Posljednji put provjereno: 02/04/2022

Slanje i isporuka

Ako naručenu robu ne preuzmete odmah ili ste naručili isporuku na kućnu adresu, trgovac vam treba dostaviti robu u roku od 30 dana, osim ako ste s trgovcem ugovorili drugi rok isporuke.

Troškovi isporuke

Morate imati jasne informacije o ukupnoj cijeni robe, uključujući isporuku i ostale povezane troškove.

Trgovac vam može naplatiti različitu cijenu za isporuku robe u drugu državu članicu EU-a. To može biti opravdano s obzirom na to da poštanski troškovi nisu jednaki u svim državama članicama EU-a. Prije nego što kupite robu, trgovac vas mora obavijestiti o mogućnostima prekogranične dostave te o troškovima dostave.

Morate dati svoj izričit pristanak za sve dodatne troškove, na primjer ako vam trgovac nudi brzu dostavu ili pakiranje poklona. Unaprijed označeno polje na internetskoj stranici trgovca ne znači da ste dali pristanak te imate pravo na nadoknadu troškova uzrokovanih na taj način.

Oštećena roba

Trgovac je odgovoran za sva oštećenja robe od otpreme do primitka.

Stoga, ako se nakon isporuke pokaže da je proizvod koji ste naručili neispravan ili ne funkcionira kako bi trebao, imate pravo tražiti popravak, zamjenu ili, ako to nije moguće, umanjenje cijene ili povrat novca.

Važno je napomenuti da u svakom slučaju imate dvogodišnje jamstvo bez obzira na to jeste li proizvod kupili u trgovini ili na drugi način, primjerice internetom, kataloški ili naručivanjem telefonom. Saznajte više o jamstvima i povratima.

Kašnjenje isporuke

Ako ne primite robu u roku od 30 dana ili u razdoblju koje ste dogovorili, morate podsjetiti trgovca i dati mu dodatni razuman rok za isporuku. Na primjer, ako vas trgovac obavijesti da se vaša isporuka odgađa za jedan tjedan zbog problema s dobavljačima, možda biste mu trebali dati još jedan tjedan.

Ako trgovac i nakon toga ne isporuči robu unutar produljenog roka, imate pravo na raskid ugovora i povrat novca, što je prije moguće. Trgovcu ne morate davati produljenje ako odbija isporučiti robu ili kad je dogovoreno razdoblje isporuke od ključne važnosti jer je, primjerice, riječ o robi potrebnoj za određeno događanje, poput vjenčanice, o čemu ste trgovca unaprijed obavijestili.

Primjer

Možete otkazati narudžbu ako roba nije isporučena u dogovoreno vrijeme

Sredinom studenoga Andrej iz Slovačke naručio je iz Italije sanduk vina za božićno obiteljsko okupljanje. Međutim, vino nije isporučeno ni nakon Božića.

Budući da proizvod nije isporučen u roku od 30 dana, čak ni nakon što je Andrej podsjetio trgovca na narudžbu i dao mu dodatan rok za isporuku, on ima pravo na povrat novca od trgovca.

Troškovi dostave paketa

Poduzeća u EU-u koja dostavljaju pakete preko granica moraju svake godine dostaviti javni cjenik radi objave putem alata EU-a. Taj se alat može koristiti za pregled usluga dostave paketa pri slanju paketa u EU-u. Alatom su obuhvaćeni samo pisma i paketi težine od 500 g do pet kg.

Za pregled poduzeća i njihovih cijena odaberite svoju zemlju, zemlju u koju šaljete paket te vrstu paketa prema ponuđenim mogućnostima.

Ime poduzeća Cijena

Napomena

Uvijek provjerite konačnu ponuđenu cijenu poduzeća za dostavu paketa jer bi za točnu cijenu mogle biti potrebne precizne informacije, kao što su dimenzije ili težina paketa te poštanski broj u zemlji u koju šaljete paket. Sve cijene prikazane su u lokalnoj valuti bez PDV-a. Informacije o cijenama ažuriraju se 31. ožujka svake godine.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: