Eξωδικαστικές διαδικασίες για τους καταναλωτές

Αν έχετε πρόβλημα με προϊόν ή υπηρεσία που αγοράσατε, για παράδειγμα αν ο έμπορος αρνείται να επιδιορθώσει ένα προϊόν ή να σας επιστρέψει τα χρήματά σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να επιλύσετε τη διαφορά σας εξωδικαστικά, μέσω της διαδικασίας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

Αν η διαφορά σας αφορά προϊόν ή υπηρεσία που αγοράσατε ηλεκτρονικά, μπορείτε επίσης να υποβάλετε την καταγγελία σας ηλεκτρονικά, μέσω του ιστότοπου ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών (ΗΕΔ).

Η εναλλακτική επίλυση διαφορών είναι συνήθως μια οικονομικά προσιτή και απλή διαδικασία που μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να μη χρειαστεί να προσφύγετε στη δικαιοσύνη.

Εναλλακτική επίλυση διαφορών

Οι διαδικασίες εναλλακτικής επίλυσης διαφορών παρέχονται από ανεξάρτητους εξωδικαστικούς φορείς, όπως, συμφιλιωτές, διαμεσολαβητές, διαιτητές και συμβούλια καταγγελιών καταναλωτών. Οι φορείς αυτοί σας φέρνουν σε επαφή με τον έμπορο, με σκοπό να σας βοηθήσουν να βρείτε μια λύση στη διαφορά σας. Μπορούν να προτείνουν μια λύση, ή ακόμη και να την επιβάλλουν.

Οι φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών πρέπει να πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια της ΕΕ, τα οποία εγγυώνται την αποτελεσματική, δίκαιη, ανεξάρτητη και διαφανή επίλυση της διαφοράς. Οι περισσότεροι παρέχουν τις υπηρεσίες τους είτε δωρεάν είτε πολύ φθηνά. Συνήθως καταλήγουν σε ένα αποτέλεσμα εντός 90 ημερών. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, μπορείτε να αποταθείτε σε τέτοιους φορείς για να επιλύσετε όλες τις συμβατικές διαφορές που ενδεχομένως έχετε με έμπορο εγκατεστημένο στην ΕΕ.

Η εναλλακτική επίλυση διαφορών μπορεί να χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε τομέα της αγοράς (π.χ. μεταφορές, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, ηλεκτρονικά προϊόντα, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, ενοικίαση αυτοκινήτου ή στεγνό καθάρισμα).

Βρείτε έναν φορέα επίλυσης διαφορών στη χώρα σας Άνοιγμα εξωτερικού συνδέσμου .

Παράδειγμα

Οι φορείς επίλυσης διαφορών μπορούν να σας βοηθήσουν

Ο Άρβιδας από τη Λιθουανία έλαβε από τον πάροχο διαδικτυακών υπηρεσιών λογαριασμό υψηλότερο από αυτόν που όριζε το συμβόλαιό του.

Αφού επιχείρησε μάταια να διευθετήσει το πρόβλημα με τον έμπορο, ο Άρβιδας αποτάθηκε στον αρμόδιο φορέα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στη Λιθουανία, όπου μπόρεσε να βρει την καλύτερη δυνατή λύση για το πρόβλημά του.

Ηλεκτρονική επίλυση διαφορών

Αν έχετε διαφορά με έμπορο σε χώρα της ΕΕ σχετικά με προϊόν ή υπηρεσία που αγοράσατε ηλεκτρονικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ιστότοπο της ΕΕ για την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών. Αυτός ο ιστότοπος διατίθεται δωρεάν, σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.

Αν υποβάλετε καταγγελία μέσω του ιστότοπου της ΕΕ για την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών, εσείς και ο έμπορος θα πρέπει να συμφωνήσετε για τον φορέα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών που θα εξετάσει τη διαφορά σας. Κάθε φορέας εφαρμόζει δικούς του κανόνες και διαδικασίες, και πιθανόν και δική του τιμολόγηση. Αλλά μην ανησυχείτε, μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια και πληροφορίες από το εθνικό σημείο επαφής Άνοιγμα εξωτερικού συνδέσμου σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας.

Παράδειγμα

Διεκπεραίωση καταγγελίας μέσω της ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών

Η Μικαέλα από την Τσεχία αγόρασε ένα νέο κινητό τηλέφωνο ηλεκτρονικά, από έμπορο στη Γερμανία. Η συσκευή δεν ανταποκρινόταν σε αυτήν που είχε παραγγείλει και, καθώς δεν μπορούσε να βρει λύση με τον έμπορο, υπέβαλε καταγγελία μέσω του ιστότοπου της ΕΕ για την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών.

Με τη συγκατάθεση της Μικαέλας και του εμπόρου, ο αρμόδιος φορέας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών διεκπεραίωσε την υπόθεση, με αποτέλεσμα η Μικαέλα να λάβει ένα νέο τηλέφωνο. Βρέθηκε λύση εύκολα και ανέξοδα, και η διαδικασία έγινε εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Τελευταίος έλεγχος: 07/06/2023
Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα