Posljednji put provjereno: 23/06/2022

Zdravlje i sigurnost na radu

Kao poslodavac morate osigurati sigurnost i zdravlje zaposlenika u svakom aspektu povezanom s radom. To znači da morate procijeniti sve rizike kojima bi vaši zaposlenici mogli biti izloženi i uvesti preventivne i zaštitne mjere, primjerice osigurati da svaki zaposlenik bude dovoljno informiran i osposobljen u području zdravlja i sigurnosti.

Ponekad ćete morati poduzeti dodatne mjere, na primjer kako biste spriječili opasne događaje, te osposobiti zaposlenike za pružanje prve pomoći, gašenje požara i evakuaciju zaposlenika. Trebali biste i imenovati barem jednog osposobljenog člana osoblja koji će osiguravati da se svi pridržavaju tih mjera.

Procjena rizika

Ne postoje pravila EU-a u kojima se točno opisuje kako biste trebali provoditi procjene rizika. Međutim, u nekim zemljama nacionalna bi pravila mogla obuhvaćati detaljne zahtjeve u pogledu sadržaja i oblika procjene rizika.

U nastavku su određene radnje koje treba provesti pri procjeni rizika:

Pri procjeni rizika morat ćete obratiti pozornost i na radnike koji bi mogli biti posebno ranjivi, kao i na druge osobe koje bi mogle doći u vaše prostorije, kao što su izvođači ili posjetitelji.

Nakon utvrđivanja opasnosti i njihovih mogućih učinaka, trebat ćete procijeniti i odrediti prioritete među rizicima. Trebate provjeriti i postoje li pravne obveze, koje bi mogle biti detaljno opisane u specifikacijama procjene rizika ili se odnositi na posebno osposobljavanje radnika povezano s određenim rizikom ili određenim sektorom djelatnosti.

Vanjski stručnjak za zdravlje i sigurnost

Ako u svojem poduzeću nemate potrebne kompetencije za provedbu procjene rizika ili organizaciju preventivnih i zaštitnih mjera u području zdravlja i sigurnosti, trebali biste zatražiti od vanjskog stručnjaka za zdravlje i sigurnost da to učini umjesto vas.

Ovisno o vrsti poduzeća kojim upravljate, procjenu rizika možete provesti i služeći se besplatnim internetskim alatom en .

Kako dokumentirati rizike?

Nakon što provedete procjenu rizika, trebali biste dokumentirati rezultate.

Nema posebnih zahtjeva EU-a, ali se preporučuje da se u pisanom dokumentu obuhvate barem:

Za više pojedinosti o svojim obvezama u određenoj zemlji EU-a provjerite nacionalne propise o sigurnosti i zdravlju na radu.

Odaberite svoju državu

Možete također pogledati

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Enterprise Europe Network može vam dati besplatan savjet.

Od pomoći vam može biti i alat za traženje službe za podršku.

Podijeli: