Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 17/06/2022

Χρήση του διαδικτύου και πρόσβαση σε αυτό

Απόκτηση σύνδεσης με το διαδίκτυο

Οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε στην ΕΕ πρέπει να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ποιοτικές και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών - συμπεριλαμβανομένων των βασικών υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την παροχή της «καθολικής υπηρεσίας». Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας πάροχος διαδικτύου που να μπορεί να σας παρέχει αυτή την υπηρεσία.

Προειδοποίηση

Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, π.χ. όταν τίθενται τεχνικά ζητήματα, η αίτησή σας μπορεί να θεωρηθεί ως «μη εύλογη» και να απορριφθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές en στη χώρα σας. Αυτές θα σας φέρουν σε επαφή με τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας.

Ανοιχτό διαδίκτυο

Οι κανόνες της ΕΕ για το ανοικτό διαδίκτυο παρέχουν στους χρήστες το δικαίωμα πρόσβασης και/ή διανομής όσον αφορά οποιοδήποτε διαδικτυακό περιεχόμενο και υπηρεσίες της επιλογής τους. Ο πάροχος διαδικτύου δεν μπορεί να αποκλείει, να επιβραδύνει ή να μεταχειρίζεται διακριτικά περιεχόμενα, εφαρμογές ή υπηρεσίες στο διαδίκτυο, με εξαίρεση 3 συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν πρέπει:

Μια αληθινή ιστορία

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο που επιθυμείτε

Ο Τζον από την Ιρλανδία ξεκίνησε πρόσφατα να εργάζεται στην Γερμανία και ήθελε να χρησιμοποιεί μια εφαρμογή βίντεο για να μιλά με την οικογένειά του ώστε να μην έχει υψηλό λογαριασμό τηλεφώνου. Με μεγάλη ικανοποίηση ανακάλυψε ότι μπορούσε να επιλέξει μεταξύ πολλών διαφορετικών δωρεάν εφαρμογών στο διαδίκτυο.

Οι κανόνες της ΕΕ απαγορεύουν στους παρόχους διαδικτύου να προβαίνουν σε αποκλεισμό εφαρμογών ή να ζητούν επιπλέον πληρωμή για τη χρήση εφαρμογών για βιντεοκλήσεις.

Συμβάσεις με πάροχο διαδικτύου

Πριν υπογράψετε σύμβαση για διαδικτυακές υπηρεσίες, ο πάροχος διαδικτύου οφείλει να σας ενημερώσει σχετικά με τα εξής:

Αφού υπογράψετε μια σύμβαση, ο πάροχός σας πρέπει επίσης:

Μια αληθινή ιστορία

Οι μακροχρόνιες συμβάσεις είναι παράνομες

Ο Ενρίκε ήθελε να συνδεθεί με το διαδίκτυο στο διαμέρισμά του στο Βερολίνο, όπου θα έμενε για ένα χρόνο στο πλαίσιο ανταλλαγής φοιτητών. Διάφοροι πάροχοι όμως του είπαν ότι το ελάχιστο συμβόλαιο που μπορούσαν να του δώσουν ήταν για 2 χρόνια.

Αφού συμβουλεύτηκε την εθνική αρχή ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ενημερώθηκε για τα δικαιώματά του, ο Ενρίκε επικοινώνησε και πάλι με τους παρόχους και μπόρεσε να πάρει συνδρομή για 1 χρόνο μόνο.

Πρόσθετη υποστήριξη για χρήστες με αναπηρία

Αν είστε χρήστης με αναπηρία, έχετε δικαίωμα πρόσβασης στο ίδιο φάσμα και την ίδια επιλογή υπηρεσιών που έχουν και οι υπόλοιποι καταναλωτές.

Επίσης, μπορεί να δικαιούστε ειδικές συσκευές προσβασιμότητας από τον πάροχό σας, όπως, π.χ. μεγεθυντικό λογισμικό ή συσκευή ανάγνωσης οθόνης, αν έχετε προβλήματα όρασης.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές της χώρας σας en μπορούν να σας ενημερώσουν λεπτομερέστερα για αυτά τα δικαιώματα προσβασιμότητας.

Μια αληθινή ιστορία

Οι υπηρεσίες πρέπει να είναι διαθέσιμες για χρήστες με αναπηρία

Η Βερονίκ από τη Γαλλία έχει περιορισμένη όραση και δυσκολεύεται να διαβάσει ιστότοπους.

Μετά από συμβουλή ενός φίλου της, επικοινώνησε με τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας στη Γαλλία για να μάθει τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να έχει. Ο πάροχος τής έδωσε συσκευή ανάγνωσης οθόνης που τη διευκολύνει να διαβάζει και να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Προσβασιμότητα των δημόσιων ιστότοπων για όλους τους χρήστες

Οι ιστότοποι του δημόσιου τομέα/των κυβερνήσεων στις χώρες ΕΕ πρέπει να τηρούν αυστηρά πρότυπα προσβασιμότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των χρηστών στις πληροφορίες και τις λειτουργίες που αυτοί προσφέρουν. Το περιεχόμενο θα πρέπει επίσης να είναι συμβατό με όλους τους φυλλομετρητές, τις συσκευές, το λογισμικό και τις υποστηρικτικές τεχνολογίες, όπως οι συσκευές ανάγνωσης οθόνης.

Προειδοποίηση

Οι κανόνες της ΕΕ που αφορούν την προσβασιμότητα δεν ισχύουν για ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές που ανήκουν σε δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ούτε για ζωντανό οπτικοακουστικό υλικό. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι εν λόγω κανόνες δεν ισχύουν και για τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία.

Πρότυπα της ΕΕ για την προσβασιμότητα

Στην πράξη, οι ιστότοποι του δημόσιου τομέα της ΕΕ που επισκέπτεστε πρέπει να τηρούν ορισμένες απαιτήσεις προσβασιμότητας, μεταξύ των οποίων:

Περισσότερες πληροφορίες για τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας του διαδικτύου διατίθενται από την W3C (Πρωτοβουλία για την προσβασιμότητα του διαδικτύου) en .

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: