Последна проверка : 04/07/2018

Достъп до интернет

Интернет връзка

Където и да се намирате в ЕС, трябва да можете да получите достъп до електронни съобщителни услуги с добро качество и на приемлива цена, включително базов достъп до интернет. Трябва да има поне един доставчик, който да може да ви предостави тези далекосъобщителни услуги. Това е известно като принцип на „универсалната услуга".

В определени случаи, например при проблеми с техническата осъществимост на искане, е възможно то да не бъде сметнато за „разумно" и може да бъде отказано.

За повече информация можете да се обърнете към националните регулаторни органиen във вашата страна. Те ще ви свържат със съответния доставчик на универсална услуга.

Лична история

Джак се премества в отдалечена част на Шотландия и иска да прекара интернет връзка в новия си дом. След като няколко компании му казват, че техните мрежи не покриват този район, накрая той открива кой е универсалният доставчик на услугата в Шотландия. Той се свързва с този доставчик, който му предоставя интернет връзка.

Неутралност на мрежата

Имате право на достъп и разпространение на онлайн съдържание и услуги по ваше желание. Вашият интернет доставчик не може да блокира, забавя или дискриминира каквото и да е онлайн съдържание, приложения или услуги, освен в три определени случая:

Това се нарича неутралност.

Лична история

Британецът Джон е започнал наскоро нова работа в Германия. Той иска да използва приложение за видео разговор, за да разговаря със семейството си и да спести по този начин разходи за телефонни обаждания. Джон с радост открива, че има възможност да избира между различни приложения за видео разговор, които може да използва безплатно чрез интернет връзката си.

Правилата на ЕС за неутралност на мрежата забраняват на доставчиците на интернет достъп да блокират приложения или да искат допълнително пари за използване на приложения за видео разговори.

Абонамент за интернет

Вашият интернет доставчик трябва да ви предостави информация за:

Лична история

Лаура от Румъния иска да си прекара интернет връзка у дома, но не е сигурна за качеството на услугите, предлагани в рамките на различните пакети.

За щастие — както е по закон — всички доставчици на интернет са публикували достатъчно подробности на своите уебсайтове. Лаура дори успява да получи допълнителна информация от румънския регулаторен орган в сектора на електронните комуникации.

Интернет доставчикът трябва също така:

Лична история

Ерик иска да прекара интернет връзка в апартамента си по време на своя едногодишен престой в Лондон в рамките на студентски обмен, но няколко доставчици му казват, че минималният срок на абонамент е 2 години.

След като проверява в националния орган за електронни съобщения какви са правата му, Ерик се свързва отново с доставчиците и успява да сключи договор за абонамент само за 1 година.

Специално съдействие за потребители с увреждания

Ако сте потребител с увреждания, имате право на избор измежду същите услуги, предлагани на повечето потребители.

Възможно е също така да имате право на специални инструменти за достъпност, осигурявани от вашия доставчик на услуги, например софтуер за увеличаване или екранен четец, ако сте с увредено зрение.

Националните регулаторни органиen могат да ви дадат повече информация за тези права, свързани с достъпността.

Лична история

Вероник от Франция е с нарушено зрение и има нужда от специална помощ, за да може да чете уебсайтове.

По съвет на приятел тя се свързва с френския доставчик на универсална услуга, за да попита дали може да получи екранен четец. Доставчикът предоставя на Вероник софтуера, от който тя има нужда.

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от повече информация за правилата в дадена страна?

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: