Последна проверка: 17/06/2022

Достъп и използване на интернет

Прекарване на интернет връзка

Където и да се намирате в ЕС, трябва да можете да получите достъп до електронни съобщителни услуги с добро качество и на приемлива цена, включително базов достъп до интернет. Това е известно като предоставяне на „универсална услуга". Трябва да има поне един доставчик, който да може да ви предостави тази услуга.

Предупреждение

В определени случаи, например при проблеми с техническата осъществимост на искане, е възможно то да не бъде сметнато за „разумно" и може да бъде отказано.

За повече информация можете да се обърнете към националните регулаторни органи en във вашата страна. Те ще ви свържат със съответния доставчик на универсална услуга.

Отворен интернет

В качеството ви на потребител правилата на ЕС за отворен интернет ви дават право на достъп до / или разпространяване на онлайн съдържание и услуги по ваш избор. Вашият интернет доставчик не може да блокира, забавя или дискриминира каквото и да е онлайн съдържание, приложения или услуги, освен в три определени случая:

Лична история

Имате право на достъп до онлайн съдържание по ваше желание

Джон от Ирландия е започнал наскоро нова работа в Германия. Той иска да използва приложение за видео разговор, за да разговаря със семейството си и да спести по този начин разходи за телефонни обаждания. Джон с радост открива, че има възможност да избира между различни приложения за видео разговор, които може да използва безплатно чрез интернет връзката си.

Правилата на ЕС забраняват на интернет доставчиците да блокират приложения или да искат допълнително пари за използване на приложения за видео разговори.

Договори с интернет доставчици

Преди да подпишете договор за интернет услуги, вашият интернет доставчик трябва да ви предостави информация относно:

След като подпишете договор, вашият интернет доставчик трябва също така:

Лична история

Продължителните договори са незаконни

Енрике иска да прекара интернет връзка в апартамента си по време на своя едногодишен престой в Берлин в рамките на студентски обмен, но няколко доставчици му казват, че минималният срок на абонамент е 2 години.

След като проверява в националния орган за електронни съобщения какви са правата му, Енрике се свързва отново с доставчиците и успява да сключи договор за абонамент само за 1 година.

Допълнителна помощ за потребители с увреждания

Ако сте потребител с увреждания, имате право на избор измежду същите услуги, предлагани на другите потребители.

Възможно е също така да имате право на специални инструменти за достъпност, осигурявани от вашия доставчик на услуги, например софтуер за увеличаване или екранен четец, ако сте с увредено зрение.

Националните регулаторни органи en могат да ви дадат повече информация за тези права, свързани с достъпността.

Лична история

Услуги за потребители с увреждания

Вероник от Франция има ограничено зрение и затова ѝ е трудно да чете уебсайтове.

По съвет на приятел тя се свързва с френския доставчик на универсална услуга, за да попита как може да ѝ се помогне. Доставчикът предоставя на Вероник екранен четец, който ѝ позволява да чете и да има достъп до информация онлайн.

Публичните уебсайтове трябва да са достъпни за всички потребители

Уебсайтовете на организациите от публичния сектор в страните от ЕС трябва да спазват строги стандарти за достъпност. Достъпните уебсайтове предоставят на всички потребители равен достъп до информацията и функциите, които предлагат. Съдържанието също така трябва да бъде съвместимо с всички браузъри, устройства, софтуер и помощни технологии, като екранни четци.

Предупреждение

Правилата на ЕС за достъпност не важат за уебсайтове и мобилни приложения, които са собственост на обществени радио- и телевизионни оператори, и за излъчвани на живо аудиовизуални материали. В някои страни от ЕС правилата не важат и за училища, детски градини и ясли.

Стандарти за достъпност на ЕС

На практика уебсайтовете от публичния сектор в ЕС, които посещавате, трябва да спазват някои изисквания за достъпност, включително:

Повече информация за международните стандарти за достъпност на уебсайтовете ще намерите в насоките на W3C (Консорциум на световната мрежа) en .

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: