Εξωδικαστικές διαδικασίες για τους καταναλωτές
Αν έχετε πρόβλημα με προϊόν ή υπηρεσία που αγοράσατε, για παράδειγμα αν ο έμπορος αρνείται να επιδιορθώσει ένα προϊόν ή να σας επιστρέψει τα χρήματά σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να επιλύσετε τη διαφορά σας εξωδικαστικά, μέσω της διαδικασίας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.
Η εναλλακτική επίλυση διαφορών είναι συνήθως μια οικονομικά προσιτή και απλή διαδικασία, χάρη στην οποία μπορεί να μη χρειαστεί να προσφύγετε στη δικαιοσύνη.
Εναλλακτική επίλυση διαφορών
Οι διαδικασίες εναλλακτικής επίλυσης διαφορών παρέχονται από ανεξάρτητους εξωδικαστικούς φορείς, όπως συμφιλιωτές, διαμεσολαβητές, διαιτητές, τον/τη συνήγορο του πολίτη και συμβούλια καταγγελιών καταναλωτών. Οι φορείς αυτοί μπορούν να σας φέρουν σε επαφή με τον έμπορο, με σκοπό να σας βοηθήσουν να βρείτε μια λύση στη διαφορά σας. Μπορούν επίσης να προτείνουν μια λύση ή ακόμη και να την επιβάλλουν. Στην πράξη, εξαρτάται από τη νομοθεσία της χώρας σας αν ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να συμμετάσχει σ’ αυτόν τον τρόπο επίλυσης της διαφοράς ή αν θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα μικρό τέλος για την επίλυση της διαφοράς.
Οι φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών πρέπει να πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια της ΕΕ, τα οποία εγγυώνται την αποτελεσματική, δίκαιη, ανεξάρτητη και διαφανή επίλυση της διαφοράς. Οι περισσότεροι παρέχουν τις υπηρεσίες τους είτε δωρεάν είτε πολύ φθηνά. Συνήθως καταλήγουν σε αποτέλεσμα εντός 90 ημερών. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, μπορείτε να απευθυνθείτε για οποιαδήποτε συμβατική διαφορά έχετε με έμπορο εγκατεστημένο στην ΕΕ.
Η εναλλακτική επίλυση διαφορών μπορεί να χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε τομέα της αγοράς (π.χ. μεταφορές, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, ηλεκτρονικά προϊόντα, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, ενοικίαση αυτοκινήτου ή στεγνό καθάρισμα).
Βρείτε έναν φορέα επίλυσης διαφορών στη χώρα σας.
Παράδειγμα
Οι φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών μπορούν να σας βοηθήσουν
Ο Άρμιν από τη Γερμανία έλαβε από τον πάροχο διαδικτυακών υπηρεσιών λογαριασμό υψηλότερο από αυτόν που όριζε το συμβόλαιό του.
Αφού επιχείρησε μάταια να διευθετήσει το πρόβλημα με τον έμπορο, ο Άρμιν απευθύνθηκε στον αρμόδιο φορέα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στη Γερμανία, όπου μπόρεσε να βρει την καλύτερη δυνατή λύση για το πρόβλημά του.