Последна проверка: 09/03/2020

Алкохол, тютюневи изделия, пари в брой и акцизи

Засегнати сте от Брексит?

Ограничения за алкохола и тютюневите изделия в ЕС

Няма ограничения за това, което можете да купите и да вземете със себе си, когато пътувате между страни от ЕС като частно лице, стига то да е за лична употреба, а не за препродажба. Данъците (ДДС и акциз) са включени в цената на продукта в страната, в която сте го купили, така че не дължите други плащания на която и да е друга държава от ЕС.

За да определят дали закупеният продукт е за ваша лична употреба обаче, митническите служби на ЕС могат да проверят няколко различни елемента — като например дали притежавате или работите за търговско предприятие, как са опаковани и транспортирани стоките, както и количеството на продуктите, с които пътувате.

Имайте предвид, че всяка държава от ЕС може да определя максимално количество тютюневи изделия и алкохолни напитки, които можете да внесете там. Тези максимални количества трябва да бъдат поне:

Пренасяне на превишаващи ограниченията количества

Ако митническите органи заподозрат, че пренасяте стоки, които не са за ваша лична употреба или са предназначени за препродажба, може да поискат от вас да докажете, че стоките са за ваша лична употреба (като представите доказаင40елство за покупка и пр.). Ако не можете да представите достатъчно доказателства, те може да поискат да платите акциз или да конфискуват пренасяните от вас продукти.

По-строги правила важат за пътуващите на възраст под 17 години. Тези правила са различни в различните държави, затова проверете преди да отпътувате.

Пренасяне на пари в брой

Ако планирате да влезете в страна от ЕС или да я напуснете с 10 000 евро или повече в брой (или с еквивалент на тази сума в друга валута), трябва да ги деклариратеfrdeen пред митническите власти. Ако не направите това, парите ви могат да бъдат задържани от митническите органи и може да бъдете глобен. Имайте предвид, че митническите органи могат да извършват индивидуални проверки, както и проверки на багажа и/или автомобила ви.

Ако искате да пътувате между страни от ЕС с 10 000 евро или повече в брой, или с еквивалент на тази сума в друга валута, трябва да проверите при митническите власти в страните, от които излизате, в които влизате и през които преминавате дали трябва да декларирате сумата.

ДДС и акцизи при влизане в ЕС

Ако влизате в ЕС от държава извън Съюза, можете да внесете стоки без облагане с ДДС и акцизи в рамките на ограниченията, посочени по-долу, и ако те не са за препродажба. Същото важи, ако пристигате от Канарските острови, Англо-нормандските острови, Гибралтар или други територии, където правилата на ЕС за ДДС и акцизите не се прилагат.

Алкохолни напитки

Можете да внесете:

Можете също така да внесете:

Всяко от горепосочените количества представлява 100 % от общото допустимо количество, като в тези рамки се допускат различни комбинации. Например, можете да внесете половин литър спиртни напитки и 1 литър подсилено вино — и двете се равняват на половината от общото допустимо количество.

Тютюневи изделия

Количествените ограничения могат да варират в зависимост от посещаваната от вас страна от ЕС. Ако една държава от ЕС прилага по-ниски ограничения, тя може да ги прилага или само по отношение на пътуващите по суша и море (България, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Унгария), или по отношение на всички пътуващи (Естония и Румъния).

Горна граница

Долна граница

200 цигари или

100 пурети или

50 пури или

250 г тютюн

40 цигари или

20 пурети или

10 пури или

50 г тютюн

Можете да комбинирате всички тези тютюневи изделия, но не трябва да превишавате общото ограничение. Например, 50 пурети + 25 пури = общо допустимо количество.

Ако сте на възраст под 17 години, нямате право на безмитен внос на цигари и алкохол.

Други стоки, включително парфюми

Можете да носите други стоки на стойност до 300 евро на пътник или 430 евро за пътуващите по въздух и море. Някои страни от ЕС прилагат по-ниска граница от 150 евро за пътници под 15 години.

Гориво

Можете да носите 10 литра (максимум) в преносим съд в добавка към горивото в резервоара си. Това правило важи за всички моторни превозни средства.

Акцизи при излизане от ЕС

Ако пътувате до дестинация извън ЕС и до някои райони в ЕС, като Канарските острови, можете да купувате стоки без мита и данъци в т. нар. безмитни магазини на летищата и пристанищата. Трябва обаче да имате предвид, че за тези стоки може да се изисква плащане на данъци и мита в страната, в която отивате.

Транзитно преминаване в ЕС през Швейцария или друга страна извън ЕС

Ако пътувате от една страна от ЕС до друга и минавате през Швейцария, важат швейцарските митнически правилаen.

Ако носите количества алкохол и тютюневи изделия, превишаващи праговете, разрешени в Швейцария, трябва да ги декларирате при влизането в Швейцария и когато отново влизате в ЕС. В Швейцария може да поискат от вас да предоставите финансова гаранция, която ще получите обратно при излизането със стоките от страната.

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от повече информация за правилата в дадена страна?

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: