Poslovanje
Posljednji put provjereno: 03/09/2020

Recepti u inozemstvu: troškovi i povrat troškova

Utječe li Brexit na vas?

Kupujete li lijekove na recept u inozemstvu, možda ćete morati platiti njihovu punu cijenu, čak i ako to ne morate u svojoj zemlji. Ako imate pravo na povrat troškova, nakon povratka kući možete ga zatražiti od svojeg zavoda za zdravstveno osiguranje.

To ovisi o vašem zdravstvenom osiguranju i pravilima države EU-a koju posjećujete.

Upotreba EKZO-a u ljekarni

Uz europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO) imate pravo na potrebno liječenje uz jednaka prava na zdravstvenu skrb kao i osobe osigurane u zemlji u kojoj se nalazite. Imate li recept izdan u toj zemlji, predočite ga ljekarniku zajedno sa svojim EKZO-om.

To znači da ćete u ljekarni platiti isti iznos kao i osobe koje su osigurane i žive u toj zemlji. U pojedinim državama EU-a to može značiti da ne trebate platiti ništa, dok ćete u drugima možda morati platiti određenu participaciju.

Ako nemate EKZO ili imate prekogranični recept

Najvjerojatnije ćete u ljekarni morati platiti puni iznos proizvoda izdanog na recept ako:

Ne zaboravite od ljekarnika zatražiti račun. Potom biste, po povratku kući, od svojeg osiguravatelja trebali zatražiti povrat troškova.

Primjer

Možda ćete morati platiti svoj lijek na recept

Federica je od svojeg liječnika u Italiji dobila recept za lijek protiv alergije za koji smatra da će joj biti potreban tijekom ljetnog odmora u Francuskoj. U Italiji se taj lijek izdaje bez naknade.

Tijekom odmora u Francuskoj Federica odlazi u ljekarnu kako bi podigla svoj lijek protiv alergije. Iznenađena je kad joj ljekarnik kaže da njezin lijek košta 25 EUR.

Imate li recept iz druge države EU-a i želite ga iskoristiti u inozemstvu, najvjerojatnije ćete u ljekarni morati platiti punu cijenu lijeka. Međutim, možda ćete, nakon povratka kući, imati pravo na povrat troškova.

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: