Последна проверка: 04/08/2022

Извънсъдебни процедури за потребители

Ако имате проблем със закупена от вас стока или услуга, например ако търговец отказва да поправи продукт или да ви върне парите, можете да опитате да уредите спора извън съда, като използвате процедура за алтернативно решаване на спорове.

Ако сте закупили стоката или услугата по интернет, можете да подадете жалба и онлайн чрез уебсайта за онлайн решаване на спорове (ОРС).

Алтернативното решаване на спорове обикновено е евтина и опростена процедура, благодарение на която може да успеете да решите въпроса извън съда.

Алтернативно решаване на спорове

Възможности за алтернативно решаване на спорове се предлагат от неутрални извънсъдебни органи, като помирителни органи, органи за медиация, арбитражни органи, омбудсмани и комисии за разглеждане на жалби. Те могат да посредничат между вас и търговеца, за да ви помогнат да намерите решение на спора. Те също така могат да предложат или дори да наложат решение.

Тези органи трябва да отговарят на строги критерии за качество на ЕС, което гарантира, че те разглеждат споровете по ефективен, справедлив, независим и прозрачен начин. Повечето от тях могат да ви помогнат безплатно или на ниска цена. Обикновено до резултат се достига в рамките на 90 дни. Съгласно законодателството на ЕС можете да използвате подобни органи за решаване на всякакви спорове по договори с търговци, установени в ЕС.

Алтернативното решаване на спорове може да се използва във всички сектори на пазара (напр. транспорт, банково дело, далекосъобщения, енергетика, електронни продукти, битови уреди, автомобили под наем, химическо чистене и т.н.).

Намерете орган за алтернативно решаване на спорове във вашата странаОтваряне като външна връзка .

Лична история

Органите за алтернативно решаване на спорове могат да ви помогнат

Арвидас от Литва получава от своя интернет доставчик сметка, по-висока от посоченото в договора.

След като напразно се опитва да реши проблема с доставчика, Арвидас се обръща към съответния орган за алтернативно решаване на спорове в Литва и успява да намери решение с минимални неудобства за себе си.

Онлайн решаване на спорове

Ако имате спор с търговец в страна от ЕС относно стока или услуга, която сте купили онлайн, можете да използвате уебсайта на ЕС за онлайн решаване на спорове. Този уебсайт е достъпен на всички езици на ЕС и използването му е безплатно.

Ако подадете жалба чрез уебсайта на ЕС за онлайн решаване на спорове, ще трябва да постигнете съгласие с търговеца относно органа за алтернативно разрешаване на спорове, който да разгледа спора ви. Всеки орган има свои собствени правила и процедури, възможно е някои от тях да изискват заплащането на такса. Това не трябва да ви притеснява – на всеки етап от процедурата можете да се обърнете за помощ и информация към вашето национално звено за контактОтваряне като външна връзка .

Лична история

При проблем можете да използвате онлайн решаване на спорове

Михаела от Чехия купува по интернет нов смартфон от Германия. Телефонът не съответства на това, което е поръчала, и тя не успява да намери решение с търговеца. Затова Михаела подава жалба чрез уебсайта на ЕС за онлайн решаване на спорове.

Със съгласието на Михаела и търговеца съответният орган за алтернативно решаване на спорове разглежда случая. В резултат Михаела получава нов смартфон. До решението се достига по лесен и евтин начин и процедурата протича изцяло онлайн.

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: