Υγεία και ασφάλεια στην εργασία

Ως εργοδότης, οφείλετε να εξασφαλίζετε την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σας ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αξιολογείτε όλους τους κινδύνους στους οποίους ενδέχεται να εκτεθούν οι εργαζόμενοί σας και να λαμβάνετε τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η παροχή στους εργαζομένους επαρκούς ενημέρωσης και κατάρτισης σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και η οργάνωση των αναγκαίων πόρων για τη διασφάλιση ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Πρέπει επίσης να ορίσετε ένα ή περισσότερα εκπαιδευμένα μέλη του προσωπικού σας τα οποία θα εκτελούν δραστηριότητες που σχετίζονται με την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων. Εάν δεν υπάρχει κάποιος στον οργανισμό σας που να μπορεί να εκτελέσει αυτές τις δραστηριότητες, οφείλετε να αναζητήσετε αρμόδιες εξωτερικές υπηρεσίες ή άτομα.

Επιπλέον, οφείλετε να εφαρμόσετε διαδικασίες πρώτων βοηθειών, πυρόσβεσης και εκκένωσης, προσαρμοσμένες στη φύση και το μέγεθος της επιχείρησής σας, και να έρθετε σε επαφή με εξωτερικές υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αν χρειαστεί. Πρέπει να ορίσετε εργαζομένους που να είναι εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι για την εκτέλεση αυτών των διαδικασιών και να είναι σε επαφή με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Εκτίμηση κινδύνου

Δεν υπάρχουν κανόνες της ΕΕ που να περιγράφουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διενεργείτε εκτιμήσεις κινδύνου, ενώ οι εθνικοί κανόνες ενδέχεται να προβλέπουν ειδικές απαιτήσεις. Ωστόσο, η συνολική εκτίμηση κινδύνου περιλαμβάνει κατά κανόνα:

  • Εντοπισμό όλων των πιθανών κινδύνων, όπως έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες, ολισθηρά δάπεδα ή μη ασφαλής εξοπλισμός
  • Αξιολόγηση των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας και της δυνητικής σοβαρότητάς τους
  • Εξάλειψη ή μείωση των κινδύνων, όπως με την αντικατάσταση επικίνδυνου εξοπλισμού
  • Τεκμηρίωση της εκτίμησης κινδύνου με απαρίθμηση των κινδύνων που εντοπίστηκαν, των εργαζομένων που επηρεάζονται, των προγραμματισμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης
  • Τακτική επανεξέταση της αξιολόγησης ώστε να διασφαλίζεται ότι και η αξιολόγηση, αλλά και τα προγραμματισμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας, λαμβάνουν υπόψη τυχόν μεταβολές των συνθηκών
  • Συλλογή σχετικών πληροφοριών, όπως δεδομένα ατυχημάτων

Κατά τη διενέργεια εκτίμησης κινδύνου, θα πρέπει επίσης να δίνετε προσοχή στους εργαζομένους που ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι (π.χ. εργαζόμενες έγκυες, εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας ή εργαζόμενοι με αναπηρία) ή που εκτελούν καθήκοντα που ενέχουν συγκεκριμένους κινδύνους.

Η εκτίμηση κινδύνου και τυχόν μέτρα πρόληψης ή προστασίας πρέπει να κοινοποιούνται στους ορισθέντες εργαζομένους ή στους εκπροσώπους των εργαζομένων που είναι ειδικά υπεύθυνοι για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας. Οι εκπρόσωποι αυτοί έχουν επίσης το δικαίωμα να προτείνουν ή να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα.

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διενέργειας εκτίμησης κινδύνου παρέχονται στο υπόμνημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτίμηση των επαγγελματικών κινδύνων en .

Ειδικός σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία

Εάν δεν μπορείτε να διεξαγάγετε την εκτίμηση κινδύνου ή να λάβετε μέτρα πρόληψης και προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εταιρεία σας, πρέπει να ζητήσετε από ειδικό σε θέματα υγείας και ασφάλειας να αναλάβει τις σχετικές δραστηριότητες για λογαριασμό σας.

Ανάλογα με το είδος της επιχείρησής σας και με τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα σας, μπορείτε επίσης να διενεργήσετε εκτίμηση κινδύνου με τη βοήθεια δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου en .

Τομεακά ή κατά περίπτωση μέτρα υγείας και ασφάλειας

Πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι εργαζόμενοι διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό και ότι λαμβάνονται οι αναγκαίες προφυλάξεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κινδύνων στον χώρο εργασίας. Μερικά παραδείγματα των ειδικών απαιτήσεων που περιγράφονται στους κανόνες της ΕΕ για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία (ΑΥΕ) είναι τα εξής:

  • Μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ): πρέπει να παρέχετε τα ΜΑΠ δωρεάν, όπου απαιτείται. Μπορεί να ζητηθεί από τους εργαζομένους να συνεισφέρουν στις δαπάνες, αν ο εξοπλισμός προορίζεται για γενική χρήση και όχι αποκλειστικά για τον χώρο εργασίας, ανάλογα με το εθνικό δίκαιο.
  • Εξετάσεις ματιών και όρασης: οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν τακτικά εξοπλισμό με οθόνη οπτικής απεικόνισης ως σημαντικό μέρος της κανονικής εργασίας τους δικαιούνται τακτικές εξετάσεις όρασης και ειδικά γυαλιά, αν είναι αναγκαίο για την εργασία τους.
  • Βιολογικοί παράγοντες: για εργασίες όπου υπάρχει κίνδυνος έκθεσης σε βιολογικούς παράγοντες, οι εργοδότες οφείλουν να παρέχουν, όταν είναι αναγκαίο, προστατευτικό ρουχισμό και να απαγορεύουν δραστηριότητες όπως η κατανάλωση τροφίμων και ποτών σε περιοχές κινδύνου.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Πλήρης επισκόπηση των τομεακών μέτρων και υποχρεώσεων διατίθεται στον ιστότοπο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία .

Κατάρτιση των εργαζομένων και διαβούλευση μ’ αυτούς

Έχετε την υποχρέωση να μεριμνήσετε για τη συμμετοχή των εργαζομένων και/ή των εκπροσώπων τους στη διαδικασία διασφάλισης της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας:

  • Διαβούλευση: όλα τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εργαζομένους και/ή τους εκπροσώπους τους. Οι ακριβείς διαδικασίες προσδιορίζονται στο εθνικό δίκαιο, αλλά η διαβούλευση αυτή πρέπει να καλύπτει όλα τα σχετικά μέτρα υγείας και ασφάλειας
  • Προσφυγές: εάν οι εργαζόμενοι και/ή οι εκπρόσωποί τους πιστεύουν ότι τα μέτρα ασφάλειας και υγείας του εργοδότη είναι ανεπαρκή, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην αρμόδια εθνική αρχή
  • Κατάρτιση των εκπροσώπων: οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με συγκεκριμένους ρόλους στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλη κατάρτιση ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώνουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας σε συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ, επισκεφτείτε τον ιστότοπο των εθνικών αρχών παρακάτω:

Δείτε επίσης

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Έχετε απορίες σχετικά με τη λειτουργία μιας διασυνοριακής επιχείρησης, π.χ. σχετικά με εξαγωγές ή επέκταση σε άλλη χώρα της ΕΕ; Εάν ναι, το Enterprise Europe Network μπορεί να σας δώσει συμβουλές δωρεάν.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον μηχανισμός εντοπισμού υπηρεσιών υποστήριξης για να βρείτε την κατάλληλη βοήθεια για εσάς.

Τελευταίος έλεγχος: 15/03/2025
Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα