Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Τελευταίος έλεγχος : 08/05/2018

Πρόσβαση στο διαδίκτυο

Σύνδεση με το διαδίκτυο

Οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε στην ΕΕ πρέπει να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών καλής ποιότητας και σε προσιτές τιμές - συμπεριλαμβανομένης της βασικής πρόσβασης στο διαδίκτυο. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας πάροχος διαδικτύου που να μπορεί να σας παρέχει αυτή την υπηρεσία. Πρόκειται για την «αρχή της καθολικής υπηρεσίας».

Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, π.χ. όταν τίθενται τεχνικά ζητήματα, η αίτησή σας μπορεί να θεωρηθεί ως «μη εύλογη» και να απορριφθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχέςEnglish της χώρας σας. Θα σας φέρουν σε επαφή με τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας.

Μια αληθινή ιστορία

O Τζακ μετακόμισε σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σκωτίας και ήθελε να έχει στη νέα του κατοικία σύνδεση με το διαδίκτυο. Αφού διάφοροι πάροχοι του είπαν ότι το δίκτυό τους δεν κάλυπτε την περιοχή του, βρήκε τελικά ποιος ήταν ο πάροχος καθολικής υπηρεσίας στη Σκωτία. Ήλθε σε επαφή με τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία τον συνέδεσε με το διαδίκτυο.

Δικτυακή ουδετερότητα

Έχετε δικαίωμα για πρόσβαση και διανομή του διαδικτυακού περιεχομένου και των υπηρεσιών που επιθυμείτε. Ο πάροχος διαδικτύου δεν μπορεί να αποκλείει, να επιβραδύνει ή να μεταχειρίζεται διακριτικά περιεχόμενα, εφαρμογές ή υπηρεσίες στο διαδίκτυο, με εξαίρεση 3 συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν πρέπει:

  • να συμμορφωθεί με νομικές υποχρεώσεις, όπως, δικαστική απόφαση για αποκλεισμό συγκεκριμένου παράνομου περιεχομένου
  • να διατηρήσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα του δικτύου, όπως, για την καταπολέμηση ιών ή κακόβουλων λογισμικών
  • να διαχειριστεί έκτακτη προσωρινή συμφόρηση του δικτύου.

Οι αρχές αυτές είναι γνωστές ως δικτυακή ουδετερότητα.

Μια αληθινή ιστορία

Ο Τζον από το ΗΒ ξεκίνησε πρόσφατα να εργάζεται στην Γερμανία και ήθελε να χρησιμοποιεί μια εφαρμογή βίντεο για να μιλά με την οικογένειά του ώστε να μην έχει υψηλό λογαριασμό τηλεφώνου. Με μεγάλη ικανοποίηση ανακάλυψε ότι μπορούσε να επιλέξει μεταξύ πολλών διαφορετικών δωρεάν εφαρμογών στο διαδίκτυο.

Οι κανόνες της ΕΕ για τη δικτυακή ουδετερότητα απαγορεύουν στους παρόχους διαδικτύου να προβαίνουν σε αποκλεισμό εφαρμογών ή να ζητούν επιπλέον πληρωμή για τη χρήση εφαρμογών για κλήσεις μέσω βίντεο.

Συνδρομή σε παρόχους διαδικτύου

Ο πάροχος διαδικτύου οφείλει να σας δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • ισχύουσες τιμές και επιβαρύνσεις, συμπεριλαμβανομένων των διάφορων επιλογών και των πακέτων προσφορών
  • γενικοί όροι και προϋποθέσεις
  • ποιότητα της υπηρεσίας (π.χ. ταχύτητα τηλεφόρτωσης).

Μια αληθινή ιστορία

Η Λάουρα από τη Ρουμανία ήθελε να έχει σύνδεση με το διαδίκτυο στο σπίτι της, αλλά δεν ήταν σίγουρη για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα είχε βάσει των διαφόρων πακέτων προσφορών.

Ευτυχώς - όπως το απαιτεί η νομοθεσία - όλοι οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών έδιναν επαρκείς πληροφορίες στον ιστότοπό τους. Η Λάουρα μπόρεσε επίσης να ενημερωθεί εκτενέστερα από τις ρουμανικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Ο πάροχος διαδικτύου οφείλει επίσης:

  • να σας ειδοποιεί αρκετό χρόνο πριν σε περίπτωση που θέλει να αλλάξει τους όρους της σύμβασης (π.χ. να αυξήσει τις τιμές)
  • να σας δίνει τη δυνατότητα να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση χωρίς επιβάρυνση, αν δεν δέχεστε τους νέους όρους
  • να σας προτείνει σύμβαση εύλογης ελάχιστης διάρκειας – για μια αρχική περίοδο το πολύ 12 μηνών· οι συμβάσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 2 ετών είναι παράνομες.

Μια αληθινή ιστορία

Ο Ερίκ ήθελε να συνδεθεί με το διαδίκτυο στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο, όπου θα έμενε για ένα χρόνο στο πλαίσιο ανταλλαγής φοιτητών. Διάφοροι πάροχοι όμως του ανέφεραν ότι το ελάχιστο συμβόλαιο που μπορούσαν να του δώσουν ήταν για 2 χρόνια.

Αφού συμβουλεύτηκε την εθνική αρχή ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ενημερώθηκε για τα δικαιώματά του, ο Ερίκ επικοινώνησε και πάλι με τους παρόχους και μπόρεσε να πάρει συνδρομή για 1 χρόνο μόνο.

Ειδική βοήθεια σε χρήστες με αναπηρία

Αν είστε χρήστης με κάποια αναπηρία, έχετε δικαίωμα πρόσβασης στο ίδιο φάσμα υπηρεσιών με την πλειονότητα των καταναλωτών.

Επίσης, ενδεχομένως δικαιούστε ειδικές συσκευές προσβασιμότητας από τον πάροχό σας, όπως, π.χ. μεγεθυντικό λογισμικό ή εκφωνητή κειμένου οθόνης, αν έχετε προβλήματα όρασης.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχέςEnglish της χώρας σας μπορούν να σας ενημερώσουν λεπτομερέστερα για αυτά τα δικαιώματα προσβασιμότητας.

Μια αληθινή ιστορία

Η Βερονίκ από τη Γαλλία, έχει προβλήματα όρασης και χρειάζεται ειδική βοήθεια για να διαβάσει ιστότοπους.

Μετά από συμβουλή ενός φίλου της, επικοινώνησε με τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας στη Γαλλία για να μάθει πώς μπορούσε να λάβει έναν εκφωνητή κειμένου. Ο πάροχος έδωσε στη Βερονίκ το λογισμικό που χρειαζόταν.

Νομοθεσία της ΕΕ
  • Οδηγία για την καθολική υπηρεσία - ανεπίσημη ενοποιημένη έκδοση (2002/22/ΕΚ) pdf English
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές