Posljednji put provjereno: 16/12/2022

Roaming: upotreba mobilnog telefona u EU-u

Na putovanju iz svoje zemlje u drugu zemlju EU-a ne morate plaćati dodatne naknade da biste se služili svojim mobilnim telefonom. Ta se mogućnost naziva „roaming” ili „u roamingu kao kod kuće”. Vaši pozivi (na mobilne i fiksne telefone), tekstualne poruke (SMS) i upotreba podataka (pregledavanje interneta, internetski prijenos glazbe i videozapisa itd.) naplaćuju se po domaćim tarifama, tj. plaćate istu cijenu kao unutar svoje zemlje.

To se pravilo primjenjuje i na sve pozive i tekstualne poruke koje primite dok ste u inozemstvu – u roamingu se primanje poziva ni poruka ne naplaćuje dodatno, čak ni ako osoba koja vas zove ima drugog operatera.

Primjer

Bez dodatnih naknada za odlazne i dolazne pozive u roamingu

Michael živi u Irskoj i ima ugovor s irskim mobilnim operaterom, kojemu plaća 0,10 € po minuti poziva i 0,05 € po tekstualnoj poruci unutar Irske. Kad ode na službeni put u Španjolsku, Michael ne mora brinuti hoće li morati dodatno platiti pozive na brojeve ili s brojeva unutar EU-a.

Osobe koje iz Irske nazovu Michaela platit će redovnu cijenu poziva po domaćoj tarifi. Ako Michael nazove lokalan španjolski broj, svoju obitelj u Irskoj ili nekoga u bilo kojoj drugoj zemlji EU-a, za te će pozive platiti cijenu koju plaća u Irskoj – 0,10 € po minuti. Tekstualne poruke koje pošalje unutar Španjolske, u Irsku ili u bilo koju drugu zemlju EU-a platit će 0,05 € – kao kod kuće.

Što je roaming?

Roaming je upotreba mobilnog telefona na povremenim putovanjima izvan zemlje u kojoj živite ili s kojom imate čvrste veze, tj. u kojoj radite ili studirate. Sve dok u toj zemlji provodite više vremena nego u inozemstvu, ili u njoj češće upotrebljavate mobilni telefon, smatra se da ste u roamingu kad ga upotrebljavate u inozemstvu. Tada ćete upotrebu svojeg telefona plaćati po domaćim tarifama za pozive, tekstualne poruke i upotrebu podataka u EU-u. To se smatra poštenom upotrebom usluga roaminga.

Svaki put kad prijeđete granicu unutar EU-a, od svojeg mobilnog operatera trebali biste primiti SMS kojim će vas obavijestiti da ste u roamingu i podsjetiti na svoju politiku poštene upotrebe.

Napomena

Ako svoj mobilni telefon trajno upotrebljavate u inozemstvu, npr. ako se preselite u inozemstvo i ondje i dalje upotrebljavate SIM karticu iz svoje matične zemlje, vaš mobilni operater može vam dodatno naplatiti roaming. Međutim, te su naknade ograničene u skladu s politikom poštene upotrebe.

Politika poštene upotrebe – Je li moja upotreba podataka ograničena?

Mobilni operateri mogu primjenjivati politiku poštene upotrebe kako bi osigurali da svi njihovi korisnici u roamingu imaju pristup roamingu prema pravilima „u roamingu kao kod kuće” i odgovarajuće pogodnosti (npr. usluge u roamingu po domaćim cijenama) kad su na putovanju u EU-u. To znači da vaš mobilni operater može primijeniti pravedne, razumne i razmjerne mehanizme kontrole kako bi izbjegao zlouporabu.

Kad ste u roamingu, na vaše se pozive i tekstualne poruke (SMS) ne primjenjuju količinska ograničenja. Svi pozivi i tekstualne poruke koji nisu uključeni u vaš ugovor naplaćivat će se jednako kao u vašoj matičnoj zemlji. Međutim, postoje pravila i ograničenja u pogledu količine podataka koja vam se može naplatiti po domaćoj cijeni. Ta ograničenja ovise o vrsti vašeg ugovora.

U nekim posebnim slučajevima (vidjeti u nastavku) možda ćete morati platiti dodatnu naknadu za podatkovni promet u roamingu, koja će biti jednaka najvišoj dopuštenoj veleprodajnoj cijeni podatkovnih usluga na razini EU-a. Taj najviši iznos jest 2 €/GB podataka u 2022. + PDV i s vremenom će se smanjivati. Od 2027. nadalje ograničit će se na 1 €/GB + PDV.

Imam mobitel na bonove

Ako imate karticu s plaćanjem na bonove (tj. unaprijed plaćate upotrebu svojeg mobilnog telefona), možete upotrebljavati svoj mobilni telefon u drugim zemljama EU-a bez plaćanja dodatnih naknada. Međutim, ako plaćate po jedinici, a vaša je domaća jedinična cijena podataka manja od 2 €/GB podataka, vaš mobilni operater može ograničiti vaš podatkovni promet dok ste u roamingu.

Ako vaš operater ograničava količinu podataka, ta bi količina trebala biti jednaka barem količini koja se dobije kad se preostali iznos na vašem računu na početku korištenja podatkovnih usluga u roamingu podijeli s 2 €. Dobit ćete istu količinu podataka u roamingu koju ste platili unaprijed. Naravno, uvijek možete nadoplatiti račun bonom kad ste u roamingu.

Primjer

Roaming s bonovima: podatkovna ograničenja

Jana živi u Slovačkoj i na računu svojeg mobilnog telefona ima 15 € (uključujući PDV) za plaćanje poziva, tekstualnih poruka i podatkovnih usluga. Kad je otišla na odmor u Španjolsku, na računu joj je preostalo 12 € (bez PDV-a). To znači da će Jana na odmoru u Španjolskoj na raspolaganju imati količinu podataka jednaku vrijednosti preostalog iznosa na računu. Imat će najmanje 6 GB podataka u roamingu (12 €/2 € = 6).

Ugovorom mi je ograničen podatkovni promet

Ako imate ugovor za mobilne usluge s ograničenjem podatkovnog prometa, ugovorenu količinu podataka možete upotrebljavati na putovanju u EU-u bez dodatnih naknada. Ograničenje podatkovnog prometa iz vašeg ugovora vrijedi i za roaming.

Međutim, ako na temelju svojeg ugovora za podatkovni promet plaćate vrlo nisku jediničnu cijenu (koja je 2022. niža od 1 € po GB i s vremenom se smanjuje), vaš operater može u skladu s politikom poštene upotrebe primijeniti podatkovno ograničenje na vašu potrošnju u roamingu. To ograničenje može biti niže od vaše domaće količine podatkovnog prometa.

Ono se temelji na cijeni iz vašeg ugovora. Vaš operater mora vas unaprijed obavijestiti o tom ograničenju te vas mora upozoriti kad ga dosegnete. Nakon što dosegnete ograničenje, možete nastaviti s upotrebom podataka, ali će vam vaš operater naplatiti dodatnu naknadu. Međutim, ta dodatna naknada bit će ograničena na veleprodajnu cijenu podatkovnih usluga, tj. 2 €/GB + PDV u 2022.

Moj ugovor uključuje neograničen podatkovni promet

Ako imate ugovor za mobilne usluge prema kojem plaćate nepromjenjivu mjesečnu naknadu, a koji uključuje paket usluga s neograničenom količinom podataka, vaš mobilni operater mora vam dati veliku količinu podataka za upotrebu u roamingu. Točna količina ovisit će o cijeni koju plaćate u skladu sa svojim ugovorom. Međutim, ta količina podataka mora biti najmanje dvostruko veća od količine podataka koja se dobije dijeljenjem iznosa koji plaćate u skladu s ugovorom (bez PDV-a) s najvišom dopuštenom veleprodajnom cijenom podatkovnih usluga (2 € + PDV u 2022.).

Vaš operater mora vam reći koliko podataka imate na raspolaganju za upotrebu u roamingu. Ako potrošite više, naplatit će vam se dodatna naknada. Međutim, ta dodatna naknada bit će ograničena na veleprodajnu cijenu podatkovnih usluga, tj. 2 €/GB + PDV u 2022.

Primjer

Ugovor s neograničenim podatkovnim prometom – količina podataka dostupna u roamingu

Paulina u Luksemburgu plaća 40 € (bez PDV-a) za svoj ugovor za mobilne usluge, koji uključuje neograničene pozive, tekstualne poruke (SMS-ove) i podatke. Kad upotrebljava svoj mobilni telefon na odmoru u Italiji, na raspolaganju ima neograničene pozive i tekstualne poruke te barem 40 GB podataka (2 x (€40/2€) = 40).

Ostali ugovori

Operateri mogu nuditi i ugovore bez usluga u roamingu ili posebne alternativne ugovore o roamingu s tarifama na koje se pravila EU-a ne primjenjuju, npr. za roaming izvan EU-a. Međutim, takve opcije morate odabrati sami.

Praćenje potrošnje u roamingu

U okviru svoje politike poštene upotrebe vaš operater može pratiti i provjeravati vašu upotrebu usluga u roamingu tijekom četiri mjeseca. Ako ste tijekom tog razdoblja više vremena proveli u inozemstvu nego kod kuće I AKO ste se uslugama više koristili u roamingu nego u domaćoj mreži, vaš vas operater može tražiti da mu pojasnite svoju situaciju. Za to ćete dobiti rok od 14 dana.

Ako i dalje budete provodili više vremena u inozemstvu nego kod kuće i ako se uslugama i dalje budete više koristili u inozemstvu, vaš operater može vam početi naplaćivati dodatnu naknadu za vašu potrošnju u roamingu. Te su naknade (bez PDV-a) ograničene na sljedeće iznose:

Roaming za prekogranične radnike

Ako radite u jednoj zemlji EU-a, a živite u drugoj, možete odabrati mobilnog operatera u bilo kojoj od njih i biti u roamingu sa SIM karticom zemlje u kojoj živite ili zemlje u kojoj radite. Primjenjuje se politika poštene upotrebe: sve dok se barem jednom dnevno spajate na mrežu svojeg domaćeg operatera, to će se računati kao dan prisutnosti u zemlji u kojoj ste sklopili ugovor (čak i ako ste u istom danu išli u inozemstvo).

Mogu li koristiti usluge roaminga kad putujem brodom ili zrakoplovom?

Možete, ali budite oprezni. Ne biste trebali plaćati dodatnu naknadu za upotrebu mobilnog telefona na putovanju brodom ili avionom sve dok ste spojeni na zemaljsku mobilnu mrežu (s infrastrukturom na zemlji), npr. u luci, na rijeci ili u zračnoj luci. Ako se mobilne usluge pružaju preko satelitskih sustava, više se ne primjenjuju pravila EU-a te će vam se naplatiti neregulirane usluge roaminga (bez ograničenja cijene). Kako biste izbjegli dodatne troškove, deaktivirajte roaming na svojem uređaju ili aktivirajte zrakoplovni način rada dok ste na brodu ili u zrakoplovu.

Roaming izvan EU-a

Režim „u roamingu kao kod kuće” dostupan je i u zemljama Europskog gospodarskog prostora: Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Zemlje izvan EU-a/EGP-a nisu pokrivene uslugom „u roamingu kao kod kuće”, ali mnogi operatori proširuju tu ponudu i na zemlje izvan EU-a/EGP-a.

Troškovi roaminga (posebno podatkovnog prometa u roamingu) izvan EU-a/EGP-a mogu biti visoki. Kako biste izbjegli velike račune, prije nego što otputujete provjerite cijene roaminga izvan EU-a/EGP-a sa svojim pružateljem usluga.

U slučaju problema – vaša potrošačka prava

Ako smatrate da pružatelj usluga nije poštovao vaša prava, obratite se svojem operateru i pokrenite utvrđeni žalbeni postupak.

Ako ne budete zadovoljni odgovorom na žalbu, možete se obratiti mjerodavnim nacionalnim regulatornim tijelima en Klikom na poveznicu dokument se otvara na drugoj stranici u svojoj zemlji, obično nacionalnom regulatornom tijelu za telekomunikacije, koje će preuzeti vaš predmet.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: