Život i putovanja
Posljednji put provjereno: 23/06/2022

Potražite javne natječaje i sudjelujte u njima

Postupak javnog nadmetanja razlikuje se ovisno o vrsti ugovora i njegovoj vrijednosti. Ugovori se obično dodjeljuju na temelju konkurentnog postupka nadmetanja. U okviru tog postupka postoje različite vrste postupaka javne nabave .

 

 Potražite javne natječaje

Gdje će se natječaj objaviti ovisi o vrijednosti ugovora, a za natječaje ispod određenih pragova (natječaji manje vrijednosti), o mjestu na kojem se nalazi kupac.

 Natječaji obuhvaćeni pravilima EU-a

Kad je riječ o natječajima veće vrijednosti, javna tijela moraju objaviti obavijesti na portalu TED ( Tenders Electronic Daily). Osnovne se informacije objavljuju na 24 službena jezika EU-a, ali potpune obavijesti o nabavi trebaju biti objavljene samo na jednom od službenih jezika EU-a.

 Natječaji koji nisu obuhvaćeni pravilima EU-a

Kad je riječ o natječajima manje vrijednosti, javna tijela koja raspisuju natječaje obično ih objavljuju samo na nacionalnim portalima javne nabave. Ako želite sudjelovati u tim natječajima, morat ćete pratiti portale zemalja koje vas zanimaju. Možete se pretplatiti na primanje obavijesti, ako je takva mogućnost dostupna.

 Natječaji institucija EU-a

Natječaji srednje i veće vrijednosti institucija, agencija ili drugih tijela EU-a objavljuju se na portalu TED ( Tenders Electronic Daily). Sve obavijesti institucija EU-a objavljuju se u cijelosti na službenim jezicima EU-a.

Portal TED (Tenders Electronic Daily)

Portal TED elektronička je verzija Dodatka Službenom listu EU-a na kojem se objavljuju svi europski javni natječaji veće vrijednosti. Obavijesti o javnoj nabavi možete pregledavati, pretraživati i razvrstavati po predmetu, zemlji, kupcu itd., a ako se registrirate na portalu, možete spremati personalizirana pretraživanja i predbilježiti se za primanje obavijesti e-poštom.

Javni naručitelji i naručitelji koji objavljuju natječaje na portalu TED moraju se koristiti Jedinstvenim rječnikom javne nabave (CPV). Upotrebljena brojčana oznaka nomenklature olakšat će vam pronalazak obavijesti koje vas zanimaju.

 Podnošenje ponuda

Ako želite sudjelovati u javnom natječaju objavljenom na portalu TED, u većini slučajeva svoju ponudu morate podnijeti elektroničkim putem.

Tijekom postupka javne nabave kupci mogu zatražiti da im pošaljete određenu dokumentaciju u vezi s vašim statusom ili iskustvom. Kako biste lakše saznali koje potvrde zahtijevaju javni naručitelji iz druge države EU-a, možete se koristiti informativnim portalom e-Certisen en . Funkcionalnosti platforme e-Certis dostupne su na svim jezicima EU-a, no sama je dokumentacija dostupna samo na jeziku na kojem je izvorno izdana.

 Popratni dokumenti o vašem profesionalnom statusu

Kada podnesete ponudu u okviru natječajnog postupka objavljenog na portalu TED, morate izjaviti da vaše društvo ima stručnu i financijsku sposobnost provedbe ugovora za koji se natječete ispunjavanjem digitalnog obrasca poznatog kao europska jedinstvena dokumentacija o nabavi (ESPD)Klikom na poveznicu dokument se otvara na drugoj stranici.

Pri podnošenju ponude ne morate dostaviti nikakvu dokumentaciju o svojem profesionalnom statusu, no imajte na umu da ćete je morati dostaviti bude li vam dodijeljen ugovor.

 Objedinjavanje resursa

Ako vaše društvo ne raspolaže potrebnim kapacitetom za sudjelovanje u natječaju, ponudu možete podnijeti objedinjavanjem resursa s vašim poslovnim partnerima.

 Pogreške pri podnošenju ponuda

Pri pripremi ponude trebali biste pripaziti da ispunjavate sve zahtjeve iz natječajne dokumentacije jer bi pogreške ili propusti pri podnošenju ponude mogli dovesti do njezina odbijanja. Podnesete li ponudu nakon isteka roka, ona se neće razmatrati.

 Rokovi za podnošenje ponuda

Kupci bi trebali odrediti razuman vremenski rok za pripremu ponuda; minimalan se rok može razlikovati ovisno o vrsti postupka javne nabave.

 Otvoreni postupak

Ako prethodna informacijska obavijest nije objavljena, za podnošenje ponude imate barem 30 dana od datuma objave obavijesti o nadmetanju. Ako je prethodna informacijska obavijest objavljena, rok bi trebao biti barem 15 dana.

 Ograničeni postupak

Za podnošenje zahtjeva za sudjelovanje imate barem 30 dana od datuma objave obavijesti o nadmetanju.

Kandidati koji su ušli u uži izbor mogu dostaviti ponudu u roku od barem 25 dana od datuma na koji je poslan poziv za sudjelovanje u natječaju ako prethodna informacijska obavijest nije objavljena. Ako je prethodna informacijska obavijest objavljena, rok bi trebao biti barem 10 dana.

 Natjecateljski pregovarački postupak

Za podnošenje zahtjeva za sudjelovanje imate barem 30 dana od datuma objave obavijesti o nadmetanju. Kandidati koji su ušli u uži izbor mogu dostaviti svoje početne ponude u roku od barem 30 dana.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Enterprise Europe Network može vam dati besplatan savjet.

Od pomoći vam može biti i alat za traženje službe za podršku.

Podijeli: