Posljednji put provjereno : 06/07/2018

Slanje i isporuka

Ako odmah ne preuzmete naručenu robu ili ste naručili isporuku na kućnu adresu, trgovac vam treba dostaviti robu u roku od 30 dana, osim ako ste s trgovcem ugovorili drugi rok isporuke.

Troškovi isporuke

Morate imati jasne informacije o ukupnoj cijeni robe, uključujući isporuku i ostale povezane troškove.

Moguće je opravdati različite cijene za isporuku u strane zemlje.

Morate dati svoj izričit pristanak za sve dodatne troškove, na primjer ako vam trgovac nudi brzu dostavu ili pakiranje poklona. Unaprijed označeno polje na internetskoj stranici trgovca ne znači da ste dali pristanak te imate pravo na nadoknadu troškova uzrokovanih na taj način.

Oštećena roba

Prodavač je odgovoran za sva oštećenja robe od otpreme do primitka.

Važno je napomenuti da ako se proizvod koji ste kupili bilo gdje u EU-u pokaže neispravnim ili ne izgleda ili ne funkcionira onako kako su ga oglašavali, imate pravo tražiti popravak, zamjenu ili, ako to nisu mogućnosti, povrat novca. Saznajte više o jamstvima.

Kašnjenje isporuke

Ako ne primite robu u roku od 30 dana ili u razdoblju koje ste dogovorili, morate podsjetiti prodavača i dati mu dodatni razuman rok za isporuku. Na primjer, ako vas prodavač obavijesti da se isporuka odgađa za jedan tjedan zbog problema s dobavljačima, možda biste mu trebali dati još jedan tjedan.

Ako trgovac i nakon toga ne isporuči robu unutar produljenog roka, imate pravo raskinuti ugovor ili na povrat novca, što je prije moguće.  Trgovcu ne morate davati produljenje ako odbija isporučiti robu ili kad je dogovoreno razdoblje isporuke od ključne važnosti jer je, primjerice, riječ o robi potrebnoj za određeno događanje, poput vjenčanice.

Primjer

Sredinom studenoga Andrej iz Slovačke naručio je iz Italije sanduk vina za božićno obiteljsko okupljanje. Međutim, vino nije bilo isporučeno ni nakon Božića.

Budući da proizvod nije bio isporučen u roku od 30 dana, čak ni nakon što je Andrej podsjetio trgovca na narudžbu i dao mu dodatan rok za isporuku, on ima pravo na povrat novca od trgovca.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Zatražite pomoć ili savjet Europskog potrošačkog centra u svojoj zemljien

Podijeli: