Τελευταίος έλεγχος: 04/02/2019

Πρόσβαση στο διαδίκτυο

Σύνδεση με το διαδίκτυο

Οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε στην ΕΕ πρέπει να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ποιοτικές και φτηνές υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών - συμπεριλαμβανομένης της βασικής πρόσβασης στο διαδίκτυο. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας πάροχος διαδικτύου που να μπορεί να σας παρέχει αυτή την υπηρεσία. Πρόκειται για την «αρχή της καθολικής υπηρεσίας».

Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, π.χ. όταν τίθενται τεχνικά ζητήματα, η αίτησή σας μπορεί να θεωρηθεί ως «μη εύλογη» και να απορριφθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές στη χώρα σας. Αυτές θα σας φέρουν σε επαφή με τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας.

Μια αληθινή ιστορία

Έχετε πάντα το δικαίωμα της βασικής πρόσβασης στο διαδίκτυο

O Στάθης μετακόμισε σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό νησί και ήθελε να έχει στη νέα του κατοικία διαδικτυακή σύνδεση. Αφού διάφοροι πάροχοι τού είπαν ότι το δίκτυό τους δεν κάλυπτε την περιοχή του, βρήκε τελικά ποιος ήταν ο πάροχος καθολικής υπηρεσίας στην Ελλάδα. Ήλθε σε επαφή με τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία τον συνέδεσε με το διαδίκτυο.

Δικτυακή ουδετερότητα

Έχετε δικαίωμα για πρόσβαση και διανομή του διαδικτυακού περιεχομένου και των υπηρεσιών που επιθυμείτε. Ο πάροχος διαδικτύου δεν μπορεί να αποκλείει, να επιβραδύνει ή να μεταχειρίζεται διακριτικά περιεχόμενα, εφαρμογές ή υπηρεσίες στο διαδίκτυο, με εξαίρεση 3 συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν πρέπει:

Οι αρχές αυτές είναι γνωστές ως δικτυακή ουδετερότητα.

Μια αληθινή ιστορία

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο που επιθυμείτε

Ο Τζον από την Ιρλανδία ξεκίνησε πρόσφατα να εργάζεται στην Γερμανία και ήθελε να χρησιμοποιεί μια εφαρμογή βίντεο για να μιλά με την οικογένειά του ώστε να μην έχει υψηλό λογαριασμό τηλεφώνου. Με μεγάλη ικανοποίηση ανακάλυψε ότι μπορούσε να επιλέξει μεταξύ πολλών διαφορετικών δωρεάν εφαρμογών στο διαδίκτυο.

Οι κανόνες της ΕΕ για τη δικτυακή ουδετερότητα απαγορεύουν στους παρόχους διαδικτύου να προβαίνουν σε αποκλεισμό εφαρμογών ή να ζητούν επιπλέον πληρωμή για τη χρήση εφαρμογών για κλήσεις μέσω βίντεο.

Συνδρομή σε παρόχους διαδικτύου

Ο πάροχος διαδικτύου οφείλει να σας δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

Μια αληθινή ιστορία

Ο πάροχος διαδικτύου οφείλει να σας δίνει πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες του

Η Λάουρα από τη Ρουμανία ήθελε να έχει σύνδεση με το διαδίκτυο στο σπίτι της, αλλά δεν ήταν σίγουρη για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα είχε βάσει των διαφόρων πακέτων προσφορών.

Ευτυχώς - όπως το απαιτεί η νομοθεσία - όλοι οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών έδιναν επαρκείς πληροφορίες στον ιστότοπό τους. Η Λάουρα μπόρεσε επίσης να ενημερωθεί εκτενέστερα από τις ρουμανικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Ο πάροχος διαδικτύου οφείλει επίσης:

Μια αληθινή ιστορία

Οι μακροχρόνιες συμβάσεις είναι παράνομες

Ο Ενρίκε ήθελε να συνδεθεί με το διαδίκτυο στο διαμέρισμά του στο Βερολίνο, όπου θα έμενε για ένα χρόνο στο πλαίσιο ανταλλαγής φοιτητών. Διάφοροι πάροχοι όμως του είπαν ότι το ελάχιστο συμβόλαιο που μπορούσαν να του δώσουν ήταν για 2 χρόνια.

Αφού συμβουλεύτηκε την εθνική αρχή ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ενημερώθηκε για τα δικαιώματά του, ο Ενρίκε επικοινώνησε και πάλι με τους παρόχους και μπόρεσε να πάρει συνδρομή για 1 χρόνο μόνο.

Ειδική βοήθεια σε χρήστες με αναπηρία

Αν είστε χρήστης με κάποια αναπηρία, έχετε δικαίωμα πρόσβασης στο ίδιο φάσμα υπηρεσιών με την πλειονότητα των καταναλωτών.

Επίσης, ενδεχομένως δικαιούστε ειδικές συσκευές προσβασιμότητας από τον πάροχό σας, όπως, π.χ. μεγεθυντικό λογισμικό ή εκφωνητή κειμένου οθόνης, αν έχετε προβλήματα όρασης.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στη χώρα σας μπορούν να σας ενημερώσουν λεπτομερέστερα γι΄ αυτά τα δικαιώματα προσβασιμότητας.

Μια αληθινή ιστορία

Οι υπηρεσίες πρέπει να είναι διαθέσιμες για χρήστες με αναπηρία

Η Βερονίκ από τη Γαλλία, έχει προβλήματα όρασης και χρειάζεται ειδική βοήθεια για να διαβάσει ιστότοπους.

Μετά από συμβουλή ενός φίλου της, επικοινώνησε με τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας στη Γαλλία για να μάθει πώς μπορούσε να λάβει έναν εκφωνητή κειμένου. Ο πάροχος έδωσε στη Βερονίκ το λογισμικό που χρειαζόταν.

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένη χώρα;

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: