Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 25/04/2017

Usein kysyttyä - Auton rekisteröintimenettely ja -asiakirjat

 • Voinko pitää autoni rekisteröitynä Ranskassa, vaikka olen muuttanut Belgiaan?  

  ET — Voisit pitää autosi rekisteröitynä Ranskassa ainoastaan, jos aikoisit muuttaa Belgiasta 6 kuukauden kuluessa maahan saapumisestasi. Auto on yleensä rekisteröitävä asuinmaassa.

 • Asun Saksassa, mutta viikot käyn töissä Luxemburgissa omalla autolla, ja viikonloput vietän perheeni kanssa Saksassa. Missä maassa minun pitäisi rekisteröidä autoni?  

  Jos kuljet tällä tavoin säännöllisesti töihin rajan yli, auto saa olla rekisteröitynä Saksassa, jossa asut.

 • Minulla on käytössäni Luxemburgissa rekisteröity työsuhdeauto ja asun Belgiassa, jossa myös teen osan työstäni. Voinko käyttää autoani Belgiassa?  

  KYLLÄ — Jos menet työsi vuoksi Belgiaan, voit käyttää työsuhdeautoasi siellä myös yksityisajoon. Sama pätee, vaikka olisit itsenäinen ammatinharjoittaja (ts. olet hankkinut itsellesi työsuhdeauton), edellyttäen että virallinen toimipaikkasi on Luxemburg.

 • Olen italialainen ja lomailen joka vuosi 3 kuukautta vapaa-ajan asunnollani Ranskan Alpeilla, jonne matkustan autolla. Voinko rekisteröidä autoni Ranskassa?  

  ET  — Voit rekisteröidä autosi vain siinä maassa, jossa asut vakituisesti.

 • Asun Isossa-Britanniassa ja pidän autoa Kreikassa vapaa-ajan asunnoltani. Voivatko Kreikan viranomaiset vaatia minua rekisteröimään autoni Kreikassa?  

  EIVÄT — Rekisteröinti ei ole tarpeen, koska et asu vakituisesti Kreikassa. Mutta he voivat kieltää sinua vuokraamasta tai lainaamasta sitä Kreikassa asuville. Autoasi voivat ajaa itsesi lisäksi Kreikassa vierailevat sukulaisesi tai ystäväsi, mutta kreikkalaiset vain, jos olet itse kyydissä. Sinun voi olla vaikea saada liikennevakuutusta Isossa-Britanniassa rekisteröidylle autolle Kreikassa, mutta voit selittää vakuutusyhtiölle erikoistilanteesi.

 • Olen puolalainen opiskelija ja aloittamassa 2-vuotista maisteriohjelmaa Isossa-Britanniassa. Onko minun rekisteröitävä autoni siellä?  

  EI — Rekisteröinti ei ole tarpeen, jos oleskelet maassa vain opiskelun takia. Auto on kuitenkin rekisteröitävä, jos aiot opiskelusi ohella käydä työssä tai jos aiot jäädä Isoon-Britanniaan opintojesi jälkeen.

 • Olen Ruotsissa töissä 10 kuukauden väliaikaissopimuksella, minkä jälkeen palaan Slovakiaan. Onko minun rekisteröitävä autoni Ruotsissa?  

  KYLLÄ — Joudut rekisteröimään auton, koska oleskelusi kestää yli 6 kuukautta ja — luultavimmin — et kulje töihin näiden kahden maan välillä.

 • Aion ostaa auton Saksasta ja ajaa sen Ranskaan, jossa asun. Miten rekisteröin sen?  

  Vaikka auto on tarkoitus rekisteröidä Ranskassa, tarvitset kuitenkin saksalaiset rekisterikilvet voidaksesi ajaa sen Ranskaan. Jos auto on uusi, hanki siihen siirtokilvet, jolloin sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa Saksassa. Jos auto on käytetty, sinun on todennäköisesti rekisteröitävä se tavanomaisella tavalla Saksassa, vaikka tarve on lyhytaikainen. Harkitse auton toimitusta Ranskaan, jolloin sinun ei tarvitse rekisteröidä sitä Saksassa, ja vertaile eri vaihtoehtojen kustannuksia.

 • Perävaununi rekisteröinti Espanjassa näyttää edellyttävän tyyppihyväksyntämenettelyä, vaikka sillä on EU:n vaatimustenmukaisuustodistus. Miksi?  

  EU:n tyyppihyväksyntämenettelyn tarkoituksena on varmistaa, että perävaunut ja asuntovaunut täyttävät EU:n tekniset turvallisuusvaatimukset. Jos perävaunullasi on voimassa oleva EU:n vaatimustenmukaisuustodistus, tyyppihyväksynnän antaneen maan viranomainen on jo tarkastanut perävaunun prototyypin. Espanjan viranomaiset eivät näin ollen voi vaatia uutta tyyppihyväksyntää tai muuta teknistä dokumentaatiota perävaunun rekisteröintiä tai käyttöönottoa varten. He voivat kuitenkin vaatia perävaunun teknistä tarkastusta sen varmistamiseksi, että sitä ei ole muutettu tehtaalta toimittamisen jälkeen.

 • Italian viranomaiset pyytävät minulta EU:n vaatimustenmukaisuustodistusta autosta, joka on tällä hetkellä rekisteröitynä Ranskassa mutta jonka aion rekisteröidä Italiaan. Miten saan sellaisen?  

  Valmistajan on toimitettava EU:n vaatimustenmukaisuustodistus auton oston yhteydessä. Jos sinulla ei sitä ole, sinun on pyydettävä alkuperäistä todistusta tai sen jäljennöstä valmistajalta. Autokauppiaasi voi mahdollisesti hoitaa asian puolestasi, ja todistuksesta peritään todennäköisesti toimituskulut. Myös automerkkisi virallinen maahantuoja Italiassa voi todennäköisesti auttaa sinua.

 • Tunnustetaanko EU:n vaatimustenmukaisuustodistus, jos auto on kustomoitu?  

  EI — EU:n vaatimustenmukaisuustodistus on valmistajan vakuutus siitä, että ajoneuvo on valmistettu sen tuotantolaitoksessa sen vastuulla ja EU-lainsäädännön mukaisesti. Kustomoitu auto on hyväksytettävä erikseen rekisteröintimaan lainsäädännön mukaisesti. Kun kustomoitu ajoneuvo viedään maasta, kohdemaan viranomaiset saattavat edellyttää erinäisiä lakisääteisiä teknisiä tarkastuksia, todistuksia tai testejä ennen rekisteröintilupaa.

 • Olen tuomassa Isosta-Britanniasta museoautoa Portugaliin, jossa aion viettää eläkepäiväni. Liittyykö tällaisen auton rekisteröimiseen jotain erityistä Portugalissa?  

  Kaikkien ennen vuotta 1996 valmistettujen autojen rekisteröinti voi olla hieman hankalaa, koska niillä ei todennäköisesti ole EU:n vaatimustenmukaisuustodistusta. Isossa-Britanniassa saamasi auton paperit ovat voimassa vain siellä, ja Portugalin viranomaiset voivat vaatia autoon jotain teknisiä muutoksia. Muutosten täytyy rajoittua tiukasti niihin turvallisuus- ja ympäristönormeihin, jotka muutoksilla halutaan täyttää. Monissa EU-maissa on helpotettu lainsäädännöllä vähäisempään käyttöön tarkoitettujen museoautojen omistamista.

 • Katsastutin autoni Portugalissa alle vuosi sitten. Olen nyt rekisteröimässä sitä Espanjassa, joten pitääkö minun katsastuttaa se nyt Espanjassa uudestaan?  

  Mahdollisesti — Espanjan viranomaiset saattavat edellyttää katsastusta ennen auton rekisteröintiä. Mutta he voivat tehdä sen vain, jos

  • katsastus on pakollinen myös Espanjan asukkaille, kun rekisteröintitodistuksen haltija muuttuu
  • katsastus ei merkitse Portugalissa jo tehtyjen testien tekemistä uudelleen
  • auton lakisääteinen katsastusaika Portugalissa on käsillä.

  Ajoneuvojen katsastusvälit vaihtelevat eri maissa. Joka tapauksessa vaikka autosi katsastus Portugalissa olisi vielä Portugalin lainsäädännön mukaan voimassa, sinun on noudettava Espanjan lainsäädäntöä katsastusväleistä.

Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa