutus, jos

Uusien autojen vaatimustenmukaisuustodistus

Todistuksen antaa valmistaja, ja siinä vahvistetaan, että ajoneuvon tekniset ominaisuudet täyttävät turvallisuutta ja ympäristöä koskevat vaatimukset. Todistus voi olla joko yleiseurooppalainen (EY) tai kansallinen.

EY:n vaatimustenmukaisuustodistus

EY:n vaatimustenmukaisuustodistus on voimassa kaikissa EU-maissa. Jos autollasi on voimassa oleva EY:n vaatimustenmukaisuustodistus, kansalliset viranomaiset eivät voi vaatia sinulta muita teknisiä asiakirjoja – paitsi jos autoosi on tehty muutoksia tehdastoimituksen jälkeen, jolloin viranomaiset voivat vaatia sen uutta hyväksyttämistä.

Kansallinen vaatimustenmukaisuustodistus

Kansallinen vaatimustenmukaisuustodistus on voimassa vain sen myöntäneessä maassa. Yleensä tämä todistus koskee linja-autoja, kuorma-autoja, pakettiautoja, perävaunuja ja ennen toukokuuta 2009 tilauksesta valmistettuja autoja tai museoautoja.

Jos autosi on jo rekisteröity ja siirrät sen johonkin toiseen EU-maahan, kohdemaan viranomaiset vaativat usein muita teknisiä tarkastuksia tai todistuksia ennen uutta rekisteröintiä.

Tärkeää

Tällä sivulla olevia tietoja ei sovelleta EU:ssa asuviin Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisiin eikä Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuviin EU-kansalaisiin. Tällaisissa tapauksissa sovelletaan kansallisia sääntöjä.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: