Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 25/04/2017

Često postavljana pitanja - Dokumenti za registriranje automobila i postupci

 • Može li moj automobil i dalje biti registriran u Francuskoj iako sada živim u Belgiji?  

  Ne, to nije moguće osim ako namjeravate napustiti Belgiju najkasnije 6 mjeseci nakon dolaska. Uglavnom je vozilo potrebno registrirati u zemlji u kojoj živite.

 • Vikende provodim u Njemačkoj gdje živim s obitelji. Tijekom radnog tjedna na posao u Luksemburg putujem automobilom. Gdje bih trebao registrirati automobil?  

  Ako redovito putujete na posao kao prekogranični radnik, vaš automobil može i dalje biti registriran u Njemačkoj gdje živite.

 • Koristim službeni automobil registriran u Luksemburgu. Živim u Belgiji gdje i ispunjavam dio svojih poslovnih obveza. Mogu li taj automobil koristiti u Belgiji?  

  Da. Ako poslovno odlazite u Belgiju, službeni automobil ondje možete koristiti i u privatne svrhe. To vrijedi i za samozaposlene osobe (ako kupe službeni automobil) koje imaju pravni nastan u Luksemburgu.

 • Talijan sam i svake godine automobilom odlazim u svoju kuću za odmor u francuskim Alpama gdje provodim tri mjeseca godišnjeg odmora. Mogu li registrirati automobil u Francuskoj?  

  Ne, automobil možete registrirati samo u zemlji u kojoj imate stalno boravište.

 • Držim automobil u kući za odmor u Grčkoj, ali živim u Ujedinjenoj Kraljevini. Mogu li grčka nadležna tijela tražiti da automobil registriram u Grčkoj?  

  Ne, ne mogu to učiniti jer nemate stalno boravište u Grčkoj. Međutim, mogu vam zabraniti iznajmljivanje pa čak i posuđivanje automobila osobama s boravištem u toj državi. Automobil možete voziti vi, gostujući rođaci ili prijatelji, ali osobe s boravištem u Grčkoj to mogu činiti samo ako ste vi uz njih. Možda ćete u Grčkoj imati poteškoća pri osiguranju automobila registriranog u Ujedinjenoj Kraljevini, ali osiguravatelju biste trebali objasniti posebne okolnosti.

 • Poljski sam student na dvogodišnjem magistarskom studiju u Ujedinjenoj Kraljevini. Moram li ondje registrirati automobil?  

  Ne, ne morate ako ste ondje samo radi studija. Međutim, ako za vrijeme boravka počnete raditi ili ako u Ujedinjenoj Kraljevini ostanete nakon završenog studija, morat ćete ondje registrirati svoj automobil.

 • Privremeno sam zaposlen u Švedskoj. Ondje ću boraviti 10 mjeseci, a zatim ću se vratiti u Slovačku. Moram li registrirati automobil u Švedskoj?  

  Da, zato što ćete ondje ostati duže od 6 mjeseci i vjerojatno nećete svakodnevno iz Slovačke putovati na posao u Švedsku.

 • Namjeravam kupiti automobil u Njemačkoj i odvesti ga kući u Francusku. Kako ga trebam registrirati?  

  Iako ćete na kraju automobil registrirati u Francuskoj, potrebne su vam njemačke registarske pločice za vožnju do Francuske. Ako je automobil nov, trebate zatražiti privremene registarske pločice i tako izbjeći plaćanje PDV-a u Njemačkoj. Ako je riječ o rabljenom automobilu, vjerojatno ćete morati zatražiti uobičajene njemačke registracijske pločice pa makar samo nakratko. Razmislite o mogućnosti dostave automobila u Francusku kako biste izbjegli njegovu registraciju u Njemačkoj i usporedite troškove.

 • Kako bih registrirao prikolicu u Španjolskoj trebam proći postupak homologacije iako posjedujem potvrdu o sukladnosti EU-a. Zašto?  

  Postupkom homologacije EU-a želi se osigurati da prikolice i kamp-kućice ispunjavaju tehničke sigurnosne zahtjeve EU-a. Ako imate valjanu potvrdu o sukladnosti EU-a za svoju prikolicu ili kamp-kućicu, znači da je nadležno tijelo zemlje u kojoj je provedena homologacija već pregledalo njezin prototip. Stoga španjolska nadležna tijela ne mogu tražiti dodatnu homologaciju ili tehničku dokumentaciju radi registracije ili stavljanja vozila u promet. Međutim, možda će zatražiti tehnički pregled kako bi se uvjerili da prikolica ili kamp-kućica nije preinačena nakon što vam je dostavljena.

 • Svoje vozilo koje je trenutačno registrirano u Francuskoj namjeravam registrirati u Italiji. Talijanska nadležna tijela traže da dostavim potvrdu o sukladnosti EU-a. Gdje je mogu dobiti?  

  Proizvođač vam pri kupovini vozila mora izdati potvrdu o sukladnosti EU-a. Budući da vi tu potvrdu nemate, morat ćete nabaviti original ili kopiju od proizvođača vozila. Možda vam pri tome može pomoći trgovac od kojeg se kupili vozilo, a vjerojatno ćete morati platiti za njezino izdavanje i slanje. U većini slučajeva moći će vam pomoći službeni uvoznik vaše marke vozila u Italiji.

 • Hoće li potvrda o sukladnosti EU-a biti priznata i ako je moj automobil prerađen?  

  Ne, potvrdom o sukladnosti EU-a proizvođač izjavljuje da je opisano vozilo sastavljeno serijski pod njegovim nadzorom i da ispunjava uvjete u skladu sa zakonodavstvom EU-a. Prerađeno vozilo trebalo bi proći postupak odobrenja u skladu s nacionalnim pravom u državi članici u kojoj će biti registrirano. Ako se prerađeno vozilo izvozi, nadležna tijela u zemlji domaćinu tražit će posebne tehničke preglede ili potvrde. Možda će ga čak i pregledati u skladu s vlastitim nacionalnim zakonodavstvom prije nego što ga pristanu registrirati.

 • Namjeravam starodobno vozilo dovesti iz Ujedinjene Kraljevine u Portugal gdje ću provesti mirovinu. Hoću li imati poteškoća pri registraciji u Portugalu?  

  Postupak registracije možda će biti složeniji ako je vaš automobil proizveden prije 1996. zato što vjerojatno nema potvrdu o sukladnosti EU-a. Vaši dokumenti izdani u Ujedinjenoj Kraljevini vrijede samo ondje i portugalska će nadležna tijela možda zahtijevati određene tehničke prilagodbe automobila. Izmjene moraju biti strogo razmjerne sigurnosnim i ekološkim standardima koje bi trebale jamčiti. Mnoge države članice donijele su posebne nacionalne zakone uključujući pojednostavnjene postupke za starodobna vozila namijenjena ograničenoj cestovnoj upotrebi.

 • Moj automobil prošao je tehnički pregled u Portugalu prije nepunih godinu dana. Hoću li morati ponoviti tehnički pregled u Španjolskoj gdje namjeravam registrirati vozilo?  

  Možda. Španjolska nadležna tijela mogu zahtijevati tehnički pregled prije registracije. Međutim, mogu to učiniti samo u sljedećim slučajevima:

  • ako je pregled obvezan i za osobe s boravištem u Španjolskoj pri promjeni vlasnika vozila
  • ako se ne ponavljaju pregledi koje je vaše vozilo već prošlo u Portugalu
  • ako vozilo ionako uskoro mora proći godišnji tehnički pregled u Portugalu.

  Učestalost obveznih tehničkih pregleda razlikuje se od zemlje do zemlje. Međutim, iako tehnički pregled koji ste prošli u Portugalu još vrijedi, morat ćete ispuniti zahtjeve vezane uz učestalost pregleda u Španjolskoj.

Pogledajte najvažnije informacije o ovoj temi
Dokumenti i postupci za registriranje automobila
Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje