Posljednji put provjereno: 04/02/2019

pristup internetu

Internetska veza

Ako ste u EU-u, morate imati pristup elektroničkim komunikacijskim uslugama dobre kvalitete po pristupačnoj cijeni, uključujući i osnovni pristup internetu. Trebao bi postojati najmanje jedan pružatelj internetskih usluga koji vam može pružiti tu uslugu. To je poznato kao načelo „univerzalne usluge".

U određenim slučajevima, primjerice u slučaju upitne tehničke izvedivosti zahtjeva, vaš bi se zahtjev mogao smatrati „nerazumnim" i biti odbijen.

Za više informacija obratite se nacionalnim regulatornim tijelima u svojoj državi. Oni će vas povezati s vašim pružateljem univerzalne usluge.

Primjer

Uvijek imate pravo na osnovni pristup internetu

Stathis se preselio na izolirani grčki otok i želio je uspostaviti internetsku vezu u svojem novom domu. Nakon što mu je nekoliko poduzeća poručilo da njihove mreže ne pokrivaju to područje, saznao je tko je pružatelj univerzalne usluge u Grčkoj. Obratio se tom poduzeću i internetska veza je uspostavljena.

Neutralnost mreže

Imate pravo pristupati internetskim sadržajima i uslugama kojima želite te ih distribuirati. Vaš pružatelj internetskih usluga ne smije blokirati, usporiti ili diskriminirati bilo koji internetski sadržaj, aplikaciju ili uslugu osim u tri posebna slučaja:

To je poznato kao neutralnost mreže.

Primjer

Možete pristupiti internetskom sadržaju kojem želite

John iz Irske nedavno je počeo raditi u Njemačkoj. Želio se koristiti aplikacijom za videopozive za razgovor sa svojom obitelji kako bi mogao uštedjeti na troškovima telefonskih poziva. Sa zadovoljstvom je otkrio da može odabrati različite aplikacije za videopozive kojima bi se mogao besplatno koristiti putem svoje internetske veze.

EU-ovim pravilima o neutralnosti mreže pružateljima usluge pristupa internetu zabranjuje se blokirati aplikacije ili dodatno naplaćivati korištenje aplikacijama za videopozive.

Pretplate na internetske usluge

Pružatelj internetskih usluge mora vam pružiti informacije o:

Primjer

Vaš pružatelj internetskih usluga mora vam pružiti informacije o uslugama

Laura iz Rumunjske željela je u svojem domu uspostaviti internetsku vezu, ali nije bila sigurna u kvalitetu usluga koje su se nudile u raznim paketima ponude.

Nasreću, svi pružatelji usluga na svojim su internetskim stranicama osigurali dovoljno detaljnih informacija, u skladu sa zakonom. Laura je uspjela dobiti i dodatne informacije od rumunjskih nacionalnih regulatornih tijela za elektroničke komunikacije.

Pružatelj internetskih usluga mora učiniti i sljedeće:

Primjer

Dugotrajni ugovori su nezakoniti

Enrique je želio uspostaviti internetsku vezu u svojem stanu za vrijeme jednogodišnjeg boravka u Berlinu u okviru razmjene studenata, ali ga je nekoliko pružatelja usluga obavijestilo da je najkraće trajanje ugovorne obveze dvije godine.

Nakon savjetovanja s nacionalnim tijelima za elektroničke komunikacije i nakon što je saznao više o svojim pravima, Enrique se ponovno obratio pružatelju usluga koji mu je ponudio pretplatu na samo godinu dana.

Posebna potpora korisnicima s invaliditetom

Ako ste korisnik s invaliditetom, imate pravo na isti paket i odabir usluga kao i većina potrošača.

Možda imate pravo i na posebne uređaje za pristup koje osigurava pružatelj usluga, poput računalnih programa za povećavanje teksta ili čitača ekrana u slučaju oštećenja vida.

Vaša nacionalna regulatorna tijela mogu vam pružiti više informacija o tim pravima pristupa.

Primjer

Usluge bi trebale biti dostupne korisnicima s invaliditetom

Véronique iz Francuske pati od djelomičnog oštećenja vida i potrebna joj je posebna pomoć pri čitanju stranica na internetu.

Na savjet prijateljice obratila se francuskom pružatelju univerzalne usluge i raspitala se o mogućnostima dobivanja čitača ekrana. Pružatelj usluge isporučio je Véronique traženi računalni program.

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: