Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Τελευταίος έλεγχος : 24/01/2018

Εγγραφή μελών της οικογένειάς σας μη υπηκόων ΕΕ σε άλλη χώρα της ΕΕ

Απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επικαλεστεί το άρθρο 50 της ΣΕΕ: Περισσότερες πληροφορίες

επί του παρόντος, το ΗΒ εξακολουθεί να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται.

 • Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την κοινή έκθεση της ΕΕ και του ΗΒ της 8ης Δεκεμβρίου 2017English
 • Εκδόσεις της ΕΕ για το BrexitEnglish
 • Πληροφορίες και οδηγίες της κυβέρνησης του ΗΒ για το BrexitEnglish

Κατά τους πρώτους 3 μήνες της διαμονής σας στη χώρα υποδοχής σας, τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι υπήκοοι χωρών της ΕΕ, δεν υποχρεούνται να ζητήσουν κάρτα διαμονής η οποία επιβεβαιώνει το δικαίωμά τους να διαμένουν στην εν λόγω χώρα - αν και σε ορισμένες χώρες ίσως οφείλουν να δηλώσουν την παρουσία τους κατά την άφιξή τους.

Μετά από 3 μήνες στη χώρα υποδοχής, τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι υπήκοοι ΕΕ πρέπει να εγγραφούν στις αρμόδιες αρχές (συνήθως στο δημαρχείο ή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα). 

Για να λάβουν κάρτα διαμονής, θα χρειαστούν:

 • έγκυρο διαβατήριο
 • το δικό σας πιστοποιητικό εγγραφής ως υπηκόου ΕΕ ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό της διαμονής σας στη χώρα
 • αποδεικτικό της οικογενειακής σχέσης με εσας (π.χ. πιστοποιητικό γάμου ή γέννησης)
 • για τα παιδιά και τα εγγόνια, αποδεικτικό ότι είναι κάτω των 21 ετών ή ότι εξαρτώνται από εσας
 • για τους γονείς και παππούδες/γιαγιάδες, αποδεικτικό ότι εξαρτώνται από εσας
 • για άλλα μέλη της οικογένειας, αποδεικτικό ότι εξαρτώνται από εσας ή ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας που επιβάλλουν να αναλάβετε προσωπικά τη φροντίδα τους
 • για ανύπανδρους συντρόφους, αποδεικτικό ότι έχετε μακροχρόνια σταθερή σχέση

Δεν επιτρέπεται να ζητηθούν άλλα έγγραφα

Οι αρχές πρέπει να αποφασίσουν αν θα εκδώσουν ή όχι την κάρτα διαμονής εντός 6 μηνών. Αν δεν το πράξουν, μπορείτε να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες μας παροχής βοήθειας. Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι υπήκοοι ΕΕ δεν μπορούν να απελαθούν αν λήξει η βίζα τους ενόσω εξετάζεται η αίτησή τους για έκδοση κάρτας διαμονής.

Αν η αίτησή τους απορριφθεί, οι αρχές οφείλουν να κοινοποιήσουν την απόφασή τους εγγράφως, αναφέροντας τους λόγους και τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής, και διευκρινίζοντας πώς και μέχρι πότε οι συγγενείς ή ο/η σύντροφός σας μπορούν να ασκήσουν προσφυγή κατά της απόφασης.

Αν η αίτησή τους γίνει δεκτή, η κάρτα διαμονής εκδίδεται στις περισσότερες περιπτώσεις δωρεάν. Αν ζητηθεί αντίτιμο για την έκδοση της κάρτας, αυτό δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που καταβάλλουν οι υπήκοοι της συγκεκριμένης χώρας για παρόμοια έγγραφα, όπως το δελτίο ταυτότητας.

Το εκδοθέν έγγραφο πρέπει να αναφέρει ρητά ότι πρόκειται για κάρτα διαμονής μέλους οικογένειας υπηκόου ΕΕ.

Η κάρτα διαμονής πρέπει να ισχύει για 5 χρόνια (ή για τη διάρκεια της προγραμματισμένης διαμονής σας, αν αυτή είναι μικρότερη). Ίσως χρειαστεί να δηλώνετε στις αρχές τυχόν αλλαγή της διεύθυνσής σας.

Τα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα διαμονής τους για να ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Αν όμως θέλουν να μετακομίσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άλλη κάρτα διαμονής στη νέα χώρα υποδοχής. Και εφόσον εξαρτώνται από εσάς, θα πρέπει να μετακομίσετε κι εσείς μαζί τους.

Παράδειγμα

Ο Τζέιμς είναι Αμερικανός πολίτης που ζει στην Ιταλία με τη μητέρα του και τον Ιταλό θετό πατέρα του, Τζιουζέπε. Θα ήθελε να μετακομίσει στην Ισπανία και να αναζητήσει εκεί εργασία. Οι γονείς του δεν μπορούν να μετακομίσουν μαζί του αλλά είναι σε θέση να τον στηρίξουν οικονομικά.

Κατά την υποβολή αίτησης για να λάβει κάρτα διαμονής στην Ισπανία, ο Τζέιμς ενημερώθηκε από τις ισπανικές αρχές ότι αν και κατοικεί στην Ιταλία ως μέλος οικογενείας υπηκόου ΕΕ, το γεγονός αυτό δεν του παρέχει αυτόματα το δικαίωμα διαμονής στην Ισπανία. Το δικαίωμα διαμονής του στην ΕΕ εξαρτάται από την υπηκοότητα ΕΕ του Τζιουζέπε. Ο Τζιουζέπε θα πρέπει να μετακομίσει μαζί με τον Τζέιμς στην Ισπανία και να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους και για τους δύο.

Δείτε πού και πώς μπορείτε να εγγράψετε τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι υπήκοοι ΕΕ στη χώρα υποδοχής σας:

Επιλέξτε χώρα
 • Ουγγαρίαenhu
 • Πολωνίαenpl
 • Πορτογαλίαenpt
 • Ρουμανίαenro
 • Σλοβακίαensk
 • Σλοβενίαensl
 • Σουηδίαensv
 • Τσεχική Δημοκρατίαcsen
 • Φινλανδίαenfisv

* Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη δώσει οι εθνικές αρχές

Σε πολλές χώρες, τα μέλη της οικογένειάς σας οφείλουν να έχουν πάντα μαζί τους την κάρτα διαμονής και την ταυτότητα/το διαβατήριό τους. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο ή προσωρινή κράτηση, αλλά δεν κινδυνεύουν να απελαθούν μόνο γι' αυτό τον λόγο.

Δείτε επίσης εγγραφή μελών της οικογένειάς σας που είναι υπήκοοι ΕΕ.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές