Poslovanje
Posljednji put provjereno: 13/05/2022

Rad u javnom sektoru u inozemstvu

Državni službenici u inozemstvu

Smatrat će vas se državnim službenikom u inozemstvu u sljedećim slučajevima:

Međutim, ako u svojoj novoj državi radite za lokalno tijelo javnog sektora, a niste državljanin te države, smatrat će vas se radnikom migrantom.

Obavezno provjerite:

Mogućnost zaposlenja u javnom sektoru

Kao državljanin države članice imate pravo raditi u drugoj državi članici pa i u njezinu javnom sektoru, na primjer u državnim poduzećima, državnim tijelima i tijelima javne vlasti.

Države članice i dalje mogu rezervirati određene poslove samo za svoje državljane, ali samo ako ti poslovi obuhvaćaju:

Obično je riječ o poslovima u diplomatskoj službi, oružanim snagama, policiji i snagama sigurnosti te pravosudnim i poreznim tijelima. No i u tim slučajevima poslovi koji ne uključuju obavljanje poslova javnih tijela moraju biti dostupni državljanima drugih država članica. Na primjer, poslovi u administraciji ili poslovi tehničke pomoći ne obuhvaćaju obavljanje tih poslova, stoga ti poslovi ne smiju biti rezervirani samo za državljane te države.

Kako biste dobili posao u javnom sektoru, možda ćete trebati zatražiti službeno priznavanje kvalifikacija u državi u kojoj želite raditi.

Vaša nova država ne smije vam priznati manje radnog iskustva samo zbog toga što ste ga stekli u drugoj državi članici kada je riječ o sljedećem:

Napomena

Kao državljanin države članice koji traži posao u drugoj državi članici imate pravo na jednaku pomoć javnih službi za zapošljavanje kao i državljani te zemlje.

Primjer

Vaše iskustvo u Europskoj uniji uzima se u obzir

Prije preseljenja u Italiju Elisa iz Francuske radila je deset godina u Francuskoj kao učiteljica. U Italiji su njezine kvalifikacije za posao učiteljice priznate, ali su je talijanska nadležna tijela smjestila u najniži platni razred, kao početnicu.

Ako se u Italiji naziv radnog mjesta i plaća učitelja određuju uzimajući u obzir godine radnog iskustva, Italija je dužna priznati iskustvo koje je Elisa stekla u drugoj državi članici.

Vidjeti i:

Priznavanje stručnih kvalifikacija

Europass

Slobodna radna mjesta u Europi

Često postavljana pitanja

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: